Vesti
Saopštenja

Priprata i zvonara za crkvu u Sušici

Danas je počela izgradnja zvonare i priprate pri crkvi Svetog Dimitrija u Sušici.
Priprata i zvonara za crkvu u Sušici
Početak gradnje zvonare (Foto Opština Gračanica)

Početak gradnje blagoslovio je sekretar eparhije raško prizrenske, otac Savo Šmigić.

„Stožer srpskoga naroda ma gde on bio je Srpska pravoslavna crkva. Ovo selo je multietničko. Srbi žive zajedno sa Albancima i nadamo se da će ova zvona pozivati verne na molitvu a da će slati i poruku mira svim stanovnicima ovde u Sušici i šire“, kazao je otac Savo Šmigić.

Inače, izgradnja priprate i zvonare počela je zahvaljući sredstvima koje je obezbedila Opština Gračanica.

Direktor Odeljenja za urbanizam opštine Gračanica, Dejan Jovanović, kazao je da su za narednu godinu predviđeni i drugi  slični projekti na teritoriji opštine Gračanica.

„ Značajan deo novca izdvojili smo za sledeću godinu za izgradnju novih i rekonstrukciju postojećih objekata. Juče smo počeli izgradnju crkve u Čaglavici a sledeće godine počeće i izgradnja crkve u Novom Badovcu. Imamo i izgradnju Parohijskog doma u Donjoj i Gornjoj Gušterici, rekonstrukciji pravoslavnog hrama u Skulanevu i naravno radićemo svuda gde je to potrebno“, rekao je Jovanović.

Osim priprate i zvonare u dvorištu crkve Svetog Dimitrija u Sušici u toku je i izgradnja Parohijskog doma koju finansiraju sami meštani.

Crkva Svetog Dimitrija u Sušici potiče iz 13 veka i smatra se zadužbinom majke kralja Milutina kraljice Jelisavete odnosno Jelene Anžujske.Ostale vesti

UNS poziva mlade novinare na jednodnevni kurs sa Jelenom Zorić
Udruženje novinara Srbije organizuje za mlade novinare i studente novinarstva jednodnevni kurs „Afera Jovanjica – dokumenti, izvori i novinarska misija“, koji će voditi nagrađivana novinarka Jelena Zorić.
  • 09.08.2022
Poseta ambasadora SAD-a Štrpcu
Ekonomski razvoj, turistički potencijali ali, pre svega, opšta političko-bezbednosna situacija u opštini Štrpce i na Кosovu bile su teme današnje posete ambasadora Sjedinjenih Američkih Država Džefrija Hovenijera ovoj lokalnoj samoupravi tokom koje mu je domaćin bio gradonačelnik Dalibor Jevtić sa svojim saradnicima, objavljeno je u saopštenju Opštine Štrpce.
  • 09.08.2022
Obijene dve prodavnice u Velikoj Hoči
Dve prodavnice mešovite robe u Velikoj Hoči, vlasnika Bojana Pavlovića i Dušana Lukića, obijene su u toku prošle noći. Iz njih su odneti mešovita roba i novac.
  • 09.08.2022
Petković: Kurti priziva sukobe
"Nema sumnje da Aljbin Кurti i najnovijom izjavom pokazuje da otvoreno želi rat, a ne dijalog i dogovor! Ako Кurti javno potvrđuje da Zajednica srpskih opština nikada neće biti formirana, a da Srbi moraju da prihvate jednostrane i nasilne odluke o tablicama i ličnim kartama, svima je jasno da Кurti priziva sukobe na Кosovu i Metohiji", navedeno je u najnovijem saopštenju za javnost direktora Кancelarije za Кosovo i Metohiju dr Petra Petkovića.
  • 08.08.2022
Nastavljena akcija ’’Brezovica’’
Osnovno tužilaštvo u Uroševcu u koordinaciji i saradnji sa Upravom za teška krivična dela (DKR) u Prištini, Inspektoratom Ministarstva životne sredine, Odeljenjem za zaštitu životne sredine, Inspektoratom opštine, Direkcijom nacionalnog paraka "Šara" i Katastarskom agencijom Kosova i danas vrši inspekcijski nadzor na području Brezovice.
  • 08.08.2022
Petković: Bisljimi izgubio kredibilitet
Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petkovića izjavio je da je glavni prištinski pregovarač Besnik Bisljimi izgubio svaki kredibilitet da govori o procesu dijaloga i postignutim sporazumima.
  • 06.08.2022