Vesti
Saopštenja

“Prijateljstvo sa SAD važno za Kosovo"

“Očuvanje i produbljivanje prijateljskih odnosa sa SAD-om za Kosovo je od posebnog značaja“, naglašeno je na sastanku premijera Kosova Ramuša Haradinaja i američkog zvaničnika Hojta Brajana Jia.
“Prijateljstvo sa SAD važno za Kosovo
Brajan Hojt Ji i Ramuš Haradinaj (Foto Vlada Kosova)

Ramuš Haradinaj se u Prištini sastao za zamenikom pomoćnika državnog sekretara SAD-a Hojtom Brajanom Jiem.

Haradinaj je “visoko ocenio podršku SAD-a za Kosovo u svim fazama izgradnje države i rekao je da je uloga SAD-a vitalna u očuvanju mira i stabilnosti ne samo na Kosovu nego i u regionu i šire“.

U saopštenju se dodaje da je Haradinaj upoznao Jia sa razvojem događaja na Kosovu i utvrđenoj dinamici u unutrašnjim pitanjima, “sa posebnim naglaskom na oblast vladavine prava i u ekonomskom razvoju zemlje kao i o angažovanju na ispunjavanju kriterijuma u procesu evroatlantskih integracija“.

Haradinaj je naglasio da je Kosovo posvećeno svom evropskom putu.

“Intenzivno radimo po pitanju unutrašnjih reformi za ispunjavanje obaveza koje proističu iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, u cilju približavanja zemlje sa statusom zemlje kandidata za učlanjenje u EU“, navod se u saopštenju.

Haradinaj je naglasio da je “Kosovo faktor mira i stabilnosti i neguje dobrosusedske odnose sa svim zemljama regiona, uključujući i Srbiju“.

Premijer Kosova rekao da će Kosovo ispuniti sve međunarodne obaveze i istakao potrebu za učlanjenjem u UN, EU i NATO.

Zamenik pomoćnika državnog sekretara SAD-a Hojt Brajan Ji čestitao je Haradinaju na preuzimanju dužnosti premijera i naglasio je da će “SAD nastaviti da podržavaju Kosovo u svim njenim procesima“.

“Put evropskih integracija za Kosovo i za zemlje regiona otvoren i ohrabrujem institucije zemlje da se angažuju u produbljivanje unutrašnjih reformi, u oblasti vladavine prava i u promovisanju ekonomskog razvoja“, rekao je Ji.Ostale vesti

UNS: Prijavljivanje novinara za vakcinaciju do ponedeljka u podne
Vakcinacija novinara i drugih medijskih radnika protiv novog korona virusa počeće u utorak, saznaje Udruženje novinara Srbije (UNS), na čiju inicijativu su novinari uključeni u prioritetne grupe za imunizaciju.
  • 17.01.2021
SL: Ivanović i Radoičić žrtve kosovske nepravde
Povodom treće godišnjice od ubistva lidera GI SDP Olivera Ivanovića Srpska lista je saopštila da "tri godine traje i uporno nastojanje Prištine da ovaj zločin iskoristi za političku, a svojevremeno i fizičku eliminaciju potpredsednika Srpske liste Milana Radoičića", čija je kako se navodi, "jedina krivica u tome što je bio i ostao prvi u odbrani severa Кosova i Metohije".
  • 16.01.2021
Ansambl
Ansambl "Venac" u saradnji sa agencijom za prevoz "Kimko" iz Gračanice i Skijališta Srbije, organizovao je školu skijanja na Kopaoniku za petnaestoro dece i mladih sa Kosova uzrasta od sedam do 17 godina.
  • 16.01.2021
EU na Kosovu pokrenula tri projekta vredna 11,8 miliona evra
Kancelarija Evropske unije na Kosovu pokrenula je danas tri projekta vredna 11,8 miliona evra, putem kojih će biti pružena socijalna zaštita ugroženim kategorijama stanovništva na Kosovu tokom pandemije korona virusa.
  • 15.01.2021
Gračanica: Epidemiološka situacija povoljnija, oprez neophodan
U poslednjih 48 sati na teritoriji opštine Gračanica testiranjem je potvrđena infekcija kovidom-19 kod još četiri pacijenta. Iz Kriznog štaba poručuju da je situacija povoljnija, ali da je oprez i dalje neophodan.
  • 15.01.2021
OG: Putevi prohodni za saobraćaj

Svi putevi na teritoriji opštine Gračanica su prohodni, saopšteno je iz opštinskog odeljenja Javnih službi. Uporkos tome apeluje se na oprez u vožnji zbog poledice.

  • 15.01.2021