Vesti
Saopštenja

Rakić i gradonačelnici upoznali predstavnike KFOR-a sa izgradnjom policijskih baza na severu

Ministar za zajednice i povratak Goran Rakić i predsednici opština Severna Mitrovica, Zvečan, Leposavić i Zubin Potok razgovarali su o bezbednosnoj situaciji na severu Kosova sa komnadntom KFOR-a Ferencom Kajarijem i komandatnom američke baze Bondstil Kristoferom Samulskim.
Rakić i gradonačelnici upoznali predstavnike KFOR-a sa izgradnjom policijskih baza na severu
Rakić i gradonačelnici sa predstavnicima KFOR-a (Foto MZZP)

Kako je saopšteno iz Ministarstva za zajednice i povratak Vlade Kosova, na sastanku je konstatovano da je bezbednosna situacija u ovom području i dalje nestabilna, a predstavnici opština i ministar Rakić upoznali su čelnike NATO snaga na Kosovu sa izgradnjom policijskih baza u opštinama Zubin Potok i Leposavić.

“Nećemo dozvoliti nikakve provokacije niti od strane specijalnih kosovskih jedinica, niti od strane Kosovskih bezbednosnih snaga, jer se svakom njihovom jednostranom akcijom ugrožava mir i stabilnost”, istakli su tokom sastanka predsednik Srpske liste i ministar Goran Rakić i gradonačelnici četiri opštine na severu.

Oni su poručili da je u pitanju nelegalna gradnja baze kojom je, kako ističu, izvšena uzurpacija privatne i opštinske imovine od strane Specijalnih jedinica Kosovske policije u opštinama Zubin Potok i Leposavić.

Ministar unutrašnjih poslova Dželjalj Svečlja potvrdio je da kosovska policija već ima tri nove policijske baze za brzo delovanje na severu Kosova i da je još jedna u izgradnji.Ostale vesti

Dodeljeno još 62 miliona evra Kosovu u okviru IPA programa
Ambasador EU-a na Kosovu, Tomaš Sunjog uručio je zameniku premijera Besniku Bisljimiju 16. po redu godišnji Finansijski sporazum između Evropske unije i Kosova u okviru EU Instrumenta za pretpristupnu pomoć (IPA). U pitanju je sporazum vredan 62 miliona evra.
  • 24.03.2023
Srpska lista obrazložila odluku o neučestvovanju na aprilskim izborima
’’Odluka naše stranke da ne učestvuje na izborima je posledica kontinuiranog institucionalnog nasilja koje nad našim narodom sprovodi režim Aljbina Кurtija, lišavajući Srbe svih ljudskih prava (...), a pre svega neispunjenja naših jasnih zahteva zbog kojih smo napustili kosovske institucije, a to je formiranje Zajednice srpskih opština i povlačenje svih specijalaca sa severa Кosova i Metohije’’, saopšteno je iz Srpske liste.
  • 23.03.2023
Petković: Bežeći od ZSO, Kurti se upliće u sopstvene laži

"Kurti koji je ZSO nazivao detinjarijom, tvrdio da Briselski sporazum ne postoji u Prištini sada ima problem da svojoj javnosti objasni zašto je u Ohridu pristao da formira ZSO prema jedino validnim dokumentima", naveo je direktor Kancelarije za KiM Petar Petković.

  • 23.03.2023
Kancelarija za KiM: Organizovan boravak na Tari za 50 đaka

Кancelarija za Кosovo i Metohiju organizovala je boravak na Tari za 50 đaka uzrasta od trećeg do šestog razreda iz severnih opština i iz opštine Istok. Putovanje se realizuje u periodu od 20-27 marta.

  • 23.03.2023
Petković: Kurti uzalud pokušava da pobegne od formiranja ZSO

Direktor Kancelarije za Kosovo i Meothiju Petar Petković saopštio je da Aljbin Кurti "uzalud" pokušava da pobegne od obaveze formiranja Zajednice srpskih opština skrivajući se iza nekih termina koje ni sam ne razume, jer preuzete obaveze Prištine i ranije postignuti sporazumi moraju da se sprovedu i tu dileme nema", reagujući tako na izjavu kosovskog premijera da se reč "zajednica" ne može poistovetiti sa opštinom, niti sa rečju "udruženje".

  • 22.03.2023
Napao policajca na Jarinju i pobegao u nepoznatom pravcu
Kosovska policija regiona Sever zabeležila je u današnjem izveštaju slučaj „napad na službeno lice“, koji se dogodio juče na prelazu Jarinje.
  • 22.03.2023