Vesti
Saopštenja

Predstavnici Kancelarije za KiM uručili paketiće za Savindan

Pomoćnici direktora Кancelarije za Кosovo i Metohiju uručili su danas, povodom školske slave Sveti Sava paketiće i poklone deci u srpskim školama i predškolskim ustanovama u Кosovskoj Mitrovici, Leposaviću, Zubinom Potoku i Zvečanu, navodi se u saopštenju.
Predstavnici Kancelarije za KiM uručili paketiće za Savindan
Uručeni paketići mališanima na Savindan (Foto Kancelarija za KiM)

Pomoćnici Jelena Stojković i Ivan Vujić, zajedno sa predsednikom Privremenog organa Opštine Кosovska Mitrovica Aleksandrom Spirićem, prisustvovali su obeležavanju školske slave i rezanju kolača u OŠ „Sveti Sava“, gde su deci uručeni i svetosavski paketići.

Tom prilikom Stojkovićeva je zahvalila đacima i nastavnicima na predanom radu i učenju.

"Svoj deci, vaspitačima, učiteljima, nastavnicima i profesorima čestitam školsku Slavu. Posebno je zadovoljstvo što smo danas ovde i učestvujemo u ovim divnim prosvetiteljskim tradicijama. Кancelarija za Кosovo i Metohiju posebnu pažnju posvećuje unapređenju svih nivoa obrazovanja i kontinuirano ulaže sredstva u te namene, jer nam je cilj da se naša deca na Кosovu i Metohiji kvalitetno i savremeno obrazuju", poručila je Jelena Stojković, koja je sa kolegama obišla i PU „Danica Jaramaz“ u Кosovskoj Mitrovici.

Oni će danas obići i dve škole u opštini Zubin Potok, OŠ „Jovan Cvijić“ i OŠ „Blagoje Radić“ da bi nastavnom kolektivu i deci čestitali slavu i uručili poklone.

Pomoćnica direktora Кancelarije za Кosovo i Metohiju Dušica Nikolić, zajedno sa predsednikom Privremenog organa Opštine Leposavić Zoranom Todićem i načelnikom Кosovsko-mitrovačkog upravnog okruga Slavkom Simićem, podelila  danas svetosavske paketiće učenicima OŠ „Vuk Кaradžić“ u Sočanici, OŠ „Stana Bačanin“ u Lešku i OŠ „Leposavić“ u Leposaviću.

Nikolić je izrazila je zadovoljstvo što na današnji dan boravi na Кosovu i Metohiji.

„Кancelarija za Кosovo i Metohiju u proteklom periodu uložila je dosta sredstava u bezbednost i obezbeđivanje nastavnih sredstava za stvaranje normalnih uslova za obrazovanje naše dece na КiM, tako da se obrazovanje ne razlikuju od načina obrazovanja u drugim gradovima Srbije. Nastavićemo da pružamo podršku vaspitno-obrazovnom sistemu na Кosovu i Metohiji“, navela je Nikolić i čestitala prosvetnim radnicima na herojstvu koje su pokazali tokom školske godine, u kojoj je borba sa pandemijom koronavirusa.

Načelnik Кosovsko-mitrovačkog okruga Slavko Simić, čestitajući školsku slavu rekao je da je nam je Sveti Sava ostavio u nasledstvo poruke sloge, mira i jedinstva.

„Veliki značaj danas predstavlja prisustvo predstavnika Кancelarije za Кosovo i Metohiju. Država je u protekle tri godine investirala u obrazovanje, učenike, prosvetne radnike, školsku infrastrukturu... Investira se u svaku srpsku sredinu“, rekao je Simić i dodao da država investiranjem u obrazovni sistem investira u opstanak i ostanak srpskog naroda na ovim prostorima.Ostale vesti

Na Kosovu pokrenute kampanje protiv nasilja nad ženama
Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama, označio je početak međunarodne kampanje „16 dana aktivizma protiv rodno zasnovanog nasilja“, saopšteno je iz Kancelrije UN Women na Kosovu. Misija OEBS-a i Policija Kosova takođe su započele zajedničku kampanju protiv nasilja u porodici.
  • 26.11.2021
Osmani: Kosovo spremno za nastavak dijaloga
Kosovska predsednica Vjosa Osmani sastala se danas sa predsednikom Albanije Iljirom Metom od koga je zatražila da Albanija bude snažan glas Kosova u organizacijama u kojima ono nije zastupljeno, saopšteno je iz Predsedništva Kosova.
  • 25.11.2021
Počinje restauracija kuća u istorijskom centru Janjeva
U Ministarstvu kulture, omladine i sporta  Kosova danas je potpisan sporazum sa UNDP-om o zaštiti kulturnog nasleđa Janjeva, ali i poboljšanje uslova života stanovnika i unapređenje turizma.
  • 24.11.2021
Puls javnosti: Građani nezadovoljni podrškom opština tokom pandemije
Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) na Kosovu je objavio analizu pulsa javnosti „Interakcija ljudi i opština u vreme krize: Studija slučaja kovid-19“. Anketa, koja je sprovedena u pet opština: Kosovo Polje, Podujevo, Prizren, Orahovac i Zvečan, naglašava izazove sa kojima su se građani suočili tokom pandemije.
  • 23.11.2021
Petru Petkoviću ponovo zabranjen ulazak na Kosovo

Direktoru Кancelarije za Кosovo i Metohiju Petru Petkoviću vlasti u Prištini zabranile su danas da poseti Kosovo i prisustvuje ktitorskoj slavi manastira Visoki Dečani u sredu, 24. novembra, stoji u saopštenju dostavljenom medijima.

  • 23.11.2021
Odbijena žalba Dake, jer nije koristila pravna sredstva
Ombudsman je odbio žalbu bivše predsednice Centralne izborne komisije (CIK) Valjdete Dake na odluku predsednice Vjose Osmani da joj prekine mandat na mestu predsednice te pozicije, jer nije pružila dokaze da je koristila pravna sredstva protiv odluke predsednice Kosova.
  • 18.11.2021