Vesti
Saopštenja

Prijave za novčanu pomoć za socijalno ugrožene

Socijalno ugrožene porodice sa teritorije opštine Gračanica od danas mogu podneti zahtev za novčanu pomoć u iznosu od 130 evra.
Prijave za novčanu pomoć za socijalno ugrožene
Ilustracija (Foto Profimedija)

Pravo na novčanu pomoć imaju porodice sa prebivalištem na teritoriji opštine Gračanica, čiji članovi porodica nisu u radnom odnosu (javni i privatni sektor), prijavljeni su kao nezaposleni u Agenciji za zapošljavanje u Lapljem Selu i nemaju prihode iz budžeta Кosova.

Služba socijalne pomoći Centra za socijalni rad Gračanica obaveštava stanovnike opštine Gračanica se prijave za novčanu pomoć mogu podnositi od danas pa sve do 15. maja 2020. godine. U ime svih članova porodice zahtev za mesečnu novčanu pomoć od 130 evra za period april-jun 2020.godine (obračun će zavisiti od datuma podnošenja zahteva) podnosi jedan član/nosilac domaćinstva, dok u zahtevu navodi sve članove porodice.

Zahtev se može podneti na dva načina:

1. Online podnošenje zahteva. Obrazac za podnošenje zahteva se nalazi na zvaničnom sajtu Ministarstva finansija i transfera, kao i na kraju ovog teksta. Obrazac se preuzme (PDF ili Word format), popuni tačnim podacima i sa fotokopijom lične karte podnosioca zahteva (skenirane/uslikane mobilnim telefonom) pošalje (u prilogu mail-a) na mail pako15@rks-gov.net. Ovakav način podnošenja zahteva je brz i jednostavan, IZRIČITO SE PREPORUČUJE, zbog mera ograničenog kretanja, izbegavanja gužvi u prostorijama CSR, i pre svega očuvanja zdravlja u uslovima epidemije Кovid-19.

2. Podnošenje zahteva u prostorijama Centra za socijalni rad u Lapljem Selu. Obrazac se može preuzeti, odštampati, kod kuće popuniti tačnim podacima, potpisati i uz fotokopiju lične karte podnosioca zahteva lično dostaviti u Centar za socijalni rad u Lapljem Selu. Takođe, obrasce za podnošenje zahteva možete preuzeti i na oglasnoj tabli u Centru za socijalni rad. Ovaj način se preporučuje licima koja nisu u mogućnosti da podnesu zahtev na način objašnjen u tački 1.

Novčana pomoć biće dodeljena socijalno ugroženim porodicama u skladu sa merom br. 15 Fiskalnog paketa za hitne slučajeve (Odluka br. 35/2020 od 16.04.2020. ministra finasija i transfera u skladu sa odlukom Vlade Кosova 01/19 od 30.03.2020.).

Na osnovu gore navedene odluke Centar za socijalni rad Gračanica neće donositi odluke o priznavanju prava na ovu vrstu pomoći. Uloga Centra za socijalni rad je da pristigle zahteve elektronskim putem prosledi Ministarstvu finansija i transfera koje će biti zaduženo da donese odluku o tome da li porodica ostvaruje pravo na ovu vrstu novčane pomoći.

Za više informacija možete pozvati broj Ministarstva finansija i transfera 038-212 504 i 038-211 010.Ostale vesti

Opština Gračanica od večeras u žutoj zoni

Ministarstvo zdravlja Kosova saopštilo je novu odluku o podeli opština po zonama prema broju zaraženih na 100.000 stanovnika. Opština Gračanica od večeras se nalazi u žutoj zoni.

  • 22.01.2021
Petković sa Gujonom o zalaganju za bolji život Srba na Kosovu
Direktor Кancelarije za Кosovo i Metohiju Petar Petković razgovarao je sa osnivačem humanitarne organizacije „Solidarnost za Кosovo“ Arnoom Gujonom.
  • 22.01.2021
OG: Fondacija
Predsednik opštine Gračanica Srđan Popović primio je danas predstavnike Fondacije „Delije“  koji će tradicionalno i ove godine najmlađima sa teritorije ove loklane samouprave podeliti paketiće kao i laptopove, tablet računare i telefone kao i novac za 16 mališana iz socijalno ugroženih porodica, navodi se u saopštenju.
  • 22.01.2021
Petković sa ambasadorom Italije u Srbiji o Kosovu i položaju Srba
Direktor Кancelarije za Кosovo i Metohiju Petar Petković razgovarao je se sa ambasadorom Italije u Republici Srbiji Кarlom Lo Кašom o političko-bezbednosnoj situaciji na Kosovu, položaju srpskog naroda, navodi se u saopštenju.
  • 21.01.2021
Jevtić: Povratak i ekonomsko osnaživanje glavni prioriteti
Ministarstvo za zajednice i povaratak u saradnji sa Кancelarijom Evropske unije na Кosovu, a u partnerstvu sa Međunarodnom organizacijom za migracije (IOM), sprovodi četvrtu fazu ”Programa za stabiliziaciju zajednica“.
  • 21.01.2021
Admiral Burk posetio Kfor na Kosovu
Komandant Komande združenih snaga Natoa u Napulju admiral Robert Burk, posetio je pripadnike Kfora i razgovara sa komandantom Frankom Federičijem.
  • 20.01.2021