Vesti
Saopštenja

Promocija opština i vinarija sa KiM na sajmu u Beogradu

Кancelarija za Кosovo i Metohiju i ove godine će predstaviti turističku ponudu gradova i opština sa Кosova na 43. Međunarodnom sajmu turizma koji se održava u Beogradu od 24. do 27. marta.

Promocija opština i vinarija sa KiM na sajmu u Beogradu
Sajam turizma (Foto Predrag Dedijer)

Nastup na sajmu je organizovan pod sloganom „Doživi Кosovo i Metohiju“, u okviru koga će svoje turističke ponude predstaviti: Štrpce, Zvečan, Кosovska Mitrovica, Zubin Potok, Leposavić, Grad Priština i više opština iz Кosovskog Pomoravlja.

"Program, takođe, obuhvata i predstavljanje popularnih turističkih destinacija, kao što su Rajska banja iz Banjske ili Via Ferrata Berim iz Zubinog Potoka. Na sajmu će se promovisati i posete manastirima, crkvama i drugim značajnim verskim i istorijskim lokacijama, turističkim manifestacijama i seoskim domaćinstvima na Кosovu i Metohiji", navodi se u saopštenju.

Pored Međunarodnog sajma turizma, Кancelarija za Кosovo i Metohiju biće prisutna i na 12. Međunarodnom sajmu vina koji se održava 25. i 26. marta.

Na ovom sajmu biće predstavljeno devet vinarija sa prostora Кosova i Metohije čija se vina svojim kvalitetom i ukusom zasluženo nalaze među najboljima u Srbiji: vinarija Antić iz Orahovca, vinarija Brkić iz Velike Hoče, Dečanska vinica, vinarija Manitašević iz Velike Hoče, vinarija Đurićić iz Velike Hoče, vinarija Lukić iz Velike Hoče, vinarija Jevremović iz Leposavića, vinarija Lakićević iz Leposavića i vinarija Jovanović iz Zvečana.Ostale vesti

’’Kulturno nasleđe pod neprekidnom pretnjom’’
Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije je povodom izjave kosovskog ministra kulture Hajrule Čekua da je prisustvo KFOR oko manastira Visoki Dečani "simbolično" i da Srbija zloupotrebljava pravoslavne crkve na Kosovu, saopštilo da su Dečani jedini spomenik u Evropi koji se (više od) 20 godina nalazi pod snažnom vojnom zaštitom.
  • 11.08.2022
Rakić i gradonačelnici severa Kosova sa komandantom KFOR-a
"Očuvanje mira i stabilnosti je naš primarni cilj, zbog toga KFOR mora ostatim garant da bezbednosna situacija na Kosovu neće eskalirati, usled neslaganja sa Prištinom i najava da će se posle 1. septembra nastaviti sa sprovođenjem odluke o preregistraciji vozila i izdavanjem ulazno izlaznih dokumemata“, navodi se u sapštenju za javnost sa sastanka ministra Gorana Rakića i gradonačelnika sa severa Kosova sa komandantom KFOR-a.
  • 11.08.2022
Petković sa Hilom o situaciji na Kosovu
Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković sastao se sa ambasadorom Sjedinjenih Američkih Država u Republici Srbiji Kristoferom Hilom koga je detaljno upoznao sa poslednjim akcijama Prištine i izrazio zabrinutost zbog sve češćih poziva na rat i sukobe, saopšteno je iz Kancelarije za Kosovo i Metohiju.
  • 11.08.2022
Objavljen OEBS-ov izveštaj o delotvornom zastupanju u krivičnom postupku
Misija OEBS-a na Kosovu objavila je najnoviji tematski izveštaj pod nazivom: "Pravo na delotvorno zastupanje u krivičnom postupku i sistem postavljanja branioca po službenoj dužnosti" u kome se za period između 2020. i 2021. godine, razmatraju standardi zastupanja odbrane i funkcionisanje sistema postavljanja branioca koji po službenoj dužnosti dodeljuje branioca okrivljenima koji ne mogu da priušte advokata.
  • 11.08.2022
Sporazum Kosova i Nemačke o grobovima nemačkih vojnika
Ambasador Jern Rode i druga potpredsednica Vlade Kosova i ministarka spoljnih poslova i dijaspore Donika Gervala-Švarc potpisali su sporazum o grobovima nemačkih vojnika na Kosovu.
  • 11.08.2022
Osmani: Destabilizujuće tendencije Srbije na Kosovu

Predsednica Kosova Vjosa Osmani razgovarala je sa austrijskim ambasadorom u Prištini Kristoferom Vidingerom o najnovijim dešavanjima na severu Kosova.

  • 10.08.2022