Vesti
Saopštenja

Pripadnici Kfora i Vojske Srbije patrolirali zajedno kod Kamenice

Pripadnici Kfora iz Regionalne komande Istok sproveli  su sinhronizovanu patrolu sa kolegama iz Vojske Srbije (VS) na administrativnoj liniji u blizini sela Hodonovce, u opštini Kamenica, saopšteno je iz Kfora.
Pripadnici Kfora i Vojske Srbije patrolirali zajedno kod Kamenice
Ilustracija (Kfor)

Time je razjašnjena vest koju su plasirali albanski mediji da su na teritoriju Kosova boravili pripadnici srpske Žandarmerije.

Kako je objašnjeno iz Kfora, u pitanju je rutiska patrola, koje zajednički sporovde ova međunaronda misija zajedno sa Vojskom Srbije duž administrativne linije od 2008. godine.

Akcija je sprovdena kako bi se obezbedila bezbednost i osiguralo da nema nezgoda. "S tim u vezi, KFOR sprovodi i zajedničke patrole sa kosovskim bezbednosnim organizacijama u blizini administrativne linije", podsećaju iz Kfora.

"Kfor sarađuje sa kosovskim bezbednosnim organizacijama na celom Kosovu i sa Vojskom Srbije na administrativnoj liniji između Kosova i Srbije".

"Tokom obavljanja svojih aktivnosti, sinhronizovane patrole moraju prilagoditi svoje rute terenskim ograničenjima. To podrazumeva da se sinhronizovane patrole KFOR-VS kreću duž administrativne linije sa određenim stepenom prilagođavanja koju nameće teren. Međutim, ni u jednom trenutku elementi sinhronizovane patrole VS nisu odvojeni od pripadnika KFOR-a, i to je bio slučaj i ovog puta", kažu iz Kfora.

Takođe poručuju da će Kfor nastaviti da sarađuje i sa Kosovskim bezbednosnim organizacijama i Vojskom Srbije u skladu sa svojim manda shodno rezoluciji 1244 Saveta Bezbednosti Ujedinjenih nacija iz 1999 i vojnotehničkog sporazuma iz iste godine.

 Ostale vesti

Tači: Ne postoji razlog za spektakularne akcije
Kosovski predsednik Hašim Tači istakao je da je "`curenje` dokumenata ugrozilo legitimitet suda u očima građan" i oštetilo sliku Kosova. On je ocenio "da ne postoji nijedan razlog za spektakularnim ekspedicijama ili akcijama".
  • 25.09.2020

Kejleb Mek Keri savetnik izvršnog direktora američke Međunarodne korporcije za finansiranje razvoja Adama Belera, posetio je Kosovo 24. i 25. septembra gde se sastao sa visokim vladinim zvaničnicima i poslovnim liderima kako bi se istražili načini za mobilizaciju investicija privatnog sektora za unapređenje ekonomskog rasta i stabilnosti, saopšteno je iz američke ambasade.

  • 25.09.2020
Kfor donirao specijalnu opremu za deci sa autizmom
Vojnici Regionalne komande Kfor-Istok poklonili su specijalnu opremu, nevladinoj organizaciji „Autizmi“ koja podržava decu pogođenu autizmom iz svih zajednica na Kosovu, bez obzira na rasu, veru, pol ili nacionalnost, navodi se u saopštenju Kfor-a.
  • 25.09.2020
“KEK prekršio Zakon o upotrebi jezika”
Kosovska elektrokorporacija (KEK) nedavno je objavila konkurs za prijem radnika samo na albanskom jeziku, čime je prekršila Zakon o upotrebi jezika, saopštila je Kancelarija poverenika za jezike pri kabinetu premijera Kosova.
  • 24.09.2020
Donirani računari za škole
Opština Gračanica donirala je osnovnim i srednjim školama na teritoriji lokalne samouprave 27 kompjutera za digitalizaciju rada škola. Istovremeno su predstavnici misije UNMIК poklonili 30 tablet uređaja za decu slabijeg materijalnog stanja za praćenje onlajn nastave.
  • 24.09.2020
Štrpce: Uskoro stanovi za raseljene i socijalno ugrožene porodice
Završetak radova na pet novih zgrada za raseljena lica iz opštine Štrpce, smeštena u kolektivnim centrima, očekuje se u naredne tri nedelje, navodi se u saopštenju Ministarstva za zajednice i povratak.
  • 24.09.2020