Vesti
Saopštenja

Privremeno povećanje broja vojnika KFOR-a tokom vežbe

Kosovske snage (KFOR) predvođene NATO-om sprovode operativnu vežbu obuke pod nazivom „OPREH nivo II“, saopšteno je medijima iz ove vojne misije.
Privremeno povećanje broja vojnika KFOR-a tokom vežbe
Ilustracija (Foto Flickr)

Mali kontingent vojnika iz Ujedinjenog Kraljevstva stigao je na Kosovo 13. avgusta sa zadatkom da uspostavi infrastrukturu neophodnu za smeštaj većeg britanskog kontingenta koji učestvuje u ovoj vežbi.

OPREH Nivo II je rutinska vežba podrške misiji KFOR-a i održava se svake dve godine. Obuka uključuje stotine vojnika iz zemalja NATO-a koji se integrišu sa KFOR-om, kao deo Operativnih rezervnih snaga.

Dodatne rezervne snage NATO-a mogle bi biti pozvane u malo verovatnom slučaju da KFOR-u bude potrebna pomoć u održavanju sigurnog okruženja i slobode kretanja za sve zajednice na Kosovu, prema Rezoluciji 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija iz 1999.

Vežba će se završiti u subotu, 5. septembra. Obuka uključuje scenarije kontrole gomile i nereda, vežbe slobode kretanja i bezbednosne operacije čiji je cilj održavanje visokog nivoa spremnosti.

Na kraju vežbe, sve dodatne snage će napustiti Kosovo i vratiti se u svoje matične zemlje.

Trupe će 5. septembra izvesti vežbu na aerodromu u Đakovici.

Tokom izvođenja vežbe biće pojačanog kretanja transportnih i oklopnih vozila. KFOR će preduzeti neophodne mere za ublažavanje svih neprijatnosti koje se mogu odraziti na stanovništvo.Ostale vesti

Petković sa ambasadorom Belgije o Kosovu
Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković razgovarao je  sa ambasadorom Kraljevine Belgije u Srbiji Kunradom Adamom, koga je upoznao sa položajem srpskog naroda na Kosovu i tokom dijaloga Beograda i Prištine, saopšteno je iz Kancelarije za KiM. 
  • 16.09.2021
Grupa izbeglica iz Avganistana otputovala za Veliku Britaniju
Britanska ambasada u Prištini saopštila je da je grupa od 117 evakuisanih građana Avganistana povezanih sa Nato-om napustila Kosovo i otputovala za Veliku Britaniju. 
  • 16.09.2021
Petković sa Lo Kašom i Harčenkom o dijalogu i političkoj situaciji na Kosovu

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković razgovarao je sa ambasadorima Italije i  Ruske Fedracije u Republici Srbiji Karlom Lo Kašom i Aleksandrom Bocan Harčenkom o poslednjoj rundi razgovora Beograda i Prištine, održanoj nedavno u Briselu i o aktuelnoj političko-bezbednosnoj situaciji na Kosovu, saopšteno je iz Kancelarije za KiM.

  • 14.09.2021
YIHR: Građani moraju znati sadržaj dogovora o otvaranju tajnih arhiva
Inicijativa mladih za ljudska prava Srbija (YIHR Srbija) i Inicijativa mladih za ljudska prava Kosovo (YIHR Kosovo) zahtevaju od pregovaračkih timova Beograda i Prištine da što pre objave dokument na srpskom i albanskom jeziku o razmeni, odnosno otvaranju tajnih arhiva kako bi javnost, a pre svega porodice nestalih bile upoznate sa daljim koracima u potrazi za nestalim osobama.
  • 13.09.2021
Kosovski zvaničnici odali počast žrtvama 11. septembra
Predsednica Kosova Vjosa Osmani, predsednik Skupštine Gljauk Konjufca i premijer Kosova Aljbin Kurti su, zajedno sa zamenikom američkog ambasadora Nikolasom Đakobom, odali počast i položili venac kod spomen ploče „Kosovo se seća“, povodom 20. godišnjice terorističkih napada na SAD, navodi se u saopštenju dostavljenom medijima.
  • 11.09.2021
Avganistanci neprihvatljivi za SAD neće biti smešteni na Kosovu
Američka ambasada u Prištini saopštila je da im je sporazumom sa Kosovom dozvoljeno da privremeno ugoste ograničeni broj avganistanskih državljana u bazi Bondstil čije aplikacije za vizu zahtevaju dodatnu obradu. Odbacujući medijske izveštaje o nameri da na Kosovo prebace pojedince koji su neprihvatljivi za SAD.
  • 05.09.2021