Vesti
Saopštenja

Protokol za zaštitu žrtava nasilja u porodici

NVO "Žensko pravo" pokrenula je izradu protokola za zbrinjavanje žena žrtava nasilja i njihove dece u četiri opštine na severu tokom pandemije koronavirusa.
Protokol za zaštitu žrtava nasilja u porodici
Ilustracija (Foto Pixabay.com)

Iz ove organizacije, koja se bavi pravima žena i zaštitom žrtava nasilja, upozoravaju da su zbog novonastalih okolnosti koje je izazvala pandemija Kovida-19, žene u opštinama Severna Mitrovica, Zvečan, Zubin Potok i Leposavić dodatno izložene nasilju u porodici, dok istovremeno imaju ograničen pristup uslugama.

“Strah od još težeg oblika nasilja, jer je i nasilnik u kući, ograničava mnoge žene da prijave nasilje”, navodi se na Fejsbuk stranici NVO "Žensko pravo".

Zbog nepostojanja prihvatilišta za žrtve nasilja na severu Kosova, NVO "Žensko pravo" je pokrenula pitanje izrade ovog protokola u saradnji sa Regionalnim koordinatorom za porodično nasilje u Regionalnoj policijskoj stanici u Mitrovici nadzornikom Jugoslavom Bogavcem, nadzornicom Vesnom Krivokapić, zatim sa predstavnicom Policijske stanice Sever Vesnom Stajić i predstavnicima Sigurne kuće “Ženski inkluzivni centar" u Novom Brdu, ali i specijalistom ORL Jugoslavom Gašićem.

NVO "Žensko pravo" apeluje na žene iz opština Severna Mitrovica, Zvečan, Zubin Potok i Leposavić, da ne trpe nasilje, već da ga prijave policiji.

Žrtve mogu da se obrate i ovoj organizaciji, kako bi im pomogla i obezbedila besplatnu psiholočke, zdravstvenu i pravnu pomoć.Ostale vesti

Velika Britanija imenovala novog izaslanika za Zapadni Balkan
Ser Stjuart Pič imenovan je od strane britanskog premijera Borisa Džonsona za specijalnog izaslanika za Zapadni Balkan.
  • 02.12.2021
Apliciranje za dečiji dodatak u posebnim slučajevima preko platforme eKosova
Ministarstvo finansija, rada i transfera Kosova obaveštava građane da će se apliciranje za dečiji dodatak u posebnim slučajevima obavljati preko platforme eKosova.
  • 01.12.2021
Jevtić: Ski centar Brezovica neiskorišćeni resurs
Novi gradonačelnik Štrpca Dalibor Jevtić svoj mandat započeo je posetom Ski centru Brezovica i razgovorom sa zaposlenima. Kazao je da je Ski centar najznačajnije ekonomsko pitanje opštine i da je neiskorišćen resurs.
  • 01.12.2021
Ambasadori zemalja Kvinte i dalje zabrinuti zbog Visokih Dečana
Šefovi misija Francuske, Nemačke, Italije, Ujedinjenog Kraljevstva i Sjedinjenih Američkih Država i dalje su zabrinuti zbog toga što uprkos stalnim pozivima međunarodne zajednice i sopstvenog pravosuđa, kosovske institucije još uvek nisu u potpunosti sprovele zakonit upis zemljišta Manastira Visoki Dečani u skladu sa odlukom Ustavnog suda iz 2016. godine.
  • 30.11.2021
Dat rok Vučiću da poništi „neustavne zakone“

Pokret Ekološki ustanak dao je rok do petka 3. decembra da predsednik Srbije Aleksandar Vučić povuče, kako navode, nakaradne i neustavne zakone, najavljujući da će u suprotnom "Srbija stati" u subotu.

  • 29.11.2021
Petković sa Bocan Harčenkom o dijalogu

Direktor Кancelarije za Кosovo i Metohiju Petar Petković sastao se danas sa ambasadorom Ruske Federacije u Republici Srbiji Aleksandrom Bocan Harčenkom, sa kojim je razgovarao o poslednjoj rundi tehničkog dijaloga u Briselu i o izgledima za nastavak razgovora Beograda i Prištine.

  • 29.11.2021