Vesti
Saopštenja

Radna grupa NKEU za Poglavlje 35: Institucionalni vakum vodi ka narušavanju bezbednosti

Radna grupa Nacionalnog konventa o Evropskoj uniji (NKEU) za Poglavlje 35 izražava zabrinutost povodom situacije u opštinama na severu Kosova nakon napuštanja institucija od strane političkih predstavnika, policajaca, sudija, tužilaca i službenika.
Radna grupa NKEU za Poglavlje 35: Institucionalni vakum vodi ka narušavanju bezbednosti
Policajci na severu Kosova razdužuju opremu (Foto Radio Mitrovica sever)

"Na ovaj način stvorio se institucionalni vakum koji vodi ka narušavanju bezbednosti i pravne sigurnosti građana, čime se poništavaju pozitivni rezultati postignuti u okviru Briselskog dijaloga", navedeno je u saopštenju dostavljenom medijima.

Radna grupa za Poglavlje 35 poziva sve aktere u dijalogu, uključujući i međunarodne partnere, da što hitnije organizuju nastavak dijaloga u Briselu na najvišem nivou kako bi se zajednički pronašlo rešenje za trenutnu situaciju.

Podsetimo, Kosovska policija je potvrdila juče popodne da je 578 zaposlenih napustilo službu, a tokom dana su i Srbi zaposleni u pravosuđu na severu Kosova zvanično podneli ostavke.

Priština i Beograd se međusobno optužuju za novonastalu krizu, dok međunarodna zajednica apeluje na povratak Srba u institucije, produženje roka za preregistraciju automobila na RKS tablice i deklarativni hitan početak formiranja Asocijacije/Zajednice srpskih opština.Ostale vesti

Petković: KP naoružana dugim cevima ušla u Opštinu Zubin Potok
Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković saopštio je da je premijer Kosova Aljbin Kurti na sever Kosova poslao policiju sa dugim cevima u prostorije Opštine Zubin Potok, kako bi "nasilno pokušao da pripremi teren za održavanje svojih nelegalnih izbora i preotme četiri opštine".
  • 06.12.2022
Radulović imenovan za savetnika Nenada Rašića

Predsedik Udruženja Crnogoraca „Lovćen“, Lazar Radulović, imenovan je za savetnika ministra za zajednice i povratak u Vladi Kosova Nenada Rašića. Radulović je podneo ostavku na mesto predsednika ovog Udruženja.

  • 06.12.2022
Kancelarija za KiM pomaže uređenje platoa ispred škole u Orahovcu

U Orahovcu su juče započeti radovi na rekonstrukciji platoa ispred objekta u kojem se zajedno nalaze dve srpske škole – Osnovna škola „Dositej Obradović“ i gimnazija „Orahovac“, a radove finansira Кancelarija za Кosovo i Metohiju.

  • 05.12.2022
Tužilaštvo: Ozbiljan odnos prema slučaju ubistva

Osnovno tužilaštvo u Prištini je saopštilo da je od momenta dobijanja informacije o ubistvu trudnice koje je počinio S.H. preuzelo sve neophodne istražne radnje radi obezbeđivanja dokaza i prisustva okriveljnog u postupku.

  • 02.12.2022
Nova DSS KiM ogorčena imenovanjem Rašića i Trajkovićeve u kosovskoj vladi
Povodom odluke kosovskog premijera Aljbina Kurtija o imenovanju Nenada Rašića za ministra za zajednice i povratak i Rade Trajković za njegovog savetnika, nova DSS KiM je saopštila da je sa velikim ogorčenjem primljena ova vest.
  • 02.12.2022
Udruženje Crnogoraca „Lovćen“ podržava ministra Rašića
Udruženje Crnogoraca "Lovćen" saopštilo je da Crnogorci sa Kosova podržavaju novog ministra za zajednice i povratak Nenada Rašića. Kako navode, poznajuci njegov rad i učinak kao ministra za rad i socijalnu zaštitu "sigurni su da će raditi u interesu svih nevećinskih zajednica na Kosovu". 
  • 02.12.2022