Vesti
Saopštenja

Prva pitijada ’’Kosovska pita’’

 U okviru Vidovdanskih dana, seoske slave koja se obeležava i u Donjoj Gušterici, Turistička organizacija Gračanice će u koordinaciji sa Opštinom Gračanica organizovati 26. juna prvu pitijadu ”Кosovska pita”, manifestaciju na kojoj će veštine u pripremi slatkih i slanih posnih kosovskih pita odmeriti domaćice, ali i muškarci skloni kulinarstvu, saopšteno je iz TOG-a.
Prva pitijada ’’Kosovska pita’’
Ilustracija (Foto Poljoprivrednik)

"Pozivamo sve naše vredne sugrađane, da dana 26.06.2022. godine dođu u Donju Guštericu i uzmu učešće na izboru za najbolju kosovsku pitu i udruženim snagama prezentuju veštine kulinarstva i izrade posnih kosovskih pita po starim ali i inovativnim receptima karakterističnim za naš kraj i na taj način pokušamo da sačuvamo od
zaborava stare kulinarske recepte naših baka, i da ih prenesemo dalje, kako su se oni i prenosili s kolena na koleno kroz istoriju", navodi se u saopštenju dostavljenom medijima.

Prijava takmičara, kako je saopšteno, biće na dan manifestacije u porti crkve kneza Lazara do 9.00 časova, gde će se nakon degustacije izloženih pita proglasiti najuspešniji učesnici i uručiće se priznanja.

Posetioci pitijade ”Кosovska pita” imaće priliku da uživaju  bogatom kulturno-umetničkom programu. Izložene pite biće dostupne za degustaciju svim posetiocima, a deo pripremljene hrane biće upotrebljen u humanitarne svrhe.

"Cilj ove manifestacije je da promoviše vrednosti tradicionalne narodne kuhinje kosovsko-metohijskog kraja, zanatske proizvode i narodne rukotvorine", zaključuje se u saopštenju.Ostale vesti

Petković: Priština je dužna da formira ZSO koja je definisana Briselskim sporazumom

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković istakao je da se "iza besmislenih sofizama" kojima Vjosa Osmani brani odbijanje Prištine da omogući formiranje Zajednice srpskih opština, krije "najobičniji bezobrazluk i arogancija", navodi se u saopštenju.

  • 01.07.2022
’’Učešće Srba na popisu je pod uticajem niza različitih faktora’’

NVO AKTIV i članovi OPEN platforme predstavili su danas u Centru građanske energije u Severnoj Mitrovici, nalaze istraživanje “Popis stanovništva iz ugla zajednice kosovskih Srba”.

  • 01.07.2022
Češka Republika preuzima predsedavanje Savetom Evropske unije

Šestomesečno predsedavanje Savetom Evrope danas je preuzela Češka. Tim povodom u Prištini je održana ceremonija.

  • 01.07.2022
Petković: Priština izazvala novu krizu

Direktor Кancelarije za Кosovo i Metohiju Petar Petković sastao se danas sa specijalnim predstavnikom Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine i Miroslavom Lajčakom.

  • 30.06.2022
’’Odluka Prištine da zabrani srpske lične karte i registarske oznake je direktan udar na Srbe’’

"Najnovijim jednostranim odlukama institucija u Prištini u vezi sa srpskim registarskim oznakama i ličnim kartama, Aljbin Kurti je najotvorenije zapretio ratom protiv Srba na Kosovu i Metohiji", navodi Petar Petković u saopštenju dostavljenom medijima.

  • 29.06.2022
SAD nastavljaju sa podrškom Kosovu u borbi protiv kovida-19
Prošlog meseca, laboratorijska oprema namenjena unapređenju dijagnostičkog testiranja na SARS-CoV-2, donirana od strane Agencije Sjedinjenih Država za međunarodni razvoj (USAID) u ime američkog naroda, postala je potpuno operativna. USAID i Kancelarija Svetske zdravstvene organizacije (SZO) u Prištini, uspostavili su bolničku mikrobiološku laboratoriju za bolnicu u Gračanici, saopšteno je medijima iz USAID-a.
  • 28.06.2022