Vesti
Saopštenja

Projekat sticanja digitalnih veština namenjen mladima

UNDP i Ambasada Italije na Kosovu potpisali su sporazum o saradnji kojim se pruža podrška mladima svih etničkih zajednica da kroz sticanje digitalnih veština dobiju priliku za zaposlenje.
Projekat sticanja digitalnih veština namenjen mladima
Maria Suoko i Antonelo De Riu (Foto UNDP)

Kako navode iz UNDP-a, više od 150 mladih ljudi na Kosovu će dobiti pristup raznim obukama za sertifikaciju i izgradnju karijere u narednih 12 meseci.

"Paketi obuke uključuju mobilne aplikacije, veb razvoj, inženjering podataka, umrežavanje, digitalni marketing i digitalni dizajn. Neki treninzi će imati poseban fokus na potrebe turističke privrede u cilju povećanja konkurentnosti i produktivnosti", navode iz UNDP-a.

„Digitalizacija predstavlja mogućnosti bez presedana za ubrzanje održivog razvoja. To progresivno menja način na koji radimo, način na koji pristupamo uslugama i međusobno komuniciramo. Podrška mladima, širom zajednica, da steknu tržišne meke i tehničke veštine je od kritične važnosti za omogućavanje dvostruke tranzicije Kosova – digitalne i zelene – gde sektor turizma ima ogroman potencijal”, navela je Maria Suoko, stalna predstavnica UNDP-a.

Italijanski ambasador Antonelo De Riu je naglasio važnost ove vrste inicijativa, rekavši da je prekopotreban međuetnički dijalog i promocija radnih prilika za mlade generacije.

"Predmetni projekat takođe ima prednost fokusiranja na specifično područje, digitalne kapacitete, za kojima postoji značajna potražnja, uključujući i italijanska preduzeća. Na kraju, ali ne i najmanje važno, program je u skladu sa nedavnom inicijativom pomoći (NaturKosovo) koju je pokrenula naša razvojna agencija (AICS) i fokusiran je na održivi turizam”.

Kako navode u saopštenju, sa sve većom digitalizacijom ekonomije, postoji snažan potencijal za Kosovo da ubrza rast vođen privatnim sektorom – uključujući i sektor turizma – i da iskoristi mogućnosti u regionu, Evropi i šire.Ostale vesti

Dodeljena Dečanskoj vinici i manastiru Zočište
Dečanska vinica i manastir Zočište dobili su opremu za razvoj ekonomije od strane Кancelarije za Кosovo i Metohiju.
  • 28.01.2023
Osmani: Kriminalnim bandama Srbija pokušava da destabilizuje Kosovo
Predsednica Kosova Vjosa Osmani sastala se sa delegacijomm Grupe prijateljstva Austrija-Kosovo, koju je predvodio evropski poslanik Lukas Mandl, a u kojoj su bili visoki austrijski zvaničnici i privrednici. Tom prilikom razgovarano je i o procesu dijaloga, a Osmanijeva je kazala da "Srbija upotrebom kriminalnih grupa na severu pokušava da destabilizuje Kosovo".
  • 27.01.2023
Srpska lista najavljuje žalbu na odluku o eksproprijaciji zemljišta na severu

Predstavnici Srpske liste Zoran Todić i Igor Simić održali su danas sastanak sa vlasnicima parcela, njihovim naslednicima i predstavnicima naselja Lešak, zaseoka Zaselje, sela Mekiniće i sela Dren u opštini Leposavić kojima, kako navode, režim Aljbina Kurtija nastoji da otme zemlju ukupne površine više od 83 hektara "pravnim nasiljem, kršeći sopstvene zakonske regulative, bez ikakvog prethodnog obaveštenja i konsultacija sa vlasnicima parcela, lokalnom samoupravom i legitimnim predstavnicima srpskog naroda".

  • 27.01.2023
Izložba „Manastir Gračanica na starim razglednicama i fotografijama“

Arhiv Kosova i Metohije i Dom kulture „Gračanica“ organizuju izložbu „Manastir Gračanica na starim razglednicama i fotografijama“. Postavka se sastoji od 56 različitih, većinom neobjavljivanih razglednica i fotografija, koje su nastajale od kraja 19. do druge polovine 20. veka. Svečano otvaranje je u ponedeljak 30. januara 2023. godine od 19 časova u Galeriji Doma kulture.

  • 27.01.2023
Osmani odlikovala komandanta Nacionalne garde Ajova
Predsednica Kosovo Vjosa Osmani sastala se sa delegacijom Sjedinjenih Američkih Država, koju je predvodio general-major Benjamin J. Korel, komandant Nacionalne garde Ajove, američki ambasador Đefri Hovenier i drugi visoki zvaničnici odbrane, saopšteno je iz njenog kabineta.
  • 26.01.2023
Petković sa Ajgnerom o bezbednosti i problemima Srba na Kosovu
Direktor Кancelarije za Кosovo i Metohiju Petar Petković razgovarao je sa specijalnim poverenikom Saveznog ministarstva za evropske i međunarodne poslove Republike Austrije za Zapadni Balkan Johanesom Ajgnerom o ugroženoj bezbednosti i političkim problemima sa kojima se suočava srpski narod na Кosovu, navodi se u saopštenju.
  • 26.01.2023