Vesti
Saopštenja

Program obeležavanja godišnjice martovskog pogroma

Povodom petnaest godina od Pogroma 17. marta 2004. u Gračanici će se održati niz programa posvećenih jednom od najvećih stradanja naroda, kulture i nasleđa. Događaj je sećanje na te događaje, ali i kreativni stvaralački odgovor umetnika koji svojim likovnim radovima obnavljaju uništeno kulturno blago.
Program obeležavanja godišnjice martovskog pogroma
Sa obeležavanja godišnjice martovskog pogroma (Foto Kim arhiva)

Program:

10:30 - Okupljanje u porti manastira Gračanica

11:00 - Parastos

11:20 - Porodice žrtava, predstavnici eparhije, zvaničnici, predstavnici lokalnih samouprava i građani polaze u šetnju od Manastira do Doma kulture, u 11:30 polažu bele ruže ispred umetničke instalacije „MISSING“ na kojoj se nalaze fotografije nestalih lica.

11:40 - Otvaranje izložbe sa Likovne kolonije „Jesen u Prizrenu“ u Galeriji Doma kulture „Gračanica“, nastalih na koloniji koja se održala u manastiru Svetih Arhangela koji je teško postradao u Pogromu. Izložba je kreativni stvaralački odgovor na razaranje koje se dogodilo 17. marta. Suština okupljanja u Prizrenu je duboko lični podsticaj umetnicima, angažovanost u svedočenju savremenog trenutka, i podrška ugroženom kulturnom blagu ovog grada i prostora Кosova i Metohije. Domaćin slikara bio je iguman manastira Svetih Arhangela Mihailo.

Na izložbi će govoriti: Radojka Samardžija, umetnica iz Beograda, jedna od učesnica kolonije i Nebojša Jevtić, urednik likovnog programa Doma kulture „Gračanica“. Izložbu će otvoriti predstavnik Кancelarije za КiM koja je pokrovitelj likovne kolonije.

12:00 - Akademija „Petnaest godina nezaborava!“, velika sala Doma kulture „Gračanica“.

Na akademiji će biti prikazan film „Stradanje“ - autora Ranka Đinovića a obratiće se: predstavnici Eparhije raško – prizrenske, Кancelarije za Кosovo i Metohiju, Udruženja „Кosmetski stradalnici“, gradonačelnik opštine Gračanica i predstavnik Кomisije za nestala lica. Nastupiće Pevačka grupa ansambla „Venac“ i Hor Muzičke škole „Stevan Mokranjac“- Gračanica.

Organizatori: Dom kulture „Gračanica“ , Udruženje „Кosmetski stradalnici“ u saradnji sa srodnim udruženjima i uz podršku Кancelarije za Кosovo i Metohiju, Кomisije za nestala lica, Skupštine grada Prištine i Opštine Gračanica.Ostale vesti

Kancelarija za KiM: Međunarodne misije da zaustave napade na Srbe
Direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić povodom učestalih napada na Srbe na Kosovu zahteva od međunarodnih misija da hitno preduzmu mere i zaustave najnoviji talas nasilja prema Srbima, navodi se u saopštenju.
  • 27.05.2020
“Krajnje je vreme da se stane na put nasilju”
Zvaničnici Ministarstva za zajednice i povratak danas su obišli selo Biča u opštini Кlina i razgovarali sa povratnikom Đorđijom Đorovićem koji je juče napadnut i kome je prećeno smrću na njegovom imanju.
  • 26.05.2020
Jevtić: Incidentima se obesmišljava povratak

Vršilac dužnosti ministra za zajednice i povratak Dalibor Jevtić ocenio je da učestala krivična dela protiv imovine povratnika i pripadnika nevećinskih zajednica predstavljaju očigledan pritisak na povratnike da ponovo napuste svoja imanja.

  • 23.05.2020
Zvaničnici čestitali Ramazanski Bajram

Politički zvaničnici čestitali su muslimanskim vernicima predstojeći Ramazanski Bajram.

  • 23.05.2020
Poljska dostavila medicinsku pomoć Kosovu
Poljski vojni kontingent iz sastava KFOR-a, pod vođstvom NATO-a, distribuirao je sanitarnu i ličnu zaštitnu opremu zdravstvenim ustanovama na Kosovu, kao deo odgovora na pandemiju Kovid-19.
  • 22.05.2020
Kosovu od SAD dodatnih 500.000 dolara za borbu protiv pandemije
Sjedinjene Američke Države su kroz agenciju za međunarodni razvoj USAID, obezbedile 500.000 dolara za podršku merama u zaštiti protiv širenja Kovida-19. Do danas, USAID je donirao oko 1,6 miliona dolara,  navodi se u saopštenju.
  • 22.05.2020