Vesti
Saopštenja

Preispitati odluku o dodeli nagrade za „Najbolju praksu u primeni Zakona o upotrebi jezika“

Izražavamo snažno protivljenje odluci o dodeli nagrade za „Najbolje prakse u primeni Zakona o upotrebi jezika“ u trenutku kada je pravovremena i jezički ispravna informacija na srpskom jeziku u najvećem broju slučajeva nedostižna i kada smo svedoci brojnih primera kako javne institucije krše pravo na informisanje na srpskom jeziku, navodi se u zajedničkom saopštenju članova Empirike.
Preispitati odluku o dodeli nagrade za „Najbolju praksu u primeni Zakona o upotrebi jezika“
Detalj sa dodele nagrada (Foto Kim)

ÄŒlanovi Empirike
Aktiv, Centar za zastupanje demokratske kulture - ACDC, Centar za prava manjinskih zajednica - CRMC, Centar za mir i toleranciju - CPT, Ekološko medicinska ekspertska gurpa EMEG, Forum za razvoj i multietničku saradnju - FDMC, Gračanica Online, Humani centar Mitrovica, Komunikacija za razvoj društva - CSD, Medija centar, New Press, Radio Kontakt plus, RTV KIM, RTV Mir.

Samo jednom posetom internet stranici MUP-a Kosova na srpskom jeziku može se videti da su retko dostupni prevodi o aktivnostima zvaničnika, mnogobrojne su gramatičke greške u srpskom prevodu, nema prevoda poziva na vakcinaciju, uz uočljivo odsustvo informacija na srpskom jeziku na društvenim mrežama pomenute insitucije. Navedeno predstavlja samo neke od gorućih problema ove institucije u poštovanju Zakona o upotrebi jezika. Čak i kada je prevod na srpski jezik dostupan, on je vrlo često albanizovan i priređen uz obilato korišćenje jezičkih konstrukcija nesvojstvenih srpskom jeziku.

Na osnovu svedočenja članova Empirike, MUP Kosova retko ili uopšte ne šalje saopštenja na srpskom jeziku. Istovremeno, i zvanične internet stranice ostalih institucija na Kosovu na svim nivoima su prepune gramatičkih grešaka ili, što je još češće, prevod ili sadržaj na srpskom jeziku uopšte nije dostupan.

Novinari redakcija na srpskom jeziku, kao i organizacije civilnog društva iz srpske zajednice na Kosovu, kontinuirano i godinama unazad upozoravaju ne samo na kršenja Ustava i zakona, već i na kršenja ljudskih prava kada je u pitanju informisanje na jednom od dva službena jezika.

S tim u vezi, članovi Empirike ukazuju na činjenicu da Vlada Kosova i dalje ne ulaže dovolјno napora da obezbedi pravovremeno i tačno prevođenje informacija od javnog značaja.

Članovi Empirike u zajedničkom saopštenju ističu da je neprimereno dodeljivanje nagrade insititucijama koja u nedovoljnoj meri poštuje Zakon o upotrebi jezika. Dugogodišnje endemsko stanje u oblasti jezičkih prava prožima se kroz sve segmente našeg društva i kao takvo zahteva neizostavno otvaranje direktnog kanala komunikacije sa nadležnim insitucijama i ostalim zainteresovanim stranama o usvajanju neophodnih mera za prevazilaženje loše prakse u poštovanju jezičkih normi i prava nevećinskih zajednica na Kosovu.

Potrebno je da sve institucije, lokalnog i centralnog nivoa, uspostave održiv mehanizam u cilju poštovanja Ustava i zakona, radi odvijanja nesmetane komunikacije između institucija i građana srpske i ostalih nevećinskih zajednica, dodaje se u saopštenju.

Članovi Empirike ostaju otvoreni za saradnju i pružanje podrške svima koji su spremni da krenu putem rešavanja brojnih, davno uočenih i ponavljajućih problema u primeni Zakona o upotrebi jezika. Međutim, neke institucije koje su nominovane i nagrađene dokazano ne poštuju ovaj zakon.

Pravovremeno i razumljivo pružanje informacija na srpskom jeziku je obaveza institucija i prvi korak ka poštovanju svih prava, uspešnom pružanju svih usluga i mogućnost aktivnijeg učešća srpske zajednice u javnom životu na Kosovu, poručuju čalnovi Empirike.

“Pozivamo Kancelariju poverenika za jezike i Misiju OEBS-a na Kosovu da preispitaju odluku o dodeli nagrade za „Najbolju praksu u primeni Zakona o upotrebi jezika“ i time upute jasnu poruku institucijama da je poštovanje Zakona o upotrebi jezika institucionalna obaveza, a ne privilegija jedne ili više zajednica na Kosovu”, zaključuje se u saopštenju.Ostale vesti

’’Učešće Srba na popisu je pod uticajem niza različitih faktora’’

NVO AKTIV i članovi OPEN platforme predstavili su danas u Centru građanske energije u Severnoj Mitrovici, nalaze istraživanje “Popis stanovništva iz ugla zajednice kosovskih Srba”.

  • 01.07.2022
Češka Republika preuzima predsedavanje Savetom Evropske unije

Šestomesečno predsedavanje Savetom Evrope danas je preuzela Češka. Tim povodom u Prištini je održana ceremonija.

  • 01.07.2022
Petković: Priština izazvala novu krizu

Direktor Кancelarije za Кosovo i Metohiju Petar Petković sastao se danas sa specijalnim predstavnikom Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine i Miroslavom Lajčakom.

  • 30.06.2022
’’Odluka Prištine da zabrani srpske lične karte i registarske oznake je direktan udar na Srbe’’

"Najnovijim jednostranim odlukama institucija u Prištini u vezi sa srpskim registarskim oznakama i ličnim kartama, Aljbin Kurti je najotvorenije zapretio ratom protiv Srba na Kosovu i Metohiji", navodi Petar Petković u saopštenju dostavljenom medijima.

  • 29.06.2022
SAD nastavljaju sa podrškom Kosovu u borbi protiv kovida-19
Prošlog meseca, laboratorijska oprema namenjena unapređenju dijagnostičkog testiranja na SARS-CoV-2, donirana od strane Agencije Sjedinjenih Država za međunarodni razvoj (USAID) u ime američkog naroda, postala je potpuno operativna. USAID i Kancelarija Svetske zdravstvene organizacije (SZO) u Prištini, uspostavili su bolničku mikrobiološku laboratoriju za bolnicu u Gračanici, saopšteno je medijima iz USAID-a.
  • 28.06.2022
MZK: Odobrena vakcinacija trećom dozom za starije od 12 godina

Ministarstvo zdravlja Kosova saopštilo je da je odobrilo davanje treće doze vakcine protiv koronavirusa za decu stariju od 12 godina, kao i za osobe koje su primile drugu dozu najmanje pet meseci ranije.

  • 26.06.2022