Vesti
Saopštenja

Radionica o primeni Zakona o maloletničkom pravosuđu

Misija Evropske unije za vladavinu prava na Kosovu (EULEX) i Akademija pravde Kosova organizovali su radionicu u cilju jačanja kapaciteta tužilaca iz jedinica za maloletnike i racionalizacije primene Zakona o maloletničkom pravosuđu. 
Radionica o primeni Zakona o maloletničkom pravosuđu
Detalj sa radionice (Foto EULEX)

Radionica, koja je organizovana na inicijativu Osnovnog tužilaštva u Mitrovici, okupila je oko 20 tužilaca iz svih regiona Kosova koji su razgovarali o izazovima uspostavljanja zajedničke prakse i jedinstvenog pristupa u primeni novog Zakonika o maloletničkom pravosuđu, koji je usvojen u oktobru 2018. godine.

Nesrin Ljušta, sudija na Vrhovnom sudu Kosova, kazala je da je Zakon o maloletničkom pravosuđu izmenjen kako bi služio dobrobiti maloletnika u krivičnom postupku.

„Kada su u pitanju problemi, želela bih da istražim mogućnost pronalaženja jedinstvenog pristupa za smanjenje broja nerešenih predmeta, za koji razumem da je veliki. Prema novom zakonu, ako je proteklo određeno vreme, a učinilac, koji je bio maloletan u vreme izvršenja krivičnog dela, je sada punoletan, predmet se obično ukida. Ovo je pitanje koje bi trebalo da bude prioritet”, navodi ona.

Tužioci su se složili sa ovim i dodali da se obavezuju da će raditi u najboljem interesu maloletnika i onda kada su oni žrtva krivičnog dela i onda kada su počinioci. Razgovarali su i o značaju prisustva psihologa u istrazi kada je okrivljeni maloletnik, kao i o obaveznom prisustvu pravnog zastupnika čije odsustvo predstavlja povredu Zakona o krivičnom postupku.

„Potreba da se razgovara o zajedničkom i objedinjenom pristupu je ključna kada je u pitanju implementacija Zakona o maloletničkom pravosuđu, jer mnoga tužilaštva koriste različite prakse i pristupe, a to ne bi trebalo da bude slučaj“, rekao je Besim Keljmendi, tužilac u Kancelariji glavnog državnog tužioca.

Tužioci su istakli da je komunikacioni most između tužilaštava i Policije Kosova od ključnog značaja kada se radi o predmetima koji se odnose na maloletne osobe.

„Tužioci se oslanjaju na policiju kako bi se ubrzalo postupanje u predmetima maloletnika. Saradnja sa policijom je ključna u ovim procesima“, istakla je Meda-Petronela Grama, EULEX-ova savetnica glavnog tužioca Osnovnog tužilaštva u Mitrovici.

Ona je dodala da će u narednim mesecima ove dve strane održati zajedničku radionicu u okviru ovog projekta. Grama je takođe istakala da će sva važna pitanja o kojima se razgovaralo tokom ove radionice i buduće aktivnosti ovog projekta kulminirati u zaključcima i preporukama, koje će služiti kao resurs za tužilaštva u svim regionima Kosova.

Ova radionica je bila deo niza takvih koje imaju za cilj jačanje kapaciteta tužilaca da pruže efikasan odgovor krivičnog pravosuđa u skladu sa standardima prava deteta, obezbeđujući primenu najbolje prakse u svim slučajevima kada je maloletnik žrtva krivičnog dela ili počinilac.

 Ostale vesti

Odbojkašicama iz Bugarske, Makedonije i Lebana nije dozvoljen ulazak na Kosovo

U Donjoj Gušterici se održava 8. Vidovdanski turnir u ženskoj odbojci. Odbojkašicama iz Bugarske, Severne Makedonije i Lebana nije dozvoljen ulazak na Кosovo.

  • 03.07.2022
Petković: Priština je dužna da formira ZSO koja je definisana Briselskim sporazumom

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković istakao je da se "iza besmislenih sofizama" kojima Vjosa Osmani brani odbijanje Prištine da omogući formiranje Zajednice srpskih opština, krije "najobičniji bezobrazluk i arogancija", navodi se u saopštenju.

  • 01.07.2022
’’Učešće Srba na popisu je pod uticajem niza različitih faktora’’

NVO AKTIV i članovi OPEN platforme predstavili su danas u Centru građanske energije u Severnoj Mitrovici, nalaze istraživanje “Popis stanovništva iz ugla zajednice kosovskih Srba”.

  • 01.07.2022
Češka Republika preuzima predsedavanje Savetom Evropske unije

Šestomesečno predsedavanje Savetom Evrope danas je preuzela Češka. Tim povodom u Prištini je održana ceremonija.

  • 01.07.2022
Petković: Priština izazvala novu krizu

Direktor Кancelarije za Кosovo i Metohiju Petar Petković sastao se danas sa specijalnim predstavnikom Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine i Miroslavom Lajčakom.

  • 30.06.2022
’’Odluka Prištine da zabrani srpske lične karte i registarske oznake je direktan udar na Srbe’’

"Najnovijim jednostranim odlukama institucija u Prištini u vezi sa srpskim registarskim oznakama i ličnim kartama, Aljbin Kurti je najotvorenije zapretio ratom protiv Srba na Kosovu i Metohiji", navodi Petar Petković u saopštenju dostavljenom medijima.

  • 29.06.2022