Vesti
Saopštenja

Prijave za novčanu pomoć za socijalno ugrožene

Socijalno ugrožene porodice sa teritorije opštine Gračanica od danas mogu podneti zahtev za novčanu pomoć u iznosu od 130 evra.
Prijave za novčanu pomoć za socijalno ugrožene
Ilustracija (Foto Profimedija)

Pravo na novčanu pomoć imaju porodice sa prebivalištem na teritoriji opštine Gračanica, čiji članovi porodica nisu u radnom odnosu (javni i privatni sektor), prijavljeni su kao nezaposleni u Agenciji za zapošljavanje u Lapljem Selu i nemaju prihode iz budžeta Кosova.

Služba socijalne pomoći Centra za socijalni rad Gračanica obaveštava stanovnike opštine Gračanica se prijave za novčanu pomoć mogu podnositi od danas pa sve do 15. maja 2020. godine. U ime svih članova porodice zahtev za mesečnu novčanu pomoć od 130 evra za period april-jun 2020.godine (obračun će zavisiti od datuma podnošenja zahteva) podnosi jedan član/nosilac domaćinstva, dok u zahtevu navodi sve članove porodice.

Zahtev se može podneti na dva načina:

1. Online podnošenje zahteva. Obrazac za podnošenje zahteva se nalazi na zvaničnom sajtu Ministarstva finansija i transfera, kao i na kraju ovog teksta. Obrazac se preuzme (PDF ili Word format), popuni tačnim podacima i sa fotokopijom lične karte podnosioca zahteva (skenirane/uslikane mobilnim telefonom) pošalje (u prilogu mail-a) na mail pako15@rks-gov.net. Ovakav način podnošenja zahteva je brz i jednostavan, IZRIČITO SE PREPORUČUJE, zbog mera ograničenog kretanja, izbegavanja gužvi u prostorijama CSR, i pre svega očuvanja zdravlja u uslovima epidemije Кovid-19.

2. Podnošenje zahteva u prostorijama Centra za socijalni rad u Lapljem Selu. Obrazac se može preuzeti, odštampati, kod kuće popuniti tačnim podacima, potpisati i uz fotokopiju lične karte podnosioca zahteva lično dostaviti u Centar za socijalni rad u Lapljem Selu. Takođe, obrasce za podnošenje zahteva možete preuzeti i na oglasnoj tabli u Centru za socijalni rad. Ovaj način se preporučuje licima koja nisu u mogućnosti da podnesu zahtev na način objašnjen u tački 1.

Novčana pomoć biće dodeljena socijalno ugroženim porodicama u skladu sa merom br. 15 Fiskalnog paketa za hitne slučajeve (Odluka br. 35/2020 od 16.04.2020. ministra finasija i transfera u skladu sa odlukom Vlade Кosova 01/19 od 30.03.2020.).

Na osnovu gore navedene odluke Centar za socijalni rad Gračanica neće donositi odluke o priznavanju prava na ovu vrstu pomoći. Uloga Centra za socijalni rad je da pristigle zahteve elektronskim putem prosledi Ministarstvu finansija i transfera koje će biti zaduženo da donese odluku o tome da li porodica ostvaruje pravo na ovu vrstu novčane pomoći.

Za više informacija možete pozvati broj Ministarstva finansija i transfera 038-212 504 i 038-211 010.Ostale vesti

Jevtić: Incidentima se obesmišljava povratak

Vršilac dužnosti ministra za zajednice i povratak Dalibor Jevtić ocenio je da učestala krivična dela protiv imovine povratnika i pripadnika nevećinskih zajednica predstavljaju očigledan pritisak na povratnike da ponovo napuste svoja imanja.

  • 23.05.2020
Zvaničnici čestitali Ramazanski Bajram

Politički zvaničnici čestitali su muslimanskim vernicima predstojeći Ramazanski Bajram.

  • 23.05.2020
Poljska dostavila medicinsku pomoć Kosovu
Poljski vojni kontingent iz sastava KFOR-a, pod vođstvom NATO-a, distribuirao je sanitarnu i ličnu zaštitnu opremu zdravstvenim ustanovama na Kosovu, kao deo odgovora na pandemiju Kovid-19.
  • 22.05.2020
Kosovu od SAD dodatnih 500.000 dolara za borbu protiv pandemije
Sjedinjene Američke Države su kroz agenciju za međunarodni razvoj USAID, obezbedile 500.000 dolara za podršku merama u zaštiti protiv širenja Kovida-19. Do danas, USAID je donirao oko 1,6 miliona dolara,  navodi se u saopštenju.
  • 22.05.2020
Đurić: Prošlo vreme ratnih poglavica
Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić, reagovao je saopštenjem na sinoćnu izjavu kosovskog predsednika Hašima Tačija o tome da “sanja da će preševsku dolinu uključiti u teritoriju Kosova”. Đurić je kazao da opštine Bujanovac, Preševo i Medveđa jesu i biće deo iste države - Republike Srbije.
  • 22.05.2020
Kako proveriti status aplikacije za pomoć Vlade Kosova
Ministarstvo za finansije i transfere Kosova objavilo je telefonski broj i imejl adresu putem kojih pojedinci ili predstavnici biznisa mogu da provere šta se dešava sa njihovom aplikacijom koju su podneli za dobijanje ekonomske pomoći koju pruža Vlada Kosova tokom pandemije Kovid 19 ili da upute žalbu, ukoliko je njihov zahtev odbijen.
  • 21.05.2020