Vesti
Saopštenja

Radionica o primeni Zakona o maloletničkom pravosuđu

Misija Evropske unije za vladavinu prava na Kosovu (EULEX) i Akademija pravde Kosova organizovali su radionicu u cilju jačanja kapaciteta tužilaca iz jedinica za maloletnike i racionalizacije primene Zakona o maloletničkom pravosuđu. 
Radionica o primeni Zakona o maloletničkom pravosuđu
Detalj sa radionice (Foto EULEX)

Radionica, koja je organizovana na inicijativu Osnovnog tužilaštva u Mitrovici, okupila je oko 20 tužilaca iz svih regiona Kosova koji su razgovarali o izazovima uspostavljanja zajedničke prakse i jedinstvenog pristupa u primeni novog Zakonika o maloletničkom pravosuđu, koji je usvojen u oktobru 2018. godine.

Nesrin Ljušta, sudija na Vrhovnom sudu Kosova, kazala je da je Zakon o maloletničkom pravosuđu izmenjen kako bi služio dobrobiti maloletnika u krivičnom postupku.

„Kada su u pitanju problemi, želela bih da istražim mogućnost pronalaženja jedinstvenog pristupa za smanjenje broja nerešenih predmeta, za koji razumem da je veliki. Prema novom zakonu, ako je proteklo određeno vreme, a učinilac, koji je bio maloletan u vreme izvršenja krivičnog dela, je sada punoletan, predmet se obično ukida. Ovo je pitanje koje bi trebalo da bude prioritet”, navodi ona.

Tužioci su se složili sa ovim i dodali da se obavezuju da će raditi u najboljem interesu maloletnika i onda kada su oni žrtva krivičnog dela i onda kada su počinioci. Razgovarali su i o značaju prisustva psihologa u istrazi kada je okrivljeni maloletnik, kao i o obaveznom prisustvu pravnog zastupnika čije odsustvo predstavlja povredu Zakona o krivičnom postupku.

„Potreba da se razgovara o zajedničkom i objedinjenom pristupu je ključna kada je u pitanju implementacija Zakona o maloletničkom pravosuđu, jer mnoga tužilaštva koriste različite prakse i pristupe, a to ne bi trebalo da bude slučaj“, rekao je Besim Keljmendi, tužilac u Kancelariji glavnog državnog tužioca.

Tužioci su istakli da je komunikacioni most između tužilaštava i Policije Kosova od ključnog značaja kada se radi o predmetima koji se odnose na maloletne osobe.

„Tužioci se oslanjaju na policiju kako bi se ubrzalo postupanje u predmetima maloletnika. Saradnja sa policijom je ključna u ovim procesima“, istakla je Meda-Petronela Grama, EULEX-ova savetnica glavnog tužioca Osnovnog tužilaštva u Mitrovici.

Ona je dodala da će u narednim mesecima ove dve strane održati zajedničku radionicu u okviru ovog projekta. Grama je takođe istakala da će sva važna pitanja o kojima se razgovaralo tokom ove radionice i buduće aktivnosti ovog projekta kulminirati u zaključcima i preporukama, koje će služiti kao resurs za tužilaštva u svim regionima Kosova.

Ova radionica je bila deo niza takvih koje imaju za cilj jačanje kapaciteta tužilaca da pruže efikasan odgovor krivičnog pravosuđa u skladu sa standardima prava deteta, obezbeđujući primenu najbolje prakse u svim slučajevima kada je maloletnik žrtva krivičnog dela ili počinilac.

 Ostale vesti

SAD doniraju tri miliona dolara Kosovu
Sjedinjene Američke Države su preko Agencije za međunarodni razvoj (USAID) dodelile dodatna 3 miliona dolara hitne pomoći Kosovu radi borbe protiv pandemije koronavirusa
  • 27.01.2022
Petković razgovarao sa Dmohovskim o ugroženim pravima Srba na Kosovu
Direktor Кancelarije za Кosovo i Metohiju Petar Petković sastao se danas sa Specijalnim izaslanikom predsedavajućeg OEBS-a Arturom Dmohovskim, sa kojim je razgovarao o ugroženim ljudskim i građanskim pravima srpskog naroda na Kosovu, navodi se u saopštenju dostavljenom medijima.
  • 26.01.2022
Empirika: Nove mere Vlade Kosova utiču na slobodu kretanja građana
Članovi zagovaračke platforme Empirika pozivaju kosovsku vladu da preispita najnoviju odluku o epidemiološkim merama koja, kako navode, utiče na slobodu kretanja. „Potpuno je jasno da mere koje je uvela Vlada u Prištini, nisu adekvatne trenutku”, navode iz Empirike.
  • 26.01.2022
’’Odgovornost OEBS-a da organizuje glasanje na Кosovu 3. aprila’’
Direktor Кancelarije za Кosovo i Metohiju Petar Petković se sastao sa šefom Misije OEBS na Кosovu Majklom Davenportom. Na sastanku je razgovarano o ukupnoj situaciji na Kosovu, sa posebnim osvrtima na nedavnu zabranu Prištine da se organizuje srpski referendum, te na predstojeće aprilske izbore.
  • 25.01.2022
Petković: Predstojeći izbori test za međunarodnu zajednicu
Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković je poručio da će nastojanje premijera Kosova Aljbina Кurtija da na KiM i u potpunosti zabrani održavanje predstojećih parlamentarnih i predsedničkih izbora 3. aprila i time Srbima ukine osnovna ljudska i građanska prava, dovesti do nesagledivih posledica po normalizaciju odnosa Beograda i Prištine.
  • 24.01.2022
Predsednik opštine Štrpce Dalibor Jevtić uputio je dopis ministru za zaštitu životne sredine Ljiburnu Aljiu i direktoru Nacionalnog parka „Šar planina“ Bajramu Kafedžoliju sa zahtevom da se ukine naplata ulaska automobila lokalnom stanovništvu u delu Nacionalnog parka na Brezovici jer je to bila praksa svih ranijih godina.
  • 24.01.2022