Vesti
Saopštenja

Predstavnici Kancelarije za KiM obišli 19 porodica kojima su dodeljene subvencije

Predstavnici Кancelarije za Кosovo i Metohiju iz Sektora za razvoj privrede i poljoprivrede obišli su danas 19 porodica u selima Sušica, Slivovo, Laplje Selo, Čaglavica, Preoce i Donja Brnjica, kojima su na konkursu dodeljene subvencije Кancelarije za razvoj prerađivačkih delatnosti, privrede i preduzetništva, navodi se u saopštenju dostavljenom medijima.

Predstavnici Kancelarije za KiM obišli 19 porodica kojima su dodeljene subvencije
Radivoje Lakić iz Preoca (Foto Kancelarija za KiM)

Najveći broj korisnika je prema zahtevima na konkursu dobio kazane za pečenje rakije, a dodeljene su i mešaone za stočnu hranu, krunjači za kukuruz, pasirke za voće i komora za sušenje voća.

"Svi dobitnici podsticaja Кancelarije za Кosovo i Metohiju izrazili su veliko zadovoljstvo i zahvalnost Кancelariji za КiM jer im je na ovaj način omogućeno da olakšaju svoj rad, smanje troškove i da unaprede svoju proizvodnju", navodi se u saopštenju.

Radivoje Lakić iz Preoca koji je dobio mešaonu za stočnu hranu i krunjač za kukuruz kaže da je zahvaljujući ovoj pomoći Кancelarije značajno sebi olakšao posao jer više ne mora da radi na ručnom mlinu, a proširio je i proizvodnju jer može da podmiri više stočnih grla.

Zoran Đokić iz Lapljeg Sela koji se bavi proizvodnjom rakije ističe da mu je izuzetno značajno što je dobio kazan za pečenje rakije i da će mu to u velikoj meri umanjiti troškove jer je do sada plaćao iznajmljivanje kazana.

Živojin Jovanović iz Gračanice koji je dobio sušaru za voće, kaže da su zahvaljujući ovoj pomoći uspeli da prošire svoju proizvodnju.

Petočlana porodica Zorana Nedeljkovića iz Lapljeg Sela se bavi proizvodnjom raznih vrsta rakija, a na konkursu je dobila kazan za rakiju i opremu u vidu buradi i muljarice za grožđe. Кako kaže ovaj domaćin, pomoć je izuzetno važna jer će u velikoj meri doprineti smanjenju troškova proizvodnje ovog pića.

Ova poseta ima za cilj da se predstavnici Кancelarije za Кosovo i Metohiju, kao i članovi Кomisije za kontrolu sprovedenih konkursa, na terenu uvere u značaj sprovođenja ovakvih projekata i o toku razvoja privrednih odnosno poljoprivrednih delatnosti.

"Кancelarija za КiM ovim projektima pokazuje da snažno podržava srpskog poljoprivrednika na Кosovu i Metohiji i to će kroz svoje aktivnosti nastaviti da čini i dalje kako bi pospešila privrednu delatnost i proces poljoprivredne prizvodnje srpskog stanovništva koje ostaje na svojim ognjištima uprkos teškim uslovima života", navodi se u saopštenju.Ostale vesti

Dodeljena oprema Dečanskoj vinici i manastiru Zočište
Dečanska vinica i manastir Zočište dobili su opremu za razvoj ekonomije od strane Кancelarije za Кosovo i Metohiju.
  • 28.01.2023
Osmani: Kriminalnim bandama Srbija pokušava da destabilizuje Kosovo
Predsednica Kosova Vjosa Osmani sastala se sa delegacijomm Grupe prijateljstva Austrija-Kosovo, koju je predvodio evropski poslanik Lukas Mandl, a u kojoj su bili visoki austrijski zvaničnici i privrednici. Tom prilikom razgovarano je i o procesu dijaloga, a Osmanijeva je kazala da "Srbija upotrebom kriminalnih grupa na severu pokušava da destabilizuje Kosovo".
  • 27.01.2023
Srpska lista najavljuje žalbu na odluku o eksproprijaciji zemljišta na severu

Predstavnici Srpske liste Zoran Todić i Igor Simić održali su danas sastanak sa vlasnicima parcela, njihovim naslednicima i predstavnicima naselja Lešak, zaseoka Zaselje, sela Mekiniće i sela Dren u opštini Leposavić kojima, kako navode, režim Aljbina Kurtija nastoji da otme zemlju ukupne površine više od 83 hektara "pravnim nasiljem, kršeći sopstvene zakonske regulative, bez ikakvog prethodnog obaveštenja i konsultacija sa vlasnicima parcela, lokalnom samoupravom i legitimnim predstavnicima srpskog naroda".

  • 27.01.2023
Izložba „Manastir Gračanica na starim razglednicama i fotografijama“

Arhiv Kosova i Metohije i Dom kulture „Gračanica“ organizuju izložbu „Manastir Gračanica na starim razglednicama i fotografijama“. Postavka se sastoji od 56 različitih, većinom neobjavljivanih razglednica i fotografija, koje su nastajale od kraja 19. do druge polovine 20. veka. Svečano otvaranje je u ponedeljak 30. januara 2023. godine od 19 časova u Galeriji Doma kulture.

  • 27.01.2023
Osmani odlikovala komandanta Nacionalne garde Ajova
Predsednica Kosovo Vjosa Osmani sastala se sa delegacijom Sjedinjenih Američkih Država, koju je predvodio general-major Benjamin J. Korel, komandant Nacionalne garde Ajove, američki ambasador Đefri Hovenier i drugi visoki zvaničnici odbrane, saopšteno je iz njenog kabineta.
  • 26.01.2023
Petković sa Ajgnerom o bezbednosti i problemima Srba na Kosovu
Direktor Кancelarije za Кosovo i Metohiju Petar Petković razgovarao je sa specijalnim poverenikom Saveznog ministarstva za evropske i međunarodne poslove Republike Austrije za Zapadni Balkan Johanesom Ajgnerom o ugroženoj bezbednosti i političkim problemima sa kojima se suočava srpski narod na Кosovu, navodi se u saopštenju.
  • 26.01.2023