Vesti
Saopštenja

Prijave za novčanu pomoć za socijalno ugrožene

Socijalno ugrožene porodice sa teritorije opštine Gračanica od danas mogu podneti zahtev za novčanu pomoć u iznosu od 130 evra.
Prijave za novčanu pomoć za socijalno ugrožene
Ilustracija (Foto Profimedija)

Pravo na novčanu pomoć imaju porodice sa prebivalištem na teritoriji opštine Gračanica, čiji članovi porodica nisu u radnom odnosu (javni i privatni sektor), prijavljeni su kao nezaposleni u Agenciji za zapošljavanje u Lapljem Selu i nemaju prihode iz budžeta Кosova.

Služba socijalne pomoći Centra za socijalni rad Gračanica obaveštava stanovnike opštine Gračanica se prijave za novčanu pomoć mogu podnositi od danas pa sve do 15. maja 2020. godine. U ime svih članova porodice zahtev za mesečnu novčanu pomoć od 130 evra za period april-jun 2020.godine (obračun će zavisiti od datuma podnošenja zahteva) podnosi jedan član/nosilac domaćinstva, dok u zahtevu navodi sve članove porodice.

Zahtev se može podneti na dva načina:

1. Online podnošenje zahteva. Obrazac za podnošenje zahteva se nalazi na zvaničnom sajtu Ministarstva finansija i transfera, kao i na kraju ovog teksta. Obrazac se preuzme (PDF ili Word format), popuni tačnim podacima i sa fotokopijom lične karte podnosioca zahteva (skenirane/uslikane mobilnim telefonom) pošalje (u prilogu mail-a) na mail pako15@rks-gov.net. Ovakav način podnošenja zahteva je brz i jednostavan, IZRIČITO SE PREPORUČUJE, zbog mera ograničenog kretanja, izbegavanja gužvi u prostorijama CSR, i pre svega očuvanja zdravlja u uslovima epidemije Кovid-19.

2. Podnošenje zahteva u prostorijama Centra za socijalni rad u Lapljem Selu. Obrazac se može preuzeti, odštampati, kod kuće popuniti tačnim podacima, potpisati i uz fotokopiju lične karte podnosioca zahteva lično dostaviti u Centar za socijalni rad u Lapljem Selu. Takođe, obrasce za podnošenje zahteva možete preuzeti i na oglasnoj tabli u Centru za socijalni rad. Ovaj način se preporučuje licima koja nisu u mogućnosti da podnesu zahtev na način objašnjen u tački 1.

Novčana pomoć biće dodeljena socijalno ugroženim porodicama u skladu sa merom br. 15 Fiskalnog paketa za hitne slučajeve (Odluka br. 35/2020 od 16.04.2020. ministra finasija i transfera u skladu sa odlukom Vlade Кosova 01/19 od 30.03.2020.).

Na osnovu gore navedene odluke Centar za socijalni rad Gračanica neće donositi odluke o priznavanju prava na ovu vrstu pomoći. Uloga Centra za socijalni rad je da pristigle zahteve elektronskim putem prosledi Ministarstvu finansija i transfera koje će biti zaduženo da donese odluku o tome da li porodica ostvaruje pravo na ovu vrstu novčane pomoći.

Za više informacija možete pozvati broj Ministarstva finansija i transfera 038-212 504 i 038-211 010.



Ostale vesti

Vjosa Osmani otputovala u Njujork
Predsednica Kosova Vjosa Osmani je otputovala u Njujork u pratnji ministarke spoljnih poslova Donike Gervale, gde će na marginama 76. sesije Skupštine Ujedinjenih nacija imati niz sastanaka sa delegacijama nekoliko država učesnica, predsednicima, premijerima i ministrima spoljnih poslova.
  • 19.09.2021
Petković sa ambasadorom Belgije o Kosovu
Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković razgovarao je  sa ambasadorom Kraljevine Belgije u Srbiji Kunradom Adamom, koga je upoznao sa položajem srpskog naroda na Kosovu i tokom dijaloga Beograda i Prištine, saopšteno je iz Kancelarije za KiM. 
  • 16.09.2021
Grupa izbeglica iz Avganistana otputovala za Veliku Britaniju
Britanska ambasada u Prištini saopštila je da je grupa od 117 evakuisanih građana Avganistana povezanih sa Nato-om napustila Kosovo i otputovala za Veliku Britaniju. 
  • 16.09.2021
Petković sa Lo Kašom i Harčenkom o dijalogu i političkoj situaciji na Kosovu

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković razgovarao je sa ambasadorima Italije i  Ruske Fedracije u Republici Srbiji Karlom Lo Kašom i Aleksandrom Bocan Harčenkom o poslednjoj rundi razgovora Beograda i Prištine, održanoj nedavno u Briselu i o aktuelnoj političko-bezbednosnoj situaciji na Kosovu, saopšteno je iz Kancelarije za KiM.

  • 14.09.2021
YIHR: Građani moraju znati sadržaj dogovora o otvaranju tajnih arhiva
Inicijativa mladih za ljudska prava Srbija (YIHR Srbija) i Inicijativa mladih za ljudska prava Kosovo (YIHR Kosovo) zahtevaju od pregovaračkih timova Beograda i Prištine da što pre objave dokument na srpskom i albanskom jeziku o razmeni, odnosno otvaranju tajnih arhiva kako bi javnost, a pre svega porodice nestalih bile upoznate sa daljim koracima u potrazi za nestalim osobama.
  • 13.09.2021
Kosovski zvaničnici odali počast žrtvama 11. septembra
Predsednica Kosova Vjosa Osmani, predsednik Skupštine Gljauk Konjufca i premijer Kosova Aljbin Kurti su, zajedno sa zamenikom američkog ambasadora Nikolasom Đakobom, odali počast i položili venac kod spomen ploče „Kosovo se seća“, povodom 20. godišnjice terorističkih napada na SAD, navodi se u saopštenju dostavljenom medijima.
  • 11.09.2021