Vesti
Saopštenja

Pregovori Srba i Bošnjaka oko škole u Drajčicima

U nastojanju da se pronađe kompromisno rešenje i spreči rušenje škole u Drajčićima, stare 116 godina, zvaničnici Ministarstva za zajednice i povratak su organizovali sastanak predstavnika Srba i Bošnjaka iz prizrenskog kraja.
Pregovori Srba i Bošnjaka oko škole u Drajčicima
Škola u Drajčićima (Foto MZZP)

Na sastanku između delegacije ministarstva koju je predvodio zamenika ministra Enis Sulejmanović, bošnjačke poslanice u Skupštini Kosova Dude Balje, direktora Osnovne škole „Mušnikovo“ Sedata Bajramija, predstavnika OEBS-a i meštana čulli su se oprečni stavovi oko izgradnje nove škole za decu iz bošnjačke zajednice i rušenja škole stare 116 godina.

Bošnjaci ovog udaljenog i nepristupačnog sela Sredačke župe su istakli da njihova deca godinama pohađaju školu u udaljenom selu Mušnikovo u kojoj se nastava jedino odvija na albanskom jeziku i da je to razlog inicijative rušenja stare škole”, navodi se u saopštenju.

Rušenju škole se međutim, oštro protivi Toma Tomić, učitelj u penziji iz ovog sela, a Bošnjaci tvrde da je “on jedini krivac što se ovaj problem godinama ne rešava". Sa Tomićem se slaže i ministar za zajednice i povratak Dalibor Jevtić koji ističe veliki značaj ove škole i njenu vrednost. Pa su, kako je saopšteno, predstavnici ministarstva prisutnima ponovili stav ministra da škola “predstavlja objekat od izuzetnog značaja za srpsku zajednicu i da je zato treba sačuvati"

To, međutim, nikako ne znači da se ministar i Ministarstvo za zajednice i povratak protive izgradnji nove škole za Bošnjake u ovom selu, već naprotiv, dodaje se u saopštenju.

Opština Prizren je, inače, obezbedila sredstva za prevoz đaka do Mušnikova, ali u zimskim uslovima to nije moguće zbog čega se dešava da danima i nedeljama deca izostaju iz škole.

Istovremeno, predstavnici Bošnjaka i zvaničnici ministarstva posetili su i učitelja Tomu koji je čitav svoj radni vek posvetio deci i njihovom obrazovanju u ovom, ali i susednim selima.

“Učitelj u penziji je izrazio iskreno žaljenje zbog dece iz bošnjačke zajednice koja su prinuđena da nastavu pohađaju u kilometrima udaljenoj školi. Ponovio je da on za to nije kriv već zlonamerni pojedinci koji su samoinicijativno, bez saglasnosti Srba, uklonili krov škole još 2013.god., zbog čega se ona danas nalazi u ovako lošem stanju i đaci ne mogu da je koriste”.

Takođe, prisutnima su predočena i autentična dokumenta koja svedoče o zaveštanju Mladena Jevtića koji je „svojim seljacima Srbima poklonio baštu“ za izgradnju škole, o dobrovoljnim prilozima Srba koji su školu izgradili i o proglašenju pravoslavne crkve i pomenute škole u njenoj neposredoj blizini za objekte u zaštićenim zonama i pod zaštitom države još od 1958.god.

U saopštenju se ističe da su na održanom sastanku razmotrene i alternativne mogućnosti rešenja ovog dugogodišnjeg problema. Dodaje se da Jevtić i njegovi saradnici ostaju posvećeni iznalaženju kompromisnog rešanja koje ne bi bilo suprostavljeno interesima bilo koje zajednice u ovom selu.

Podsetimo, 23. septembra ministar za zajednice i povratak na svom Tviter nalogu je napisao da "Srpska škola u selu Drajčiće, stara 116 godina neće biti srušena.Ostale vesti

Ministarstvo zdravlja Kosova sutra o novim merama protiv kovida-19
“Komitet za procenu i koordinaciju epidemiološke situacije u vezi sa kovidom-19 sastaće se sutra da razmotri nove predloge Ministarstva zdravlja za primenu nekih mera, kako bi se sprečilo pogoršanje epidemiološke situacije”, navodi se u saopštenju Ministarstva zdravlja Kosova koje je dostavljeno medijima.
  • 30.10.2020
Kfor: Izvedena vežba „Ujedinjeni odgovor“
Operacija koju je predvodio Nato, u partnerstvu sa policijom Kosova i misijom Evropske unije za vladavinu prava Euleksom, izvela je integrisanu vežbu bezbednosti kako bi obučila preko 300 učesnika u oblasti kontrole mase i suzbijanje nereda, navaodi se u saopštenju Kfora.
  • 30.10.2020
„Što pre primeniti postignute sporazume“
Dijalog u Briselu je najbolji način za rešavanje svih otvorenih pitanja, kazao je šef poslaničke grupe Srpska lista Igor Simić tokom sastanka sa šefom kancelarije i specijalnim predstavnikom EU na Кosovu Tomašom Sunnjogom.
  • 30.10.2020
Pomoć EU privatnom sektoru i izgradnji obdaništa
U okviru podrške kosovskom privatnom sektoru, EU je dodelila 29 ugovora vrednih 10,8 miliona evra kako bi se poboljšale perspektive i mogućnosti za zapošljavanje mladih ljudi, žena i ugroženih grupa na Kosovu.
  • 30.10.2020
Jevtić: Povratak raseljenih na nezadovoljavajućem nivou
Ministar za zajednice i povratak Dalibor Jevtić prisustvovao je sastanku Кomisije za prava i interese zajednica i povratak Skupštine Кosova, kojoj je predstavio izveštaj o radu Ministarstva za zajednice i povratak u 2020. godini. Кomisija broji 18 poslanika iz redova 12 političkih partija koje zastupaju interese nacionalnih zajednica u Skupštini Кosova, navodi se u saopštenju MZZP-a.
  • 28.10.2020
Petković: Beograd će ponovo pokrenuti pitanje ZSO
Beograd će tokom predstojećih tehničkih razgovora u Briselu ponovo pokrenuti pitanje nesprovođenja dogovora o Zajednici srpskih opština, kazao je direktor Kancelarije za KiM Petar Petković na sastanku sa ambasadorom Norveške u Srbiji Jernom Eugenom Jelstadom.
  • 28.10.2020