Vesti
Saopštenja

Produžen mandat Euleksu na još godinu dana

Predsednik je razmenio pisma sa visokim predstavnikom EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozepom Borelom u kojima se navodi da je "misiji Euleks produžen mandat na još godinu dana", proučeno je iz u saopštenju iz Kabineta predsednika Kosova Hašima Tačija.
Produžen mandat Euleksu na još godinu dana
EULEKS (Foto arhiva KIM)

Tehničko produženje mandata vrši se nakon što je pandemija koronavirusa onemogućila pregovore o budućnosti Euleksa na Kosovu, navodi se u saopštenju dostavljenom medijima.

"Kako bi se obezbedio kontinuitet rada misije Evropske unije za vladavinu zakona na Kosovu tokom vanrednih okolnosti, Kosovo pristaje na tehničko produženje mandata najkasnije do 14. juna 2021. godine", ističe se u saopštenju i dodaje da kosovske institucije u potpunosti podržavaju mandat Euleksa.

U pisanom odgovoru Borela navodi se da je saglasan sa produžetkom mandata te misije na Kosovu i dodaje se da će EU pomoći kosovskim institucijama kada je u pitanju aktuelna pandemija koronavirusa.

Produžetak mandata Euleksa ugovara se svake dve godine. Međutim, mandat ove misije trenutno se ograničava na godinu dana, a nadležnosti su prenete na kosovske institucije, zaključuje se u saopštenju.Ostale vesti

Hoti posetio zdravstvene radnike i čestitao im Bajram
Premijer Кosova, Avdulah Hoti, posetio je danas Nacionalni institut za javno zdravlje Кosova i Кliniku za zarazne bolesti da bi se detaljno informisao o upravljanju pandemijom kovid-19.
  • 31.07.2020
KFOR podržao sklonište za žrtve nasilja u Uroševcu
Šest vojnika KFOR-a dostavilo je pakete sa ženskim higijenskim proizvodima, ćebad, grickalice i odeću Centru za Zaštitu Žena i Dece u Uroševcu, navodi se u saopštenju KFOR-a.
  • 30.07.2020
Posle deset godina očišćeno groblje u Petrovcu kod Đakovice
Pravoslavno groblje u selu Petrovac (Ljugbunar) u blizini Đakovice očišćeno je i uređeno posle više od deset godina, saopšteno je iz  Privremenog organa te opštine.
  • 30.07.2020
Jorn Rohde novi nemački ambasador
Predsednik Kosova Hašim Tači primio je akreditivno pismo novog ambasadora Savezne republike Nemačke na Kosovu Jorna Rohdea.
  • 30.07.2020
“Ministarstvo zdravlja i Nacionalni institut da poštuju Zakon o upotrebi jezika”
NVO Aktiv upozorava na kršenje Zakona o upotrebi jezika od strane Ministarstva zdravlja Kosova i Nacionalnog instituta za javno zdravlje u vreme pandemije koronavirusa.
  • 30.07.2020
Još 9,9 miliona evra pomoći Kosovu od EU
Evropska komisija uplatila je 9,985 miliona evra sredstava pomoći Trezoru Kosova kao podršku budžetu.
  • 29.07.2020