Vesti
Saopštenja

Računari za mlade žene iz RAE zajednice

UN Women i Britanska ambasada podelilu su laptopove mladim ženama i devojkama iz zajednica Roma, Aškalija i Egipćana, kako bi im olakšali učenje putem intereneta.
Računari za mlade žene iz RAE zajednice
Sa dodele računara (Foto UN Women)

Mlade žene i devojke iz zajednica Roma, Aškalija i Egipćana u svakom trenutku predstavljaju jednu od najranjivijih grupa, što je dodatno pogoršala pandemija kovida-19, saopšteno je iz UN Women organizacije.

“Brza procena koju su na Kosovu u maju 2020. realizovale UN Women, UNDP, UNFPA i UNKT, utvrdila je da je pandemija pogoršala teret po pitanju neplaćenog rada žena i devojčica, ometajući i ograničavajući njihov profesionalni učinak i razvoj obrazovanja, dok su mere ograničenja kretanja primenjene tokom pandemije dovele su do pojačanih slučajeva nasilja u porodici”, napominje se u saopštenju.

Mlade žene i devojke koje su dobile računare “koristiće ih kao alat za povećanje svog znanja i ostaće povezane kroz obuku koju će realizovati partnerska organizacija UN Women, a to je IPKO fondacija koja će sprovoditi aktivnosti povezane sa tim”.

“Aktivnosti su deo projekta vrednog 2,5 miliona dolara pod nazivom `Povratak u (novu) normalnost na Kosovu: Jačanje otpornosti kroz siguran i uključiv povratak u normalnost u zdravstvu i obrazovanju nakon kovida-19`, koji sprovode UN Women, UNFPA, UNICEF i Svetska zdravstvena organizacija. Projektne aktivnosti će primeniti među-sektorski pristup kako bi se doprelo do onih koji su najudaljeniji, uključujući mlade žene i devojke iz nevećinskih zajednica i one sa ograničenim sposobnostima”, ističe se u saopštenju.

Britanski ambasador na Kosovu Nikolas Abot je naglasio da je obrazovanje devojčica ključno za ovaj projekat.

“Zajedno sa UN Women i UN timom na Kosovu, danas sam srećan što podržavamo devojke sa laptop računarima kako bi im olakšali pristup obrazovanju. Nadam se da ćete uživati u ovim računarima i koristiti ih za učenje i proširivanje svog znanja. Vi ste budućnost Kosova i nećemo prestati da zagovaramo svoje napore za vaše osnovno pravo, obrazovanje”, naveo je Abot.

Koordinatorka za razvoj Ujedinjenih nacija na Kosovu Ulrika Rikardson je izjavila da je kovid-19 proporcionalno uticao na devojke i žene.

“Kao rezultat pandemije, žene i devojke sada više vremena provode u kućnim poslovima, kuvaju i brinu o starijim osobama i ostalim članovima porodice. To takođe znači da mnoge devojke, posebno iz siromašnih domaćinstava, propuštaju obrazovanje. Nemaju vremena niti mogu pristupiti mreži i učenju na daljinu. Zahvaljujući Velikoj Britaniji i uz ovu IT opremu i obuku želimo da radimo sa devojkama i mladim ženama, posebno iz marginalizovanih zajednica, i donosiocima odluka šaljemo jasnu poruku da se mora učiniti više kako bi se obezbedilo da sve devojke i mlade žene imaju pristup kvalitetno obrazovanje i druge socijalne usluge, bez obzira na etničku grupu ili nivo prihoda“, rekla je Rikardson.

 Ostale vesti

Eparhija podržava najavu Vučića o pomoći Srbima na Kosovu
Eparhija raško-prizrenska pozdravlja inicijativu predsednika Srbije Aleksandra Vučiića o pomoći srpskom narodu na Kosovu.
  • 27.02.2021
Opština Gračanica od večeras u žutoj zoni
Ministarstvo zdravlja Kosova saopštilo je novu odluku o podeli opština po zonama prema broju zaraženih na 100.000 stanovnika. Opština Gračanica od večeras se nalazi u žutoj zoni.
  • 26.02.2021
Održana vežba Kfora
Misija Kfor-a koju predvodi Nato sprovela je letačku obuku, u kojoj je učestvovalo šest helikoptera iz kontingenata Hrvatske, Švajcarske i Sjedinjenih Američkih Država, ističe se u saopštenju Kfora.
  • 25.02.2021
Kfor sutra održava rutinsku vežbu
Pripadnici Kfora će sutra, 25. februara širom Kosova održati rutinsku vežbu u kojoj će učestvovati više helikoptera, navodi se u saopštenju.
  • 24.02.2021
Srpska lista i Kancelarija za KiM: Tuča nema veze sa politikom

Iako su prvobitno osudili prebijanje osamnaestogodišnjeg Nikole Rašića, predstavnici Srpske liste i Kancelarije za Kosovo i Metohiju ubrzo su izdali nova saopštenja u kojima navode da Nenad Rašić i Aljbin Kurti ovaj događaj pokušavaju da zloupotrebe u političke svrhe.

  • 23.02.2021
Osmani sa koordinatorkom za razvoj UN o važnosti nabavke vakcina
V.d. predsednika Kosova Vjosa Osmani razgovarala je sa koordinatorkom za razvoj UN Urlike Ričardson, jedna od tema bila je i važnosti što skorijeg obezbeđivanja vakcina protiv koronavirusa, navodi se u saopštenju.
  • 22.02.2021