Vesti
Saopštenja

“Prijateljstvo sa SAD važno za Kosovo"

“Očuvanje i produbljivanje prijateljskih odnosa sa SAD-om za Kosovo je od posebnog značaja“, naglašeno je na sastanku premijera Kosova Ramuša Haradinaja i američkog zvaničnika Hojta Brajana Jia.
“Prijateljstvo sa SAD važno za Kosovo
Brajan Hojt Ji i Ramuš Haradinaj (Foto Vlada Kosova)

Ramuš Haradinaj se u Prištini sastao za zamenikom pomoćnika državnog sekretara SAD-a Hojtom Brajanom Jiem.

Haradinaj je “visoko ocenio podršku SAD-a za Kosovo u svim fazama izgradnje države i rekao je da je uloga SAD-a vitalna u očuvanju mira i stabilnosti ne samo na Kosovu nego i u regionu i šire“.

U saopštenju se dodaje da je Haradinaj upoznao Jia sa razvojem događaja na Kosovu i utvrđenoj dinamici u unutrašnjim pitanjima, “sa posebnim naglaskom na oblast vladavine prava i u ekonomskom razvoju zemlje kao i o angažovanju na ispunjavanju kriterijuma u procesu evroatlantskih integracija“.

Haradinaj je naglasio da je Kosovo posvećeno svom evropskom putu.

“Intenzivno radimo po pitanju unutrašnjih reformi za ispunjavanje obaveza koje proističu iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, u cilju približavanja zemlje sa statusom zemlje kandidata za učlanjenje u EU“, navod se u saopštenju.

Haradinaj je naglasio da je “Kosovo faktor mira i stabilnosti i neguje dobrosusedske odnose sa svim zemljama regiona, uključujući i Srbiju“.

Premijer Kosova rekao da će Kosovo ispuniti sve međunarodne obaveze i istakao potrebu za učlanjenjem u UN, EU i NATO.

Zamenik pomoćnika državnog sekretara SAD-a Hojt Brajan Ji čestitao je Haradinaju na preuzimanju dužnosti premijera i naglasio je da će “SAD nastaviti da podržavaju Kosovo u svim njenim procesima“.

“Put evropskih integracija za Kosovo i za zemlje regiona otvoren i ohrabrujem institucije zemlje da se angažuju u produbljivanje unutrašnjih reformi, u oblasti vladavine prava i u promovisanju ekonomskog razvoja“, rekao je Ji.Ostale vesti

Kancelarija za Kosovo i Metohiju saopštila je da je oružani napad na povratničku porodicu Кostić u Vidanju kod Кline potvrda da na Кosovu i dalje "postoje snage koje bi silom da menjaju etničku sliku na terenu".
  • 04.08.2020
Nova pošiljka pomoći Kosovu od EU
U okviru pomoći koji Kosovu daje EU u borbi protiv kovida-19, danas je dodeljeno 30 respiratora za intenzivnu negu, 200 pulsnih oksimetara i 20 elektrokardiografa.
  • 04.08.2020
Fondacija “Delije” iz Beograda, tokom jula, realizovala je niz akcija pomoći srpskom narodu na Kosovu.
  • 04.08.2020
Hoti posetio zdravstvene radnike i čestitao im Bajram
Premijer Кosova, Avdulah Hoti, posetio je danas Nacionalni institut za javno zdravlje Кosova i Кliniku za zarazne bolesti da bi se detaljno informisao o upravljanju pandemijom kovid-19.
  • 31.07.2020
KFOR podržao sklonište za žrtve nasilja u Uroševcu
Šest vojnika KFOR-a dostavilo je pakete sa ženskim higijenskim proizvodima, ćebad, grickalice i odeću Centru za Zaštitu Žena i Dece u Uroševcu, navodi se u saopštenju KFOR-a.
  • 30.07.2020
Posle deset godina očišćeno groblje u Petrovcu kod Đakovice
Pravoslavno groblje u selu Petrovac (Ljugbunar) u blizini Đakovice očišćeno je i uređeno posle više od deset godina, saopšteno je iz  Privremenog organa te opštine.
  • 30.07.2020