Vesti
Saopštenja

Preispitati odluku o dodeli nagrade za „Najbolju praksu u primeni Zakona o upotrebi jezika“

Izražavamo snažno protivljenje odluci o dodeli nagrade za „Najbolje prakse u primeni Zakona o upotrebi jezika“ u trenutku kada je pravovremena i jezički ispravna informacija na srpskom jeziku u najvećem broju slučajeva nedostižna i kada smo svedoci brojnih primera kako javne institucije krše pravo na informisanje na srpskom jeziku, navodi se u zajedničkom saopštenju članova Empirike.
Preispitati odluku o dodeli nagrade za „Najbolju praksu u primeni Zakona o upotrebi jezika“
Detalj sa dodele nagrada (Foto Kim)

Članovi Empirike
Aktiv, Centar za zastupanje demokratske kulture - ACDC, Centar za prava manjinskih zajednica - CRMC, Centar za mir i toleranciju - CPT, Ekološko medicinska ekspertska gurpa EMEG, Forum za razvoj i multietničku saradnju - FDMC, Gračanica Online, Humani centar Mitrovica, Komunikacija za razvoj društva - CSD, Medija centar, New Press, Radio Kontakt plus, RTV KIM, RTV Mir.

Samo jednom posetom internet stranici MUP-a Kosova na srpskom jeziku može se videti da su retko dostupni prevodi o aktivnostima zvaničnika, mnogobrojne su gramatičke greške u srpskom prevodu, nema prevoda poziva na vakcinaciju, uz uočljivo odsustvo informacija na srpskom jeziku na društvenim mrežama pomenute insitucije. Navedeno predstavlja samo neke od gorućih problema ove institucije u poštovanju Zakona o upotrebi jezika. Čak i kada je prevod na srpski jezik dostupan, on je vrlo često albanizovan i priređen uz obilato korišćenje jezičkih konstrukcija nesvojstvenih srpskom jeziku.

Na osnovu svedočenja članova Empirike, MUP Kosova retko ili uopšte ne šalje saopštenja na srpskom jeziku. Istovremeno, i zvanične internet stranice ostalih institucija na Kosovu na svim nivoima su prepune gramatičkih grešaka ili, što je još češće, prevod ili sadržaj na srpskom jeziku uopšte nije dostupan.

Novinari redakcija na srpskom jeziku, kao i organizacije civilnog društva iz srpske zajednice na Kosovu, kontinuirano i godinama unazad upozoravaju ne samo na kršenja Ustava i zakona, već i na kršenja ljudskih prava kada je u pitanju informisanje na jednom od dva službena jezika.

S tim u vezi, članovi Empirike ukazuju na činjenicu da Vlada Kosova i dalje ne ulaže dovolјno napora da obezbedi pravovremeno i tačno prevođenje informacija od javnog značaja.

Članovi Empirike u zajedničkom saopštenju ističu da je neprimereno dodeljivanje nagrade insititucijama koja u nedovoljnoj meri poštuje Zakon o upotrebi jezika. Dugogodišnje endemsko stanje u oblasti jezičkih prava prožima se kroz sve segmente našeg društva i kao takvo zahteva neizostavno otvaranje direktnog kanala komunikacije sa nadležnim insitucijama i ostalim zainteresovanim stranama o usvajanju neophodnih mera za prevazilaženje loše prakse u poštovanju jezičkih normi i prava nevećinskih zajednica na Kosovu.

Potrebno je da sve institucije, lokalnog i centralnog nivoa, uspostave održiv mehanizam u cilju poštovanja Ustava i zakona, radi odvijanja nesmetane komunikacije između institucija i građana srpske i ostalih nevećinskih zajednica, dodaje se u saopštenju.

Članovi Empirike ostaju otvoreni za saradnju i pružanje podrške svima koji su spremni da krenu putem rešavanja brojnih, davno uočenih i ponavljajućih problema u primeni Zakona o upotrebi jezika. Međutim, neke institucije koje su nominovane i nagrađene dokazano ne poštuju ovaj zakon.

Pravovremeno i razumljivo pružanje informacija na srpskom jeziku je obaveza institucija i prvi korak ka poštovanju svih prava, uspešnom pružanju svih usluga i mogućnost aktivnijeg učešća srpske zajednice u javnom životu na Kosovu, poručuju čalnovi Empirike.

“Pozivamo Kancelariju poverenika za jezike i Misiju OEBS-a na Kosovu da preispitaju odluku o dodeli nagrade za „Najbolju praksu u primeni Zakona o upotrebi jezika“ i time upute jasnu poruku institucijama da je poštovanje Zakona o upotrebi jezika institucionalna obaveza, a ne privilegija jedne ili više zajednica na Kosovu”, zaključuje se u saopštenju.Ostale vesti

SAD doniraju tri miliona dolara Kosovu
Sjedinjene Američke Države su preko Agencije za međunarodni razvoj (USAID) dodelile dodatna 3 miliona dolara hitne pomoći Kosovu radi borbe protiv pandemije koronavirusa
  • 27.01.2022
Petković razgovarao sa Dmohovskim o ugroženim pravima Srba na Kosovu
Direktor Кancelarije za Кosovo i Metohiju Petar Petković sastao se danas sa Specijalnim izaslanikom predsedavajućeg OEBS-a Arturom Dmohovskim, sa kojim je razgovarao o ugroženim ljudskim i građanskim pravima srpskog naroda na Kosovu, navodi se u saopštenju dostavljenom medijima.
  • 26.01.2022
Empirika: Nove mere Vlade Kosova utiču na slobodu kretanja građana
Članovi zagovaračke platforme Empirika pozivaju kosovsku vladu da preispita najnoviju odluku o epidemiološkim merama koja, kako navode, utiče na slobodu kretanja. „Potpuno je jasno da mere koje je uvela Vlada u Prištini, nisu adekvatne trenutku”, navode iz Empirike.
  • 26.01.2022
’’Odgovornost OEBS-a da organizuje glasanje na Кosovu 3. aprila’’
Direktor Кancelarije za Кosovo i Metohiju Petar Petković se sastao sa šefom Misije OEBS na Кosovu Majklom Davenportom. Na sastanku je razgovarano o ukupnoj situaciji na Kosovu, sa posebnim osvrtima na nedavnu zabranu Prištine da se organizuje srpski referendum, te na predstojeće aprilske izbore.
  • 25.01.2022
Petković: Predstojeći izbori test za međunarodnu zajednicu
Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković je poručio da će nastojanje premijera Kosova Aljbina Кurtija da na KiM i u potpunosti zabrani održavanje predstojećih parlamentarnih i predsedničkih izbora 3. aprila i time Srbima ukine osnovna ljudska i građanska prava, dovesti do nesagledivih posledica po normalizaciju odnosa Beograda i Prištine.
  • 24.01.2022
Predsednik opštine Štrpce Dalibor Jevtić uputio je dopis ministru za zaštitu životne sredine Ljiburnu Aljiu i direktoru Nacionalnog parka „Šar planina“ Bajramu Kafedžoliju sa zahtevom da se ukine naplata ulaska automobila lokalnom stanovništvu u delu Nacionalnog parka na Brezovici jer je to bila praksa svih ranijih godina.
  • 24.01.2022