Vesti
Saopštenja

Preminuo slikar Zoran Jovanović Dobrotin

Jedan od najpoznatijih savremenih slikara sa Kosova profesor Zoran Jovanović iz Dobrotina preminuo je juče Beogradu u 74. godini života.

Preminuo slikar Zoran Jovanović Dobrotin
Zoran Jovanović Dobrotin (Foto nadlanu.com)

Zoran Jovanović je rođen je 1942. godine u Dobrotinu u opštini Lipljan.

Srednju umetničku školu završio je u Nišu 1964. godine. Diplomirao je na Akademiji primenjenih umetnosti u Beogradu 1970. godine, gde je završio i postdiplomske studije 1972. godine.

Član je ULUS-a od 1970. godine. Imao je preko trideset samostalnih izložbi, i bio učesnik na preko tri stotine kolektivnih izložbi.
Dobitnik je preko 30 nagrada za slikastvo i grafiku.

Bio je jedan od osnivača i redovni profesor na Fakultetu umetnosti Univerziteta u Prištini. Takođe, jedan je od osnivača likovne kolonije „Vidovdan“ u Gračanici.

Nakon sukoba i progona 1999. godine napustio je Prištinu i živeo u Beogradu. Tačno vreme i mesto sahrane biće naknadno saopšteni.Ostale vesti

Tači: Ne postoji razlog za spektakularne akcije
Kosovski predsednik Hašim Tači istakao je da je "`curenje` dokumenata ugrozilo legitimitet suda u očima građan" i oštetilo sliku Kosova. On je ocenio "da ne postoji nijedan razlog za spektakularnim ekspedicijama ili akcijama".
  • 25.09.2020

Kejleb Mek Keri savetnik izvršnog direktora američke Međunarodne korporcije za finansiranje razvoja Adama Belera, posetio je Kosovo 24. i 25. septembra gde se sastao sa visokim vladinim zvaničnicima i poslovnim liderima kako bi se istražili načini za mobilizaciju investicija privatnog sektora za unapređenje ekonomskog rasta i stabilnosti, saopšteno je iz američke ambasade.

  • 25.09.2020
Kfor donirao specijalnu opremu za deci sa autizmom
Vojnici Regionalne komande Kfor-Istok poklonili su specijalnu opremu, nevladinoj organizaciji „Autizmi“ koja podržava decu pogođenu autizmom iz svih zajednica na Kosovu, bez obzira na rasu, veru, pol ili nacionalnost, navodi se u saopštenju Kfor-a.
  • 25.09.2020
“KEK prekršio Zakon o upotrebi jezika”
Kosovska elektrokorporacija (KEK) nedavno je objavila konkurs za prijem radnika samo na albanskom jeziku, čime je prekršila Zakon o upotrebi jezika, saopštila je Kancelarija poverenika za jezike pri kabinetu premijera Kosova.
  • 24.09.2020
Donirani računari za škole
Opština Gračanica donirala je osnovnim i srednjim školama na teritoriji lokalne samouprave 27 kompjutera za digitalizaciju rada škola. Istovremeno su predstavnici misije UNMIК poklonili 30 tablet uređaja za decu slabijeg materijalnog stanja za praćenje onlajn nastave.
  • 24.09.2020
Štrpce: Uskoro stanovi za raseljene i socijalno ugrožene porodice
Završetak radova na pet novih zgrada za raseljena lica iz opštine Štrpce, smeštena u kolektivnim centrima, očekuje se u naredne tri nedelje, navodi se u saopštenju Ministarstva za zajednice i povratak.
  • 24.09.2020