Vesti
Saopštenja

Promocija knjige “Velika Britanija i Kosovski vilajet”

Dom kulture Gračanica organizuje promociju knjige profesora doktora Aleksandra Rastovića “Velika Britanija i Kosovski vilajet 1877-1912”.
Promocija knjige “Velika Britanija i Kosovski vilajet”
Plakat

U knjizi “Velika Britanija i Kosovski vilajet 1877-1912.” autor se bavi odnosom Velike Britanije prema Staroj Srbiji, odnosno Kosovskom vilajetu u periodu formiranja ovoga vilajeta 1877. godine kao administrativno-upravne jedinice Osmanskog carstva pa sve do njegovog nestanka 1912.

Ova naučno-istraživačka monografija predstavlja značajan doprinos osvetljavanju politike Velike Biritanije na Balkanu u 19. i početkom 20. veka.

Autor je profesor na Filozofskom fakultetu u Nišu, član Odbora za istoriju dvadesetog veka SANU, član Odbora za društvene nauke Matice srpske i član Upravnog odbora Istorijskog instituta u Beogradu.

O knjizi će govoriti: prof. dr Vladan Virijević, prof. dr Uroš Šuvaković i autor.

Promocija će biti održana večeras u 19 časova u Galeriji Doma kulture Gračanica, a povodom obeležavanja 18 godina od početka Nato bombardovanja SR Jugoslavije.Ostale vesti

Vlada Kosova uvela nove mere
Vlada Kosova donela je odluku da ograniči kretanje građana starijih od 65 godina i onih koji imaju hronične bolesti, a zbog povećanja broja obolelih od koronavirusa obustaviće se rad javnih i privatnih vrtića. Takođe, usvojena je odluka kojom je od večeras obavezno nošenje maski.
  • 13.07.2020
“Narod mora da bude obavešten o epidemiološkoj situaciji”
Predstavnici srpskog civilnog društva i nezavisnih medija na Kosovu pozivaju Krizni štab u Gračanici i nadležene u Kliničko bolničkom centru Priština sa sedištem u Gračanici da hitno obaveste javnost o epidemiološkoj situaciji u srpskim sredinama na centralnom Kosovu, a Krizni štab na severu Kosova podsećaju da neselektivno obaveštava medije.
  • 11.07.2020
Produžen mandat Euleksu na još godinu dana
Predsednik je razmenio pisma sa visokim predstavnikom EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozepom Borelom u kojima se navodi da je "misiji Euleks produžen mandat na još godinu dana", proučeno je iz u saopštenju iz Kabineta predsednika Kosova Hašima Tačija.
  • 11.07.2020
SENSE i FHP: Kampanja protiv
Povodom 25. godišnjice genocida u Srebrenici, SENSE Centar za tranzicionu pravdu i Fond za humanitarno pravo Kosova okupili su koaliciju od petnaest organizacija civilnog društva iz Hrvatske, BiH, Srbije, Crne Gore i Kosova i pokrenuli kampanju pod naslovom "Srebrenica 25: Zajedno protiv virusa poricanja".
  • 10.07.2020
Apostil pečat se može dobiti i u Mitrovici i Prizrenu
Agencija za civilnu registraciju pri kosovskom Ministarstvu unutrašnjih poslova saopštila je da je zbog rizika od širenja virusa kovid-19 apostil pečat, odnosno pečat za overu, od danas moguće dobiti i u opštinama Mitrovica i Prizren.
  • 09.07.2020
UNDP donirao zaštitnu opremu MRSS i MUP
Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) na Kosovu danas je donirao zaštitnu opremu protiv koronavirusa Ministarstvu rada i socijalnog staranja (MRSS) i Ministarstvu unutrašnjih poslova (MUP).
  • 08.07.2020