Vesti
Saopštenja

Pripadnici Kfora i Vojske Srbije patrolirali zajedno kod Kamenice

Pripadnici Kfora iz Regionalne komande Istok sproveli  su sinhronizovanu patrolu sa kolegama iz Vojske Srbije (VS) na administrativnoj liniji u blizini sela Hodonovce, u opštini Kamenica, saopšteno je iz Kfora.
Pripadnici Kfora i Vojske Srbije patrolirali zajedno kod Kamenice
Ilustracija (Kfor)

Time je razjašnjena vest koju su plasirali albanski mediji da su na teritoriju Kosova boravili pripadnici srpske Žandarmerije.

Kako je objašnjeno iz Kfora, u pitanju je rutiska patrola, koje zajednički sporovde ova međunaronda misija zajedno sa Vojskom Srbije duž administrativne linije od 2008. godine.

Akcija je sprovdena kako bi se obezbedila bezbednost i osiguralo da nema nezgoda. "S tim u vezi, KFOR sprovodi i zajedničke patrole sa kosovskim bezbednosnim organizacijama u blizini administrativne linije", podsećaju iz Kfora.

"Kfor sarađuje sa kosovskim bezbednosnim organizacijama na celom Kosovu i sa Vojskom Srbije na administrativnoj liniji između Kosova i Srbije".

"Tokom obavljanja svojih aktivnosti, sinhronizovane patrole moraju prilagoditi svoje rute terenskim ograničenjima. To podrazumeva da se sinhronizovane patrole KFOR-VS kreću duž administrativne linije sa određenim stepenom prilagođavanja koju nameće teren. Međutim, ni u jednom trenutku elementi sinhronizovane patrole VS nisu odvojeni od pripadnika KFOR-a, i to je bio slučaj i ovog puta", kažu iz Kfora.

Takođe poručuju da će Kfor nastaviti da sarađuje i sa Kosovskim bezbednosnim organizacijama i Vojskom Srbije u skladu sa svojim manda shodno rezoluciji 1244 Saveta Bezbednosti Ujedinjenih nacija iz 1999 i vojnotehničkog sporazuma iz iste godine.

 Ostale vesti

UNS: Prijavljivanje novinara za vakcinaciju do ponedeljka u podne
Vakcinacija novinara i drugih medijskih radnika protiv novog korona virusa počeće u utorak, saznaje Udruženje novinara Srbije (UNS), na čiju inicijativu su novinari uključeni u prioritetne grupe za imunizaciju.
  • 17.01.2021
SL: Ivanović i Radoičić žrtve kosovske nepravde
Povodom treće godišnjice od ubistva lidera GI SDP Olivera Ivanovića Srpska lista je saopštila da "tri godine traje i uporno nastojanje Prištine da ovaj zločin iskoristi za političku, a svojevremeno i fizičku eliminaciju potpredsednika Srpske liste Milana Radoičića", čija je kako se navodi, "jedina krivica u tome što je bio i ostao prvi u odbrani severa Кosova i Metohije".
  • 16.01.2021
Ansambl
Ansambl "Venac" u saradnji sa agencijom za prevoz "Kimko" iz Gračanice i Skijališta Srbije, organizovao je školu skijanja na Kopaoniku za petnaestoro dece i mladih sa Kosova uzrasta od sedam do 17 godina.
  • 16.01.2021
EU na Kosovu pokrenula tri projekta vredna 11,8 miliona evra
Kancelarija Evropske unije na Kosovu pokrenula je danas tri projekta vredna 11,8 miliona evra, putem kojih će biti pružena socijalna zaštita ugroženim kategorijama stanovništva na Kosovu tokom pandemije korona virusa.
  • 15.01.2021
Gračanica: Epidemiološka situacija povoljnija, oprez neophodan
U poslednjih 48 sati na teritoriji opštine Gračanica testiranjem je potvrđena infekcija kovidom-19 kod još četiri pacijenta. Iz Kriznog štaba poručuju da je situacija povoljnija, ali da je oprez i dalje neophodan.
  • 15.01.2021
OG: Putevi prohodni za saobraćaj

Svi putevi na teritoriji opštine Gračanica su prohodni, saopšteno je iz opštinskog odeljenja Javnih službi. Uporkos tome apeluje se na oprez u vožnji zbog poledice.

  • 15.01.2021