Vesti
Saopštenja

“Protivustvana Deklaracija o sprečavanju povratka u Mušutiše”

Deklaracija protiv povratka Srba u Mušutište koju je usvojila SO Suva Reka je protivustavna i njome se krše osnovna ljudska prava, kaže ministar Dalibor Jevtić. Očekuje da se o tome izjasne nadležne institucije, premijer i predsednik Kosova.
“Protivustvana Deklaracija o sprečavanju povratka u Mušutiše”
Dalibor Jevtić (Foto arhiva Kim)

Nakon što je Skupština opštine Suva Reka usvojila deklaraciju, ministar za zajednice i povratak Dalibor Jevtić razgovarao je sa gradonačelnikom ove opštine Salijem Aslanajem.

Kako je saopšteno iz ministarstva za zajednice i povratak, i Jevtić i Aslani su izrazili nezadovoljstvo njenim usvajanjem.

„Usvojena Deklaracija SO Suva Reka je u prvom redu protivna Ustavu Kosova, i ona krši osnovna ljudska prava. Očekujem da se u skladu sa tim izjasne nadležne institucije, ali i premijer i predsednik Kosova. U razogovoru sa gradonačelnikom Suve Reke istakao sam potrebu da i lokalna izvršna vlast odlučnije uz pomoć drugih insitucija obezbedi uslove za povratak. Na kraju, ovde se radi o inicijativi grupe ljudi koja je uzurpirala zemljište čiji su vlasnici Srbi, a na ovaj način odbornici SO Suva Reka podržali su upravo uzurpatore,“ rekao je Jevtić, podsećajući da je o procesu povratka 10 porodica u Mušutište razgovarano sa svim relevantnim predstavnicima institucija i zajednica.

Jevtić će se, ističe se dalje u saopštenju, boriti da se povratak u Mušutištu nastavi kako je i planirano.

„ O ovom problemu ću razgovarati i sa najvišim zvaničnicima na Kosovu, predsednikom i premijerom, kao i predstavnicima međunaordne zajednice na Kosovu, i od njih ću zahtevati rešavanje problema u što skorijem roku”.

Predstavnicia SO Suva Reka istakli su da je cilj deklaracije animiranje pravosudnih organa i rešavanje zločina i sudbine nestalih. Traže i da se Srbija izvini.

Jevtić na to odgovara da, “svako ko je činio zločin ili kriminalno delo za to mora da odgovara”, ali time, kaže on, treba da se bave nadležne institucije.

“Na ovaj način, ovakvim aktima i svemu onom što je viđeno u prethodnom periodu kada je protestima i na ulici onemogućen ne samo povratak nego i jednodevna poseta raseljenih Mušutištu, smisao vladavine prava i zakona i postojanje institucija na Kosovu se obesmišljava“.

Inicijator deklaracije protiv povratka srpskih porodica u Mušutiše je odbornik Demokratske partije Kosova Aljuš Šalja.Ostale vesti

Kfor dodelio šivaće mašine ženama žrtvama nasilja
Kfor je donirao profesionalne šivaće mašine i druge alate i opremu za krojenje nevladinoj organizaciji “Jeta” sa sedištem u Dečanima za žene koje su žrtve rodno zasnovanog nasilja.
  • 07.08.2020
U Osojanu obeležavanje 19 godina od povratka raseljenih i izbeglih Srba
U nedelju 9. avgusta u Osojanu će biti obeleženo devetnaest godina od početka povratka raseljenih i izbeglih Srba u Metohiju, saopšteno je iz Doma kulture "Gračanica".
  • 07.08.2020
Kancelarija za Kosovo i Metohiju saopštila je da je oružani napad na povratničku porodicu Кostić u Vidanju kod Кline potvrda da na Кosovu i dalje "postoje snage koje bi silom da menjaju etničku sliku na terenu".
  • 04.08.2020
Nova pošiljka pomoći Kosovu od EU
U okviru pomoći koji Kosovu daje EU u borbi protiv kovida-19, danas je dodeljeno 30 respiratora za intenzivnu negu, 200 pulsnih oksimetara i 20 elektrokardiografa.
  • 04.08.2020
Fondacija “Delije” iz Beograda, tokom jula, realizovala je niz akcija pomoći srpskom narodu na Kosovu.
  • 04.08.2020
Hoti posetio zdravstvene radnike i čestitao im Bajram
Premijer Кosova, Avdulah Hoti, posetio je danas Nacionalni institut za javno zdravlje Кosova i Кliniku za zarazne bolesti da bi se detaljno informisao o upravljanju pandemijom kovid-19.
  • 31.07.2020