Vesti
Saopštenja

Puls javnosti: Nezaposlenost, siromaštvo i cene osnovnih potrepština najveći problemi

Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) na Kosovu objavio je 23. izdanje Pulsa javnosti. Nezaposlenost (29,9%), siromaštvo (21%) i cene osnovnih potrepština (17,4%) smatraju se za tri najveća problema na Kosovu.

Puls javnosti: Nezaposlenost, siromaštvo i cene osnovnih potrepština najveći problemi
Priština (Foto arhiva Kim)

U istraživanju javnog mnjenja koje je sprovedeno od 21. oktobra do 3. novembra 2022. godine na celoj teritoriji Kosova učestovalo je 1.306 ispitanika.

"Puls javnosti 23 pokazuje pad i indeksa demokratizacije (DI) i indeksa ekonomskog poverenja (ECI). Trenutni DI je blago smanjen za 0,14 poena (1,52) u odnosu na april 2022. kada je iznosio 1,66 poena. Ipak, ova cifra (1,52) sugeriše da više od polovine stanovnika Kosova ima pozitivno mišljenje o demokratskim procesima na Kosovu. Isto tako, ECI indeks je smanjen za 0,12 poena u odnosu na april 2022. godine".

"Ukupno 69% ispitanika veruje da su izbori na Kosovu demokratski i da prate međunarodne standarde. Nivo zadovoljstva radom izvršnog kabineta je 41%, a radom premijera 44,9%. Zadovoljstvo radom Skupštine je 39,1%, dok je zadovoljstvo predsednikom Skupštine Kosova 50,8%. Anketa iz novembra 2022. pokazuje da je nivo zadovoljstva predsednicom 56,8%, a došlo je do značajnog smanjenja stope zadovoljstva sudovima i Kancelarijom glavnog tužioca, sa 24,4% i 22%, respektivno, u odnosu na april 2022. godine", stoji u izveštaju.

Znatno manji broj ispitanika je bio spreman da protestuje iz političkih razloga u novembru 2022. (24,2%) nego u aprilu 2022. (37,6%). Ovo je najmanji broj ljudi koji su spremni da protestuju iz političkih razloga ikada zabeležen od strane Pulsa javnosti, napominje se.

"Ukupno 31,2% ispitanika veruje da njihov glas može uticati na promene. 69% ispitanika bi glasalo da se centralni izbori održe uskoro. 8,9% ispitanika je reklo da zna mnogo o svom pravu na život u čistoj i zdravoj životnoj sredini, dok je 26,2% navelo prosečno znanje, a 46,1% ispitanika je izjavilo da malo zna o ovoj temi. Ukupno 18,8% reklo je da nema znanja o ovoj temi", ističe se. 

Nalazi pokazuju i da se 80,4% ispitanika oseća bezbedno dok su na ulici, u smislu potencijalnog nasilja i kriminala. Podaci razvrstani po polu govore da se muškarci (81,1%) osećaju malo bezbednije kada su na ulici nego žene (79,8%).

Celokupan izveštaj možete pronaći na ovom linku.Ostale vesti

Predstavnici Srpske liste razgovarali sa Hovenijerom
Predsednik Srpske liste Goran Rakić i potpredsednici Dalibor Jevtić i Igor Simić razgovarali su sa ambasadorom SAD u Prištini, Džefrijem Hovenijerom o predstojećim vanrednim lokalnim izborima u četiri opštine na severu Kosova, kao i ispunjavanju zahteva zbog kojih su napustili kosovske institucije, saopšteno je iz ove partije. 
  • 20.03.2023
Gračanica: Tribina o pokajanju, predavač otac Sava Janjić

Eparhija raško-prizrenska i Dom kulture „Gračanica“ povodom vaskršnjeg posta sutra, u utorak 21. marta, s početkom u 19 časova organizuju duhovnu tribinu „Pokajanje kao promena uma i načina života“. Na tribini će govoriti arhimandrit Sava Janjić, iguman Manastira Visoki Dečani.

  • 20.03.2023
Kancelarija za KiM: Na meti lopova još tri srpske kuće
Dve srpske kuće u selu Batuse večeras su se našle na meti lopova, dok je sinoć obijena kuća porodice Mitić u Lapljem selu i iz nje odnet vredan nakit i laptopovi, saopštila je Kancelarija za KiM.
  • 19.03.2023
Kurti sa Eskobarom: Delegacija Kosova putuje u Ohrid sa dobrom voljom, namerama i verom

Premijer Kosova Aljbin Kurti sastao se sa specijalnim izaslanikom Sedinjenih Američkih Država za Zapadni Balkan Gabrijelom Eskobarom dan pred sastanak sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem u okviru dijaloga Beograda i Prištine na visokom nivou u Orhidu. Dvojica sagovornika razgovarala su o susretu u Severnoj Makedoniji, evropskom predlogu, pripremama i očekivanjima od sastanka, saopšteno je medijima iz kosovske vlade. 

  • 17.03.2023
Osmani imenovala tužioce sa početnim mandatom

Na predlog Tužilačkog saveta Kosova predsednica Vjosa Osmani imenovala je danas 21 tužioca sa početnim mandatom na tri godine, dok će isti biti sistematizovani u osnovnim tužilaštvima, saopšteno je medijima.

  • 17.03.2023
Petković: Dužni smo da se sećamo naših stradalnika, porušenih kuća i svetinja
"Bliže se dve decenije, tačnije 19 godina, od jednog od najtežih masovnih zločina u novijoj evropskoj istoriji – martovskog pogroma nad srpskim narodom na Кosovu i Metohiji – i u međuvremenu, ne samo da smo ostali uskraćeni za kažnjavanje odgovornih, već smo svedoci da je politička i društvena atmosfera iz koje je ovaj strašan događaj proistekao i dalje prisutna i da je, štaviše, šovinizam i mržnja do danas ideološka konstanta u Prištini", naveo je Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković povodom 19 godina od martovskog pogroma Srba na Kosovu.
  • 17.03.2023