Vesti
Saopštenja

Puls javnosti: Građani nezadovoljni podrškom opština tokom pandemije

Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) na Kosovu je objavio analizu pulsa javnosti „Interakcija ljudi i opština u vreme krize: Studija slučaja kovid-19“. Anketa, koja je sprovedena u pet opština: Kosovo Polje, Podujevo, Prizren, Orahovac i Zvečan, naglašava izazove sa kojima su se građani suočili tokom pandemije.
Puls javnosti: Građani nezadovoljni podrškom opština tokom pandemije
Ilustracija (Foto arhiva Kim)

Analiza pulsa javnosti zasnovana je na istraživanju koje je uključivalo 500 anketnih intervjua obavljenih u martu 2021. godine i devet diskusija u fokus grupama koje su održane od aprila do juna ove godine.

Prema ovogodišnjem istraživanju, 52 odsto ispitanika iz pet opština predstavljenih u ovoj studiji bilo je nezadovoljno opštinskom podrškom koja je pružena njima ili njihovim porodicama, a 42 odsto je bilo nezadovoljno podrškom koja je obezbeđena za njihove zajednice.

Na pitanje šta njihova opština treba da uradi da podrži pogođene koronavirusom, većina ispitanika (61 odsto) je odgovorila da opštine treba da pruže finansijsku pomoć zaraženima i porodicama u nevolji, te podele hranu i higijenske pakete porodicama kojima je to potrebno i obezbede besplatne medicinske usluge i lekove za sve ljude.

"Oko 54 odsto svih ispitanika smatra da su ih opštine donekle ili veoma dobro informisale o pandemiji. Ovo je dodatno potvrđeno kroz diskusije u fokus grupama. Pored toga, 95 odsto kosovskih Albanaca, ali samo 74 odsto kosovskih Srba, izjavilo je da dobija informacije na svom maternjem jeziku", navodi se u izveštaju.

Diskusije u fokusnim grupama otkrile su da su nevećinske zajednice nezadovoljne ovim aspektom širenja informacija i da su se osećale diskriminisano kada materijal nije bio dostupan na njihovom maternjem jeziku.

"Nevećinske zajednice (kosovski Srbi, Bošnjaci, Turci, Romi, Aškalije i Egipćani) takođe nisu odobravali komunikaciju opština koja se uglavnom fokusirala na korišćenje naloga društvenih mreža za informisanje svojih stanovnika, zaobilazeći njihove zvanične veb stranice i druge kanale komunikacije, što je ometalo da se na efikasan način dopre do starijih generacija", navodi se u izveštaju.

Analiza takođe sadrži listu preporuka u oblastima finansijske pomoći i subvencija, komunikacionih kanala i jezika koji se koristi, angažovanja stanovnika u donošenju opštinskih odluka i određivanja prioriteta budžeta, finansijskih, infrastrukturnih i ljudskih resursa i pružanja javnih usluga.

Celokupan izveštaj možete pronaći OVDE.Ostale vesti

Princ Filip: Obnoviti istragu zločina u Goraždevcu
Princ Filip Karađorđević poručio je danas, na 19. godišnjicu zločina nad srpskom decom u Goraždevcu, da je ovaj zločin velika sramota na obrazu međunarodne zajednice i da istragu treba obnoviti.
  • 13.08.2022
Nastavlja se kampanja o preregistraciji vozila na
Ministarstvo Unutrašnjih Poslova Kosova navelo je u saopštenju za javnost da se nastavlja informativna kampanja o opremanju registarskim tablicama "RKS".
  • 12.08.2022
’’Kulturno nasleđe pod neprekidnom pretnjom’’
Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije je povodom izjave kosovskog ministra kulture Hajrule Čekua da je prisustvo KFOR oko manastira Visoki Dečani "simbolično" i da Srbija zloupotrebljava pravoslavne crkve na Kosovu, saopštilo da su Dečani jedini spomenik u Evropi koji se (više od) 20 godina nalazi pod snažnom vojnom zaštitom.
  • 11.08.2022
Rakić i gradonačelnici severa Kosova sa komandantom KFOR-a
"Očuvanje mira i stabilnosti je naš primarni cilj, zbog toga KFOR mora ostatim garant da bezbednosna situacija na Kosovu neće eskalirati, usled neslaganja sa Prištinom i najava da će se posle 1. septembra nastaviti sa sprovođenjem odluke o preregistraciji vozila i izdavanjem ulazno izlaznih dokumemata“, navodi se u sapštenju za javnost sa sastanka ministra Gorana Rakića i gradonačelnika sa severa Kosova sa komandantom KFOR-a.
  • 11.08.2022
Petković sa Hilom o situaciji na Kosovu
Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković sastao se sa ambasadorom Sjedinjenih Američkih Država u Republici Srbiji Kristoferom Hilom koga je detaljno upoznao sa poslednjim akcijama Prištine i izrazio zabrinutost zbog sve češćih poziva na rat i sukobe, saopšteno je iz Kancelarije za Kosovo i Metohiju.
  • 11.08.2022
Objavljen OEBS-ov izveštaj o delotvornom zastupanju u krivičnom postupku
Misija OEBS-a na Kosovu objavila je najnoviji tematski izveštaj pod nazivom: "Pravo na delotvorno zastupanje u krivičnom postupku i sistem postavljanja branioca po službenoj dužnosti" u kome se za period između 2020. i 2021. godine, razmatraju standardi zastupanja odbrane i funkcionisanje sistema postavljanja branioca koji po službenoj dužnosti dodeljuje branioca okrivljenima koji ne mogu da priušte advokata.
  • 11.08.2022