Vesti
Saopštenja

Prisustvo Karabinjera na ibarskom mostu stalno

Vojnici Kfora nastavljaju da patroliraju i da nadgledaju aktivnosti na severu, dok su italijanski Karabinjeri iz Međunarodne specijalne jedinice (MSU) na oprezu u Mitrovici, saopšteno je iz Kfora.
Prisustvo Karabinjera na ibarskom mostu stalno
Karabinjeri u Mitrovici (Foto Kfor)

Iz Kfora su poručili da Kovid-19 nije ugrozio njihovu sposobnost da sprovode operacije.

“Čak i tokom pandemije Kovid-19 Italijanske vojne snage obezbeđuju 24-časovno dežurstvo na Ibarskom mostu. Karabinjeri su poznato prisustvo građanima obe Mitrovice i severne i južne, pošto su prvi put raspoređeni u ovu oblast tokom 1999. godine na početku operacije koju je predvodio NATO, istakao je pukovnik Enio Simone, komandant MSU.

Navodi se da su Karabinjeri su u stanju da izvedu razne zadatke koji uključuju doprinosu stanja na terenu, obaveštajne podatke o kriminalu i kontrole mase i nereda kao treća instanca reagovanja zajedno sa ostalim jedinicama KFOR-a.

“Aktivnosti MSU takođe obuhvataju direktnu pomoć porodicama kojima je to neophodno, koje se sprovode širom Kosova u bliskoj saradnji sa lokalnim sekcijama Crvenog Krsta”, navodi se u saopštenju Kfora.Ostale vesti

"Odluka takozvanog Vrhovnog suda Кosova da potvrdi osuđujuću presudu Nenadu Arsiću, Srbinu iz Čaglavice, novi je u nizu dokaza pristrasnosti sudskih instanci iz Prištine", stoji u saopštenju Kancelarije za Kosovo i Metohiju dostavljenom medijima.

  • 20.10.2021
Sofronijević u stabilnom stanju

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković obišao je i razgovarao danas u Urgentnom centru u Beogradu sa Srećkom Sofronijevićem, Srbinom iz Zvečana ranjenim prošle nedelje tokom akcije kosovskih specijalaca na severu, saopšteno je iz Kancelarije.

  • 20.10.2021
UNS i UNS na Кosovu: Tražimo da SL na konferencije poziva sve medije
Udruženje novinara Srbije (UNS) sa svojim ogrankom na Кosovu traži da Srpska lista na konferencije za novinare i događaje koje organizuje poziva sve redakcije koje svakodnevno izveštavaju sa Кosova.
  • 18.10.2021
Kako popuniti glasački listić za gradonačelnika i skupštinu opštine
Na sutrašnjim lokalnim izborima na Kosovu biće dozvoljeno glasanje isključivo licima koja imaju važeća kosovska dokumenta.
  • 16.10.2021
’’Lažni narativ da nijedan vojnik OVK nije počinio nikakav zločin’’
Na početku suđenja Hisniju Gucatiju i Nasimu Haradinaju, koji su optuženi za ometanje rada Specijalizovanog tužilaštva i zastrašivanje i odmazdu prema svedocima, Specijalizovani tužilac Džek Smit saopštio je da se u predmetu radi o „uslovima koji se iziskuju za nepristranu primenu pravde“ i „onome što je potrebno da bi vladavina zakona postala realnost“.
  • 16.10.2021
Civilni sektor i mediji osuđuju upotrebu prekomerne sile u akcijama policije na severu
Grupa organizacija civilnog društva i medija u okviru Inicijative OPEN najoštrije je osudila upotrebu prekomerne sile specijalnih policijskih snaga Vlade Kosova u srpskim opštinama na severu Kosova, kao i njihovo angažovanje na zadacima koje su u nadležnosti lokalnih policijskih snaga, navodi se u saopštenju dostavljenom medijima.
  • 14.10.2021