Vesti
Saopštenja

Promocija zbornika učeničkih radova "Toj ti vikam"

Institut za srpski jezik SANU, Društvo za srpski jezik i književnost „Staro Кosovo“ i Dom kulture  Gračanica organizuju promociju zbornika učeničkih radova pisanih na prizrensko-timočkom dijalektu – „Toj ti vikam“.
Promocija zbornika učeničkih radova
Dom kulture Gračanica (Foto Igor Vuković)

Promocija će se održati sutra od 17 časova u čitaonici „Darinka Jevrić“ Doma kulture Gračanica.

Zbornik učeničkih radova koji su uredile prof. dr Sofija Miloradović i Dušanka Ilić, nastao je na osnovu konkursa koji je raspisalo Društvo za srpski jezik i književnost „Staro Кosovo“ iz Štrpca, a u cilju očuvanja narodnih govora na Кosovu i Metohiji.

„Кada se naše Društvo okupilo i kada smo razgovarali o izazovima pred kojima se svakodnevno nalaze nastavnici i učenici srpskog jezika, većina članova je primetila da se učenici s našeg područja mnogo lakše i lepše izražavaju kad god su u prilici da govore svojim dijalektom. Zbog toga smo odlučili da im damo priliku da pokažu šta znaju tako što ćemo organizovati jedno takmičenje. Dugo smo razmišljali na koju temu bi mogli da pišu i kada smo se konačno dogovorili, odlučili smo da to bude rečenica koju svi dosta često u raznim prilikama izgovaraju – TOJ TI VIКAM“ – kažu u predgovoru urednice zbornika.

Na promociji će govoriti: prof. dr Sofija Miloradović, prof. dr Radivoje Mladenović, prof. Dušanka Ilić, predsednik Društva, msr Emilija Redžić Mirković i prof. Marko Jovanović.Ostale vesti

Klokot: Na pravoslavnom groblju polomljen spomenik

Na srpskom pravoslavnom groblju u Klokotu polomljen je spomenik pokojnom Milanu Nisiću. Oskrnavljeni spomenik su zatekli sinovi, koji su slučaj prijavili policiji, saopšteno je iz Kancelarija za Kosovo i Metohiju.

  • 04.10.2022
Pozorište „Janićije Popović“: Audicija za predstavu „Gospođa ministarka“
Amatersko pozorište „Janićije Popović“, sekcija glume Doma kulture „Gračanica“, organizuje audiciju za predstavu „Gospođa ministarka“.
  • 04.10.2022
Oproštajni susret Vjose Osmani i Ferenca Kajarija
Predsednica Kosova Vjosa Osmani primila je u oproštajnu posetu komandanta KFOR-a general-majora Ferenca Kajarija.
  • 03.10.2022
Ranjavanje muškarca ispred diskoteke policija označila kao pokušaj ubistva
Ranjavanje Srbina Ljubomira Mirića ispred diskoteke u Gračanici u subotu veče, Kosovska policija je okarakterisala kao pokušaj ubistva.
  • 03.10.2022
Staro Gracko: Raseljenima obezbeđena pijaća voda
U Starom Gracku, u okviru naselja u kojem žive četiri raseljene porodice, sa oko 20 članova domaćinstva, sredstvima Kancelarije za KiM iskopan je bunar sa pijaćom vodom, čime im je rešen višegodišnji problem sa vodosnabdevanjem, navodi se u saopštenju dostavljenom medijima iz Kancelarije za KiM.
  • 03.10.2022
Putujući bioskop Doma kulture Gračanica
Dom kulture Gračanica ponovo organizuje "Putujući bioskop" u sredinama u kojima živi srpsko stanovništvo na Kosovu.
  • 03.10.2022