Vesti
Saopštenja

Puls javnosti: Građani nezadovoljni podrškom opština tokom pandemije

Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) na Kosovu je objavio analizu pulsa javnosti „Interakcija ljudi i opština u vreme krize: Studija slučaja kovid-19“. Anketa, koja je sprovedena u pet opština: Kosovo Polje, Podujevo, Prizren, Orahovac i Zvečan, naglašava izazove sa kojima su se građani suočili tokom pandemije.
Puls javnosti: Građani nezadovoljni podrškom opština tokom pandemije
Ilustracija (Foto arhiva Kim)

Analiza pulsa javnosti zasnovana je na istraživanju koje je uključivalo 500 anketnih intervjua obavljenih u martu 2021. godine i devet diskusija u fokus grupama koje su održane od aprila do juna ove godine.

Prema ovogodišnjem istraživanju, 52 odsto ispitanika iz pet opština predstavljenih u ovoj studiji bilo je nezadovoljno opštinskom podrškom koja je pružena njima ili njihovim porodicama, a 42 odsto je bilo nezadovoljno podrškom koja je obezbeđena za njihove zajednice.

Na pitanje šta njihova opština treba da uradi da podrži pogođene koronavirusom, većina ispitanika (61 odsto) je odgovorila da opštine treba da pruže finansijsku pomoć zaraženima i porodicama u nevolji, te podele hranu i higijenske pakete porodicama kojima je to potrebno i obezbede besplatne medicinske usluge i lekove za sve ljude.

"Oko 54 odsto svih ispitanika smatra da su ih opštine donekle ili veoma dobro informisale o pandemiji. Ovo je dodatno potvrđeno kroz diskusije u fokus grupama. Pored toga, 95 odsto kosovskih Albanaca, ali samo 74 odsto kosovskih Srba, izjavilo je da dobija informacije na svom maternjem jeziku", navodi se u izveštaju.

Diskusije u fokusnim grupama otkrile su da su nevećinske zajednice nezadovoljne ovim aspektom širenja informacija i da su se osećale diskriminisano kada materijal nije bio dostupan na njihovom maternjem jeziku.

"Nevećinske zajednice (kosovski Srbi, Bošnjaci, Turci, Romi, Aškalije i Egipćani) takođe nisu odobravali komunikaciju opština koja se uglavnom fokusirala na korišćenje naloga društvenih mreža za informisanje svojih stanovnika, zaobilazeći njihove zvanične veb stranice i druge kanale komunikacije, što je ometalo da se na efikasan način dopre do starijih generacija", navodi se u izveštaju.

Analiza takođe sadrži listu preporuka u oblastima finansijske pomoći i subvencija, komunikacionih kanala i jezika koji se koristi, angažovanja stanovnika u donošenju opštinskih odluka i određivanja prioriteta budžeta, finansijskih, infrastrukturnih i ljudskih resursa i pružanja javnih usluga.

Celokupan izveštaj možete pronaći OVDE.Ostale vesti

Radnici TV Most i RTV Gračanica obustavili štrajk glađu do ponedeljka
Radnici i članovi poslovnih jedinica "TV Most" i "RTV Gračanica" doneli su odluku da jutros započet štrajk glađu "zamrznu" do ponedeljka 05.12.2022. godine, te da daju "mogućnost i prednost razgovorima".
  • 29.11.2022
Članovi SO JP `Mreža Most` započeli štrajk glađu

Članovi Sindikalne organizacije Javnog preduzeća „Mreža Most” u poslovnim jedinicama “TV Most” u Кosovskoj Mitrovici, i “RTV Gračanica“ u Gračanici, započeli su štrajk glađu. Ovim činom, kako je saopšteno, žele da skrenu pažnju javnosti na njihovu tešku situaciju u preduzeću.

  • 29.11.2022
Babin Most: Otvoreno i opremljeno odeljenje predškolske ustanove
U Babinom Mostu je otvoreno izdvojeno odeljenje Predškolske ustanove „Кosovski božuri“, a u njemu boravi 30 mališana uzrasta do pet godina. Otvaranje i opremanje ove ustanove pomogla je Kancelarija za KiM.
  • 28.11.2022
Grafiti UČK ispisani na Brezovici

Na putu ka Ski centru Brezovica ispisani su grafiti koji posvećeni Oslobodilačkoj vojsci Kosova (UČК) i to na asfaltnom putu, kao i na pomoćnom objektu uz sam put, što je izazvalo veliku zabrinutost meštana Štrpca, navode iz Kancelarije za Kosovo i Metohiju.

  • 28.11.2022
Kancelarija za KiM: Zastave Albanije u Klokotu provociraju i zastrašuju Srbe

"Isticanje crveno-crnih zastava u Klokotu, uoči obeležavanja Dana zastave Albanije, još jedan je pokušaj zastrašivanja srpskog naroda u tom delu naše južne pokrajine", saopštila je Kancelarija za Kosovo i Metohiju.

  • 27.11.2022
Petković: Kurti obmanjuje da postoje rokovi za normalizaciju
Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković naveo je, povodom izjave premijera Kosova Aljbina Кurtija o unapred postavljenim rokovima za normalizaciju odnosa Beograda i Prištine, da je krajnje vreme da "prestane da obmanjuje javnost i suoči se sa istinom i činjenicama koje jasno dokazuju da nema nikakvih zacrtanih i unapred postavljenih rokova za normalizaciju odnosa Beograda i Prištine". 
  • 26.11.2022