Vesti
Saopštenja

Predstavnici Narodne stranke u poseti ranjenom mladiću u Mogili

Potpredsednik Narodne stranke Miroslav Aleksić, predsednik Odbora Narodne stranke za Kosovo i Metohiju Žarko Ristić i potpredsednik Izvršnog odbora Uroš Đokić posetili su u selu Mogila kod Klokota porodicu Bobana Đuzića, koga su napala dva maloletna Albanca i naneli mu povrede u leđa ubodom nožem.

Predstavnici Narodne stranke u poseti ranjenom mladiću u Mogili
Aleksić, Ristić i Đokić u poseti porodici Đuzić u Mogili (Foto Narodna stranka)

„Bili smo u kući devetočlane porodice Đuzić u kojoj žive Bobanovi otac, majka, četvoro njegovih braće i sestara i njegovi baba i deda. Oni su svakodnevno izloženi pritiscima pretnjama, ucenama i napadima Albanaca, kojima je okružen njihov kućni plac“, rekao je Aleksić.

Aleksić je naveo da su i posle napada na Bobana Đuzića, koji je uboden nožem dok je, kako ističe, mirno šetao ulicom i vodio svog psa, nastavljene pretnje pa su, kako tvrdi Aleksić oni uputili i drugom sinu Ivice Đuzića, a „treći akter, Albanac (46), ceo dan je bio ispred porodične kuće Đuzića i provocirao ih“.

„Nažalost, dok se ovo događa i dok su ugrožene porodice više od 40.000 Srba koji žive južno od Ibra na Kosovu i Metohiji, članovi Srpske liste predvođeni Milanom Radoičićem sa balkona skupštinske sale Aleksandru Vučiću skandiraju ’Aco, Srbine’ umesto da pomognu ljudima čiji je sin napadnut i leži u bolnici“, rekao je Aleksić.

„Ovim ljudima nije ugrožena samo bezbednost već i materijalni status, jer žive od socijalne pomoći, koju takođe ne primaju redovno“, dodao je Aleksić.

Aleksić je naveo da je Kancelarija za kosovo i Metohiju poslala advokata da zastupa porodicu Đuzić.

„Ja sam kao narodni poslanik došao sa delegacijom Narodne stranke i pružio podršku i pomoć ugroženoj porodici Đuzić“, rekao je Aleksić.

Aleksić je istakao da nijedan od napadača nije u pritvoru.

„Pozivamo predstavnike vlasti u Beogradu da se ne busa u grudi i brani Kosovo i Metohiju samo kada sedi u televizijskim studijima, nego da dođu na Kosovo i Metohiju i pruže maksimalnu podršku našim ljudima koji brane svoja ognjišta, porodice i državu Srbiju“, rekao je Aleksić.

Aleksić je apelovao na međunarodnu zajednicu da hitno reaguje na sve učestalije napade na Srbe na Kosovu.

„Ovo je jedan u nizu od napada koji potvrđuje da su Srbi izloženi svakodnevnom teroru Albanaca“, rekao je Aleksić.

Ristić rekao je da će Narodna stranka u najskorije vreme otvoriti „kancelariju za besplatnu pravnu pomoć i svaku drugu vrstu podrške Srbima na Kosovu.

Uroš Đokić je kao advokat i član Pravnog saveta Narodne stranke razgovarao sa advokatom koga je angažovala Kancelarija za Kosovo i Metohiju i stavio na raspolaganje ceo pravni tim Narodne stranke.

 Ostale vesti

Pomoć za sanaciju kuća u Kosovskom Pomoravlju
Кancelarija za Кosovo i Metohiju je dodelila je novčana sredstva za sanaciju i dogradnju tri porodične kuće na teritoriji opštine Vitina i time pomogla stambeno zbrinjavanje višečlane porodice koje žive u otežanim uslovima.
  • 21.03.2023
Predstavnici Srpske liste razgovarali sa Hovenijerom
Predsednik Srpske liste Goran Rakić i potpredsednici Dalibor Jevtić i Igor Simić razgovarali su sa ambasadorom SAD u Prištini, Džefrijem Hovenijerom o predstojećim vanrednim lokalnim izborima u četiri opštine na severu Kosova, kao i ispunjavanju zahteva zbog kojih su napustili kosovske institucije, saopšteno je iz ove partije. 
  • 20.03.2023
Gračanica: Tribina o pokajanju, predavač otac Sava Janjić

Eparhija raško-prizrenska i Dom kulture „Gračanica“ povodom vaskršnjeg posta sutra, u utorak 21. marta, s početkom u 19 časova organizuju duhovnu tribinu „Pokajanje kao promena uma i načina života“. Na tribini će govoriti arhimandrit Sava Janjić, iguman Manastira Visoki Dečani.

  • 20.03.2023
Kancelarija za KiM: Na meti lopova još tri srpske kuće
Dve srpske kuće u selu Batuse večeras su se našle na meti lopova, dok je sinoć obijena kuća porodice Mitić u Lapljem selu i iz nje odnet vredan nakit i laptopovi, saopštila je Kancelarija za KiM.
  • 19.03.2023
Kurti sa Eskobarom: Delegacija Kosova putuje u Ohrid sa dobrom voljom, namerama i verom

Premijer Kosova Aljbin Kurti sastao se sa specijalnim izaslanikom Sedinjenih Američkih Država za Zapadni Balkan Gabrijelom Eskobarom dan pred sastanak sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem u okviru dijaloga Beograda i Prištine na visokom nivou u Orhidu. Dvojica sagovornika razgovarala su o susretu u Severnoj Makedoniji, evropskom predlogu, pripremama i očekivanjima od sastanka, saopšteno je medijima iz kosovske vlade. 

  • 17.03.2023
Osmani imenovala tužioce sa početnim mandatom

Na predlog Tužilačkog saveta Kosova predsednica Vjosa Osmani imenovala je danas 21 tužioca sa početnim mandatom na tri godine, dok će isti biti sistematizovani u osnovnim tužilaštvima, saopšteno je medijima.

  • 17.03.2023