Vesti
Saopštenja

Predstavnici SNF-a razgovarali sa patrijarhom Irinejom

Patrijarh Irinej je primio delegaciju sa Kosova i Metohije u kojoj su bili predstavnici Srpskog nacionalnog foruma (SNF).
Predstavnici SNF-a razgovarali sa patrijarhom Irinejom
Predstavnici SNF-a sa patrijarhom Irinejom (Foto SNF)

U saopštenju dostavljenom medijima od strane SNF-a se navodi da su "poglavaru SPC su u dvosatnom razgovoru predstavljena mnoga teška pitanja koja se tiču položaja Srba sa Kosova i Metohije, ali i položaja države Srbije na Kosovu i Metohiji".

Dodaje se da je "patrijarh je podelio zabrinutost sa članovima SNF, posebno istučići da temelj srpske politike mora biti opstanak srpskog naroda na KiM, i da svaka politika mora da se bazira na tom zadatku".

U saopštenju se još navodi da je patrijarhu "prenet stav SNF i kosovsko-metohijskih Srba, bez obzira kojoj političkoj opciji pripadaju, da neće prihvatiti nikakav dokument, pravno obavezujući ili ne, koji potpišu vlasti u Beogradu, a koji bi značio odricanje države Srbije od Kosova i Metohije".

Predstavnici SNF-a su upoznali patrijarha "sa brojnim momentima u kojima Srbi sami, međusobnim podelama ugrožavaju sopstveni položaj, sa sadržajem sastanka koji su imali sa predsednikom Republike Srbije i sa budućim aktivnostima koje SNF planira na formiranju autentične srpske kosovsko-metohijske politike".

U saopštenju stoji da je "patrijarh najavio pomoć klirika Eparhije raško-prizrenske misiji SNF-a" i prenosi da je "zaključeno da SPC i Srbi sa KiM govore istim jezikom".Ostale vesti

Kancelarija za KiM: Obijena crkva u Klokotu
"Pravoslavna Crkva Svetog Petra i Pavla u Кlokotu obijena je na Zadušnice, a lopovi su iz nje odneli novac i određeni mobilijar", navodi se u saopštenju Kancelarije za KiM.
  • 06.03.2021
Opština Gračanica u žutoj zoni

Ministarstvo zdravlja Kosova napravilo je novu kategorizaciju opština na osnovu broja novih slučajeva kovida-19 na 100.000 stanovnika. U vremenskom intervalu od sedam dana opština Gračanica će biti u takozvanoj žutoj zoni.

  • 05.03.2021
Zadušnice uz stroge mere
Zimske Zadušenice će sutra biti obeležene, ali u skladu sa propisanim pravilima i  merama zaštite od epidemije kovidom-19, poručuju je iz Kriznog štaba opštine Gračanica.
  • 05.03.2021
Osmani završila dvodnevnu posetu Švajcarskoj

Vršiteljka dužnosti predsednice Kosova Vjosa Osmani završila je dvodnevnu posetu Švajcarskoj, gde je boravila na poziv švajcarskog Parlamenta, saopšteno je iz Predsedništva.

  • 04.03.2021
Petković: Kurti najavljujući referendum ruši međunarodno pravo
Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković, reagovao je saopštenjem na današnju izjavu lidera Pokreta Samoopredeljenje Aljbina Kurtija, da je za ujednjenje Kosova sa Albanijom potreban zakon o referendumu. Petković ističe da time Kurti ne ruši samo međunarodno pravo, već i svaku mogućnost stvaranja trajnog mira i stabilnosti na Zapadnom Balkanu.
  • 04.03.2021
Srpska lista se zahvalila biračima na podršci
"Nakon prebrojanih glasova na vanrednim parlamentarnim izborima zvanično je potvrđeno da je svih deset mandata u parlamentu u Prištini u rukama srpskog naroda, odnosno Srpske liste", saopšteno je iz ove stranke. 
  • 04.03.2021