Vesti
Saopštenja

Puls javnosti: Građani nezadovoljni podrškom opština tokom pandemije

Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) na Kosovu je objavio analizu pulsa javnosti „Interakcija ljudi i opština u vreme krize: Studija slučaja kovid-19“. Anketa, koja je sprovedena u pet opština: Kosovo Polje, Podujevo, Prizren, Orahovac i Zvečan, naglašava izazove sa kojima su se građani suočili tokom pandemije.
Puls javnosti: Građani nezadovoljni podrškom opština tokom pandemije
Ilustracija (Foto arhiva Kim)

Analiza pulsa javnosti zasnovana je na istraživanju koje je uključivalo 500 anketnih intervjua obavljenih u martu 2021. godine i devet diskusija u fokus grupama koje su održane od aprila do juna ove godine.

Prema ovogodišnjem istraživanju, 52 odsto ispitanika iz pet opština predstavljenih u ovoj studiji bilo je nezadovoljno opštinskom podrškom koja je pružena njima ili njihovim porodicama, a 42 odsto je bilo nezadovoljno podrškom koja je obezbeđena za njihove zajednice.

Na pitanje šta njihova opština treba da uradi da podrži pogođene koronavirusom, većina ispitanika (61 odsto) je odgovorila da opštine treba da pruže finansijsku pomoć zaraženima i porodicama u nevolji, te podele hranu i higijenske pakete porodicama kojima je to potrebno i obezbede besplatne medicinske usluge i lekove za sve ljude.

"Oko 54 odsto svih ispitanika smatra da su ih opštine donekle ili veoma dobro informisale o pandemiji. Ovo je dodatno potvrđeno kroz diskusije u fokus grupama. Pored toga, 95 odsto kosovskih Albanaca, ali samo 74 odsto kosovskih Srba, izjavilo je da dobija informacije na svom maternjem jeziku", navodi se u izveštaju.

Diskusije u fokusnim grupama otkrile su da su nevećinske zajednice nezadovoljne ovim aspektom širenja informacija i da su se osećale diskriminisano kada materijal nije bio dostupan na njihovom maternjem jeziku.

"Nevećinske zajednice (kosovski Srbi, Bošnjaci, Turci, Romi, Aškalije i Egipćani) takođe nisu odobravali komunikaciju opština koja se uglavnom fokusirala na korišćenje naloga društvenih mreža za informisanje svojih stanovnika, zaobilazeći njihove zvanične veb stranice i druge kanale komunikacije, što je ometalo da se na efikasan način dopre do starijih generacija", navodi se u izveštaju.

Analiza takođe sadrži listu preporuka u oblastima finansijske pomoći i subvencija, komunikacionih kanala i jezika koji se koristi, angažovanja stanovnika u donošenju opštinskih odluka i određivanja prioriteta budžeta, finansijskih, infrastrukturnih i ljudskih resursa i pružanja javnih usluga.

Celokupan izveštaj možete pronaći OVDE.Ostale vesti

U Briselu o evropskom putu Kosova: Nastaviti reforme, sprovesti dogovoreno
Na sastanku u Briselu su članovi Saveta za stabilizaciju i pridruživanje (SA) razmotrili napredak Kosova na evropskom putu nakon objavljivanja Izveštaja Evropske komisije o Kosovu za 2021.
  • 08.12.2021
Kancelarija za KiM: U Suvom Grlu renovirana ambulanta
U selu Suvo Grlo, u opštini Srbica, danas je otvorena kompletno renovirana ambulanta sredstvima Кancelarije za Кosovo i Metohiju.
  • 08.12.2021
Nagrada za glumce Amaterskog pozorišta
Odlukom stručnog žirija mladim glumcima Amaterskog pozorišta „Janićije Popović“ Doma kulture „Gračanica“, Mateji Dimitrijeviću i Nataliji Josifović, juče je na devetom festivalu „Lektirići EX YU fest“ uručeno priznanje za najbolje glumačko ostvarenje u predstavi „Misterija nestalog jajeta“.
  • 08.12.2021
Jevtić sa predstavnicima KAP-a o Ski centru Brezovica
Predsednik opštine Štrpce Dalibor Jevtić se sastao sa predstavnicima Кosovske agencije za privatizaciju (КAP) sa kojima je razgovarao o Ski centru Brezovica, ali i o statusu ostalih društvenih preduzeća na teritoriji opštine Štrpce, saopšteno je iz te lokalne samouprave.
  • 07.12.2021
Predsednica opštine razgovarala sa novinarima
Predsednica opštine Gračanica prof. dr Ljiljana Šubarić razgovarala je danas sa novinarima i predstavnicima medija koji izveštavaju sa područja opštine Gračanica.
  • 07.12.2021
Audicija za predstavu “Ljubav u getu” 8. decembra
Amatersko pozorište „Janićije Popović“ sekcija Doma kulture „Gračanica“ u sredu 08. decembra 2021. godine u dva termina od 15 i 19 časova organizuje audiciju za predstavu „Ljubav u getu“.
  • 06.12.2021