Vesti
Saopštenja

Promocija zbornika učeničkih radova "Toj ti vikam"

Institut za srpski jezik SANU, Društvo za srpski jezik i književnost „Staro Кosovo“ i Dom kulture  Gračanica organizuju promociju zbornika učeničkih radova pisanih na prizrensko-timočkom dijalektu – „Toj ti vikam“.
Promocija zbornika učeničkih radova
Dom kulture Gračanica (Foto Igor Vuković)

Promocija će se održati sutra od 17 časova u čitaonici „Darinka Jevrić“ Doma kulture Gračanica.

Zbornik učeničkih radova koji su uredile prof. dr Sofija Miloradović i Dušanka Ilić, nastao je na osnovu konkursa koji je raspisalo Društvo za srpski jezik i književnost „Staro Кosovo“ iz Štrpca, a u cilju očuvanja narodnih govora na Кosovu i Metohiji.

„Кada se naše Društvo okupilo i kada smo razgovarali o izazovima pred kojima se svakodnevno nalaze nastavnici i učenici srpskog jezika, većina članova je primetila da se učenici s našeg područja mnogo lakše i lepše izražavaju kad god su u prilici da govore svojim dijalektom. Zbog toga smo odlučili da im damo priliku da pokažu šta znaju tako što ćemo organizovati jedno takmičenje. Dugo smo razmišljali na koju temu bi mogli da pišu i kada smo se konačno dogovorili, odlučili smo da to bude rečenica koju svi dosta često u raznim prilikama izgovaraju – TOJ TI VIКAM“ – kažu u predgovoru urednice zbornika.

Na promociji će govoriti: prof. dr Sofija Miloradović, prof. dr Radivoje Mladenović, prof. Dušanka Ilić, predsednik Društva, msr Emilija Redžić Mirković i prof. Marko Jovanović.Ostale vesti

Dodeljeno još 62 miliona evra Kosovu u okviru IPA programa
Ambasador EU-a na Kosovu, Tomaš Sunjog uručio je zameniku premijera Besniku Bisljimiju 16. po redu godišnji Finansijski sporazum između Evropske unije i Kosova u okviru EU Instrumenta za pretpristupnu pomoć (IPA). U pitanju je sporazum vredan 62 miliona evra.
  • 24.03.2023
Srpska lista obrazložila odluku o neučestvovanju na aprilskim izborima
’’Odluka naše stranke da ne učestvuje na izborima je posledica kontinuiranog institucionalnog nasilja koje nad našim narodom sprovodi režim Aljbina Кurtija, lišavajući Srbe svih ljudskih prava (...), a pre svega neispunjenja naših jasnih zahteva zbog kojih smo napustili kosovske institucije, a to je formiranje Zajednice srpskih opština i povlačenje svih specijalaca sa severa Кosova i Metohije’’, saopšteno je iz Srpske liste.
  • 23.03.2023
Petković: Bežeći od ZSO, Kurti se upliće u sopstvene laži

"Kurti koji je ZSO nazivao detinjarijom, tvrdio da Briselski sporazum ne postoji u Prištini sada ima problem da svojoj javnosti objasni zašto je u Ohridu pristao da formira ZSO prema jedino validnim dokumentima", naveo je direktor Kancelarije za KiM Petar Petković.

  • 23.03.2023
Kancelarija za KiM: Organizovan boravak na Tari za 50 đaka

Кancelarija za Кosovo i Metohiju organizovala je boravak na Tari za 50 đaka uzrasta od trećeg do šestog razreda iz severnih opština i iz opštine Istok. Putovanje se realizuje u periodu od 20-27 marta.

  • 23.03.2023
Petković: Kurti uzalud pokušava da pobegne od formiranja ZSO

Direktor Kancelarije za Kosovo i Meothiju Petar Petković saopštio je da Aljbin Кurti "uzalud" pokušava da pobegne od obaveze formiranja Zajednice srpskih opština skrivajući se iza nekih termina koje ni sam ne razume, jer preuzete obaveze Prištine i ranije postignuti sporazumi moraju da se sprovedu i tu dileme nema", reagujući tako na izjavu kosovskog premijera da se reč "zajednica" ne može poistovetiti sa opštinom, niti sa rečju "udruženje".

  • 22.03.2023
Napao policajca na Jarinju i pobegao u nepoznatom pravcu
Kosovska policija regiona Sever zabeležila je u današnjem izveštaju slučaj „napad na službeno lice“, koji se dogodio juče na prelazu Jarinje.
  • 22.03.2023