Vesti
Saopštenja

Pregovori Srba i Bošnjaka oko škole u Drajčicima

U nastojanju da se pronađe kompromisno rešenje i spreči rušenje škole u Drajčićima, stare 116 godina, zvaničnici Ministarstva za zajednice i povratak su organizovali sastanak predstavnika Srba i Bošnjaka iz prizrenskog kraja.
Pregovori Srba i Bošnjaka oko škole u Drajčicima
Škola u Drajčićima (Foto MZZP)

Na sastanku između delegacije ministarstva koju je predvodio zamenika ministra Enis Sulejmanović, bošnjačke poslanice u Skupštini Kosova Dude Balje, direktora Osnovne škole „Mušnikovo“ Sedata Bajramija, predstavnika OEBS-a i meštana čulli su se oprečni stavovi oko izgradnje nove škole za decu iz bošnjačke zajednice i rušenja škole stare 116 godina.

Bošnjaci ovog udaljenog i nepristupačnog sela Sredačke župe su istakli da njihova deca godinama pohađaju školu u udaljenom selu Mušnikovo u kojoj se nastava jedino odvija na albanskom jeziku i da je to razlog inicijative rušenja stare škole”, navodi se u saopštenju.

Rušenju škole se međutim, oštro protivi Toma Tomić, učitelj u penziji iz ovog sela, a Bošnjaci tvrde da je “on jedini krivac što se ovaj problem godinama ne rešava". Sa Tomićem se slaže i ministar za zajednice i povratak Dalibor Jevtić koji ističe veliki značaj ove škole i njenu vrednost. Pa su, kako je saopšteno, predstavnici ministarstva prisutnima ponovili stav ministra da škola “predstavlja objekat od izuzetnog značaja za srpsku zajednicu i da je zato treba sačuvati"

To, međutim, nikako ne znači da se ministar i Ministarstvo za zajednice i povratak protive izgradnji nove škole za Bošnjake u ovom selu, već naprotiv, dodaje se u saopštenju.

Opština Prizren je, inače, obezbedila sredstva za prevoz đaka do Mušnikova, ali u zimskim uslovima to nije moguće zbog čega se dešava da danima i nedeljama deca izostaju iz škole.

Istovremeno, predstavnici Bošnjaka i zvaničnici ministarstva posetili su i učitelja Tomu koji je čitav svoj radni vek posvetio deci i njihovom obrazovanju u ovom, ali i susednim selima.

“Učitelj u penziji je izrazio iskreno žaljenje zbog dece iz bošnjačke zajednice koja su prinuđena da nastavu pohađaju u kilometrima udaljenoj školi. Ponovio je da on za to nije kriv već zlonamerni pojedinci koji su samoinicijativno, bez saglasnosti Srba, uklonili krov škole još 2013.god., zbog čega se ona danas nalazi u ovako lošem stanju i đaci ne mogu da je koriste”.

Takođe, prisutnima su predočena i autentična dokumenta koja svedoče o zaveštanju Mladena Jevtića koji je „svojim seljacima Srbima poklonio baštu“ za izgradnju škole, o dobrovoljnim prilozima Srba koji su školu izgradili i o proglašenju pravoslavne crkve i pomenute škole u njenoj neposredoj blizini za objekte u zaštićenim zonama i pod zaštitom države još od 1958.god.

U saopštenju se ističe da su na održanom sastanku razmotrene i alternativne mogućnosti rešenja ovog dugogodišnjeg problema. Dodaje se da Jevtić i njegovi saradnici ostaju posvećeni iznalaženju kompromisnog rešanja koje ne bi bilo suprostavljeno interesima bilo koje zajednice u ovom selu.

Podsetimo, 23. septembra ministar za zajednice i povratak na svom Tviter nalogu je napisao da "Srpska škola u selu Drajčiće, stara 116 godina neće biti srušena.Ostale vesti

"Odluka takozvanog Vrhovnog suda Кosova da potvrdi osuđujuću presudu Nenadu Arsiću, Srbinu iz Čaglavice, novi je u nizu dokaza pristrasnosti sudskih instanci iz Prištine", stoji u saopštenju Kancelarije za Kosovo i Metohiju dostavljenom medijima.

  • 20.10.2021
Sofronijević u stabilnom stanju

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković obišao je i razgovarao danas u Urgentnom centru u Beogradu sa Srećkom Sofronijevićem, Srbinom iz Zvečana ranjenim prošle nedelje tokom akcije kosovskih specijalaca na severu, saopšteno je iz Kancelarije.

  • 20.10.2021
UNS i UNS na Кosovu: Tražimo da SL na konferencije poziva sve medije
Udruženje novinara Srbije (UNS) sa svojim ogrankom na Кosovu traži da Srpska lista na konferencije za novinare i događaje koje organizuje poziva sve redakcije koje svakodnevno izveštavaju sa Кosova.
  • 18.10.2021
Kako popuniti glasački listić za gradonačelnika i skupštinu opštine
Na sutrašnjim lokalnim izborima na Kosovu biće dozvoljeno glasanje isključivo licima koja imaju važeća kosovska dokumenta.
  • 16.10.2021
’’Lažni narativ da nijedan vojnik OVK nije počinio nikakav zločin’’
Na početku suđenja Hisniju Gucatiju i Nasimu Haradinaju, koji su optuženi za ometanje rada Specijalizovanog tužilaštva i zastrašivanje i odmazdu prema svedocima, Specijalizovani tužilac Džek Smit saopštio je da se u predmetu radi o „uslovima koji se iziskuju za nepristranu primenu pravde“ i „onome što je potrebno da bi vladavina zakona postala realnost“.
  • 16.10.2021
Civilni sektor i mediji osuđuju upotrebu prekomerne sile u akcijama policije na severu
Grupa organizacija civilnog društva i medija u okviru Inicijative OPEN najoštrije je osudila upotrebu prekomerne sile specijalnih policijskih snaga Vlade Kosova u srpskim opštinama na severu Kosova, kao i njihovo angažovanje na zadacima koje su u nadležnosti lokalnih policijskih snaga, navodi se u saopštenju dostavljenom medijima.
  • 14.10.2021