Vesti
Saopštenja

„Priština ne može da uslovljava formiranje ZSO“

Priština ne može ničim da uslovljava formiranje Zajednice srpskih opština, pogotovo ne sprovođenjem sporazuma o telekomunikacijama, čija je primena takođe blokirana nekonstruktivnošću Prištine, ističe se u pisanoj izjavi Dušana Kozareva.
„Priština ne može da uslovljava formiranje ZSO“
Dušan Kozarev (Foto arhiva Kim)

U saopštenju zamenika direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Dušana Kozareva dostavljenom medijime se navodi da politika Prištine, osim što je neiskrena i nekonstruktivna, ovakvim porukama postaje i potpuno besmislena.

Dodaje se da Sporazum o telekomunikacijama nije sproveden jer Priština nije stvorila uslove za rad MTS-ove kompanije na Kosovu.

„A gospođa Tahiri treba samo da pročita sporazum koji je potpisala i sprovede ga. Sve ovo, naravno, nema nikakve veze sa preuzetom obavezom da se stvore uslovi za formiranje Zajednice srpskih opština. Za nas je formiranje Zajednice srpskih opština osnovni razlog učešća u dijalogu, i rok za izradu njenog statuta bio je 25. decembar prošle godine. Kada Zajednica srpskih opština bude formirana, njen Sekretarijat će, upravo u skladu sa sporazumom o telekomunikacijama, biti dostupan na pozivnom broju +381“, ističe Kozarev.

Kozarev poručuje da ukoliko Priština ne želi normalizaciju odnosa i dijalog sa predstavnicima Beograda neka to jasno i saopšti, „umesto što svakodnevno laže i obmanjuje domaću javnost rukovođena predizbornim, unutrašnjopolitičkim razlozima“.

„Evropska unija je, kao posrednik u dijalogu, verovatno i sama već umorna od šibicarenja prištinskih političara, ali očekujemo da će preduzeti korake kako bi se iz ovog procesa odagnao besmisao koji već postaje hroničan“.Ostale vesti

OG: Obeležena godišnjica UN-a
Ozelenjavanjem prostora ispred sportske hale u Lapljem Selu predstavnici UN agencija na Кosovu zajedno sa predsednikom opštine Gračanica Srđanom Popovićem, simbolično su obeležili 75. godinu Ujedinjenih nacija.
  • 24.10.2020
Kfor donirao kontejnere bolnici u Gračanici i Lapljem Selu
Kfor je donirao dva kontejnera zdravstvenim ustanovama u Gračanici  i Lapljem Selu, navodi se u saopštenju.
  • 24.10.2020
„Fon Kramon niko nije ovlastio da se meša u dijalog“
Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković reagovao je na izjavu članice Evropskog parlamenta i stalnog izvestilaca za Kosovo Viole fon Kramon, da ne podržava stav specijalnog izaslanika EU za pregovore Beograda i Prištine Miroslava Lajčaka o promeni ustava na Kosovu. „Violu fon Kramon niko nije ovlastio da se meša u dijalog Beograda i Prištine i iznosi stavove o tome da li je potrebno da neko menja ustav ili ne“, navodi se u saopštenju dostavljenom medijima. 
  • 23.10.2020
Petković sa ambasadorom Indije o dijalogu BG i PR
Direktor Кancelarije za Кosovo i Metohiju Petar Petković razgovarao je sa ambasadorom Republike Indije u Srbiji Subratom Batačardžijem o toku dijaloga Beograda i Prištine.
  • 23.10.2020
Slovenački vojnici Kfor-a pomažu u borbi protiv kovida-19
Slovenački kontingent Kfor-a, koji pripada Regionalnoj komandi Zapad, predvođenoj Italijanima, izvršio je isporuku maski za lice vrtiću u opštini Istok, „radi unapređenja zaštite prosvetnih radnika i učenika od Kovid-19“. Zaštitna oprema obezbeđena i manastiru Visoki Dečani.
  • 23.10.2020
Hoti danas u poseti Severnoj Makedoniji
Premijer Kosova Avdulah Hoti boraviće danas u zvaničnoj poseti Severnoj Makedoniji na poziv premijera Zorana Zaeva, saopšteno je iz Hotijevog kabineta.
  • 23.10.2020