Vesti
Saopštenja

“Rad MZZP-a u proteklih 100 dana obeležila akcija pomoći”

"Ministarstvo za zajednice i povratak je prethodnih 100 dana bilo posvećeno održivom povratku raseljenih, njihovoj zaštiti, integraciji i ekonomskoj stabilizaciji", naveo je v.d. ministra Dalibor Jevtić u video poruci dostavljenoj medijima.
“Rad MZZP-a u proteklih 100 dana obeležila akcija pomoći”
Dalibor Jevtić (Foto MZZP)

Jevtić je dodao da je pandemija virusa Кovid-19 uticala na to da rad Ministarstva za zajednice i povratak bude uglavnom fokusiran na pružanje pomoći “povratnicima, raseljenima, nevećinskim zajednicama i drugim ranjivim grupama koje su u vreme pandemije bile najugroženije”.

Jevtić je na jučerašnjoj sednici vlade istakao da je u proteklih 100 dana, koliko je prošlo od formiranja iste, rad Ministarstva kojim predsedava obeležila akcija pod sloganom “Da pobedi život”, a koja je obuhvatala “pomoć najstarijim i ugroženim građanima u vreme pandemije, olakšavanje dostave lekova i odlaska na lečenje teških pacijenata iz srpskih sredina u vreme pandemije, pokretanje procedura za izgradnju novih kuća za 62 porodice povratnika u ovoj godini i nastavak `Skopskog procesa` u cilju trajnih rešenja raseljenih”.

Ministar Jevtić je ukazao na potrebu poštovanja jezičkih i drugih Ustavom garantovanih prava nevećinskih zajednica, kao i da bi u vezi sa tim “Vlada Кosova morala biti uzor drugima, i kada je reč o ravnopravnoj upotrebi zvaničnih jezika ali i ostalim osnovnim pravima i slobodama”.

 Ostale vesti

Jevtić: Incidentima se obesmišljava povratak

Vršilac dužnosti ministra za zajednice i povratak Dalibor Jevtić ocenio je da učestala krivična dela protiv imovine povratnika i pripadnika nevećinskih zajednica predstavljaju očigledan pritisak na povratnike da ponovo napuste svoja imanja.

  • 23.05.2020
Zvaničnici čestitali Ramazanski Bajram

Politički zvaničnici čestitali su muslimanskim vernicima predstojeći Ramazanski Bajram.

  • 23.05.2020
Poljska dostavila medicinsku pomoć Kosovu
Poljski vojni kontingent iz sastava KFOR-a, pod vođstvom NATO-a, distribuirao je sanitarnu i ličnu zaštitnu opremu zdravstvenim ustanovama na Kosovu, kao deo odgovora na pandemiju Kovid-19.
  • 22.05.2020
Kosovu od SAD dodatnih 500.000 dolara za borbu protiv pandemije
Sjedinjene Američke Države su kroz agenciju za međunarodni razvoj USAID, obezbedile 500.000 dolara za podršku merama u zaštiti protiv širenja Kovida-19. Do danas, USAID je donirao oko 1,6 miliona dolara,  navodi se u saopštenju.
  • 22.05.2020
Đurić: Prošlo vreme ratnih poglavica
Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić, reagovao je saopštenjem na sinoćnu izjavu kosovskog predsednika Hašima Tačija o tome da “sanja da će preševsku dolinu uključiti u teritoriju Kosova”. Đurić je kazao da opštine Bujanovac, Preševo i Medveđa jesu i biće deo iste države - Republike Srbije.
  • 22.05.2020
Kako proveriti status aplikacije za pomoć Vlade Kosova
Ministarstvo za finansije i transfere Kosova objavilo je telefonski broj i imejl adresu putem kojih pojedinci ili predstavnici biznisa mogu da provere šta se dešava sa njihovom aplikacijom koju su podneli za dobijanje ekonomske pomoći koju pruža Vlada Kosova tokom pandemije Kovid 19 ili da upute žalbu, ukoliko je njihov zahtev odbijen.
  • 21.05.2020