Vesti
Saopštenja

Privremeno povećanje broja vojnika KFOR-a tokom vežbe

Kosovske snage (KFOR) predvođene NATO-om sprovode operativnu vežbu obuke pod nazivom „OPREH nivo II“, saopšteno je medijima iz ove vojne misije.
Privremeno povećanje broja vojnika KFOR-a tokom vežbe
Ilustracija (Foto Flickr)

Mali kontingent vojnika iz Ujedinjenog Kraljevstva stigao je na Kosovo 13. avgusta sa zadatkom da uspostavi infrastrukturu neophodnu za smeštaj većeg britanskog kontingenta koji učestvuje u ovoj vežbi.

OPREH Nivo II je rutinska vežba podrške misiji KFOR-a i održava se svake dve godine. Obuka uključuje stotine vojnika iz zemalja NATO-a koji se integrišu sa KFOR-om, kao deo Operativnih rezervnih snaga.

Dodatne rezervne snage NATO-a mogle bi biti pozvane u malo verovatnom slučaju da KFOR-u bude potrebna pomoć u održavanju sigurnog okruženja i slobode kretanja za sve zajednice na Kosovu, prema Rezoluciji 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija iz 1999.

Vežba će se završiti u subotu, 5. septembra. Obuka uključuje scenarije kontrole gomile i nereda, vežbe slobode kretanja i bezbednosne operacije čiji je cilj održavanje visokog nivoa spremnosti.

Na kraju vežbe, sve dodatne snage će napustiti Kosovo i vratiti se u svoje matične zemlje.

Trupe će 5. septembra izvesti vežbu na aerodromu u Đakovici.

Tokom izvođenja vežbe biće pojačanog kretanja transportnih i oklopnih vozila. KFOR će preduzeti neophodne mere za ublažavanje svih neprijatnosti koje se mogu odraziti na stanovništvo.Ostale vesti

Petković: Priština izazvala novu krizu

Direktor Кancelarije za Кosovo i Metohiju Petar Petković sastao se danas sa specijalnim predstavnikom Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine i Miroslavom Lajčakom.

  • 30.06.2022
’’Odluka Prištine da zabrani srpske lične karte i registarske oznake je direktan udar na Srbe’’

"Najnovijim jednostranim odlukama institucija u Prištini u vezi sa srpskim registarskim oznakama i ličnim kartama, Aljbin Kurti je najotvorenije zapretio ratom protiv Srba na Kosovu i Metohiji", navodi Petar Petković u saopštenju dostavljenom medijima.

  • 29.06.2022
SAD nastavljaju sa podrškom Kosovu u borbi protiv kovida-19
Prošlog meseca, laboratorijska oprema namenjena unapređenju dijagnostičkog testiranja na SARS-CoV-2, donirana od strane Agencije Sjedinjenih Država za međunarodni razvoj (USAID) u ime američkog naroda, postala je potpuno operativna. USAID i Kancelarija Svetske zdravstvene organizacije (SZO) u Prištini, uspostavili su bolničku mikrobiološku laboratoriju za bolnicu u Gračanici, saopšteno je medijima iz USAID-a.
  • 28.06.2022
MZK: Odobrena vakcinacija trećom dozom za starije od 12 godina

Ministarstvo zdravlja Kosova saopštilo je da je odobrilo davanje treće doze vakcine protiv koronavirusa za decu stariju od 12 godina, kao i za osobe koje su primile drugu dozu najmanje pet meseci ranije.

  • 26.06.2022
Lajčak dolazi u dvodnevnu posetu Kosovu

Specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog između Beograda i Prištine i druga regionalna pitanja na Zapadnom Balkanu Miroslav Lajčak, posetiće Kosovo od 27. do 29. juna, saopšteno je iz Kancelarije Evropske unije na Kosovu.

  • 26.06.2022
Vjosa Osmani u poseti Tajlandu i Singapuru
Predsednica Kosova Vjosa Osmani otputovala je u radnu posetu Tajlandu i Singapuru, saopšteno je iz njenog kabineta.
  • 24.06.2022