Vesti
Saopštenja

Puls javnosti: Građani nezadovoljni podrškom opština tokom pandemije

Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) na Kosovu je objavio analizu pulsa javnosti „Interakcija ljudi i opština u vreme krize: Studija slučaja kovid-19“. Anketa, koja je sprovedena u pet opština: Kosovo Polje, Podujevo, Prizren, Orahovac i Zvečan, naglašava izazove sa kojima su se građani suočili tokom pandemije.
Puls javnosti: Građani nezadovoljni podrškom opština tokom pandemije
Ilustracija (Foto arhiva Kim)

Analiza pulsa javnosti zasnovana je na istraživanju koje je uključivalo 500 anketnih intervjua obavljenih u martu 2021. godine i devet diskusija u fokus grupama koje su održane od aprila do juna ove godine.

Prema ovogodišnjem istraživanju, 52 odsto ispitanika iz pet opština predstavljenih u ovoj studiji bilo je nezadovoljno opštinskom podrškom koja je pružena njima ili njihovim porodicama, a 42 odsto je bilo nezadovoljno podrškom koja je obezbeđena za njihove zajednice.

Na pitanje šta njihova opština treba da uradi da podrži pogođene koronavirusom, većina ispitanika (61 odsto) je odgovorila da opštine treba da pruže finansijsku pomoć zaraženima i porodicama u nevolji, te podele hranu i higijenske pakete porodicama kojima je to potrebno i obezbede besplatne medicinske usluge i lekove za sve ljude.

"Oko 54 odsto svih ispitanika smatra da su ih opštine donekle ili veoma dobro informisale o pandemiji. Ovo je dodatno potvrđeno kroz diskusije u fokus grupama. Pored toga, 95 odsto kosovskih Albanaca, ali samo 74 odsto kosovskih Srba, izjavilo je da dobija informacije na svom maternjem jeziku", navodi se u izveštaju.

Diskusije u fokusnim grupama otkrile su da su nevećinske zajednice nezadovoljne ovim aspektom širenja informacija i da su se osećale diskriminisano kada materijal nije bio dostupan na njihovom maternjem jeziku.

"Nevećinske zajednice (kosovski Srbi, Bošnjaci, Turci, Romi, Aškalije i Egipćani) takođe nisu odobravali komunikaciju opština koja se uglavnom fokusirala na korišćenje naloga društvenih mreža za informisanje svojih stanovnika, zaobilazeći njihove zvanične veb stranice i druge kanale komunikacije, što je ometalo da se na efikasan način dopre do starijih generacija", navodi se u izveštaju.

Analiza takođe sadrži listu preporuka u oblastima finansijske pomoći i subvencija, komunikacionih kanala i jezika koji se koristi, angažovanja stanovnika u donošenju opštinskih odluka i određivanja prioriteta budžeta, finansijskih, infrastrukturnih i ljudskih resursa i pružanja javnih usluga.

Celokupan izveštaj možete pronaći OVDE.Ostale vesti

Dodeljeno još 62 miliona evra Kosovu u okviru IPA programa
Ambasador EU-a na Kosovu, Tomaš Sunjog uručio je zameniku premijera Besniku Bisljimiju 16. po redu godišnji Finansijski sporazum između Evropske unije i Kosova u okviru EU Instrumenta za pretpristupnu pomoć (IPA). U pitanju je sporazum vredan 62 miliona evra.
  • 24.03.2023
Srpska lista obrazložila odluku o neučestvovanju na aprilskim izborima
’’Odluka naše stranke da ne učestvuje na izborima je posledica kontinuiranog institucionalnog nasilja koje nad našim narodom sprovodi režim Aljbina Кurtija, lišavajući Srbe svih ljudskih prava (...), a pre svega neispunjenja naših jasnih zahteva zbog kojih smo napustili kosovske institucije, a to je formiranje Zajednice srpskih opština i povlačenje svih specijalaca sa severa Кosova i Metohije’’, saopšteno je iz Srpske liste.
  • 23.03.2023
Petković: Bežeći od ZSO, Kurti se upliće u sopstvene laži

"Kurti koji je ZSO nazivao detinjarijom, tvrdio da Briselski sporazum ne postoji u Prištini sada ima problem da svojoj javnosti objasni zašto je u Ohridu pristao da formira ZSO prema jedino validnim dokumentima", naveo je direktor Kancelarije za KiM Petar Petković.

  • 23.03.2023
Kancelarija za KiM: Organizovan boravak na Tari za 50 đaka

Кancelarija za Кosovo i Metohiju organizovala je boravak na Tari za 50 đaka uzrasta od trećeg do šestog razreda iz severnih opština i iz opštine Istok. Putovanje se realizuje u periodu od 20-27 marta.

  • 23.03.2023
Petković: Kurti uzalud pokušava da pobegne od formiranja ZSO

Direktor Kancelarije za Kosovo i Meothiju Petar Petković saopštio je da Aljbin Кurti "uzalud" pokušava da pobegne od obaveze formiranja Zajednice srpskih opština skrivajući se iza nekih termina koje ni sam ne razume, jer preuzete obaveze Prištine i ranije postignuti sporazumi moraju da se sprovedu i tu dileme nema", reagujući tako na izjavu kosovskog premijera da se reč "zajednica" ne može poistovetiti sa opštinom, niti sa rečju "udruženje".

  • 22.03.2023
Napao policajca na Jarinju i pobegao u nepoznatom pravcu
Kosovska policija regiona Sever zabeležila je u današnjem izveštaju slučaj „napad na službeno lice“, koji se dogodio juče na prelazu Jarinje.
  • 22.03.2023