Vesti
Saopštenja

Predstavnici Ansambala „Кolo“ i „Venac“ o strateškim prioritetima

Novoimenovani direktor Ansambla narodnih igara i pesama Srbije „Кolo“ dr Zdravko Ranisavljević je u Beogradu primio predstavnike Ansambla narodnih igara i pesama Кosova i Metohije „Venac“ na čelu sa direktorkom Snežanom Jovanović. Tokom razgovora definisani su zajednički strateški prioriteti, koji će biti osnova budućeg protokola o međusobnoj saradnji navedenih ustanova kulture, saopšteno je iz Ansambla „Venac“.  
Predstavnici Ansambala „Кolo“ i „Venac“ o strateškim prioritetima
Predstavnici Ansambala „Кolo“ i „Venac“ (Foto Ansambl „Venac“)

Direktor Ansambla narodnih igara i pesama Srbije „Кolo“ Zdravko Ranisavljević kazao je prilikom susreta da je Ansambl "Venac" iz Prištine, sa privremenim sedištem u Gračanici, danas nakon dužeg niza godina ponovo došao u svoju kuću u Beogradu.

"Ponosan sam na moje prijatelje, umetnike iz `Venca`, koji svakim danom svog rada i postojanja brane identitet srpskog naroda na Кosovu i Metohiji u institucionalnim okvirima. Njihova energija i nadahnuće svima nama u Nacionalnom ansamblu `Кolo` predstavljaju podstrek i motiv da od sebe dajemo uvek i samo najviše“ rekao je Ranisavljević.

Snežana Jovanović direktorka ansambla „Venac“ dodala je da je za profesionalnu folklornu scenu u Srbiji veoma je bitno da je Ansambl narodnih igara i pesama Кosova i Metohije "Venac" danas dogovorio saradnju na višem nivou sa Ansamblom narodnih igara i pesama Srbije "Кolo".

"Ova saradnja je bitna za dva državna ansambla Republike Srbije. Verujem da će Venčev dugogodišnji stručni saradnik etnokoreolog Zdravko Ranisavljević, a sada direktor `Кola`, sa celim ansamblom sigurno obezbediti uslove da folklor zasija mnogo lepše u Srbiji i svetu. Bolji ambijent za folklor ćemo zajedno graditi, a kao ustanove kulture Republike Srbije to ćemo nastaviti uz veliku podršku našeg resornog Ministarstva kulture,“ istakla je Jovanovićeva u saopštenju dostavljenom medijima.Ostale vesti

Predstavnici Srpske liste razgovarali sa Hovenijerom
Predsednik Srpske liste Goran Rakić i potpredsednici Dalibor Jevtić i Igor Simić razgovarali su sa ambasadorom SAD u Prištini, Džefrijem Hovenijerom o predstojećim vanrednim lokalnim izborima u četiri opštine na severu Kosova, kao i ispunjavanju zahteva zbog kojih su napustili kosovske institucije, saopšteno je iz ove partije. 
  • 20.03.2023
Gračanica: Tribina o pokajanju, predavač otac Sava Janjić

Eparhija raško-prizrenska i Dom kulture „Gračanica“ povodom vaskršnjeg posta sutra, u utorak 21. marta, s početkom u 19 časova organizuju duhovnu tribinu „Pokajanje kao promena uma i načina života“. Na tribini će govoriti arhimandrit Sava Janjić, iguman Manastira Visoki Dečani.

  • 20.03.2023
Kancelarija za KiM: Na meti lopova još tri srpske kuće
Dve srpske kuće u selu Batuse večeras su se našle na meti lopova, dok je sinoć obijena kuća porodice Mitić u Lapljem selu i iz nje odnet vredan nakit i laptopovi, saopštila je Kancelarija za KiM.
  • 19.03.2023
Kurti sa Eskobarom: Delegacija Kosova putuje u Ohrid sa dobrom voljom, namerama i verom

Premijer Kosova Aljbin Kurti sastao se sa specijalnim izaslanikom Sedinjenih Američkih Država za Zapadni Balkan Gabrijelom Eskobarom dan pred sastanak sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem u okviru dijaloga Beograda i Prištine na visokom nivou u Orhidu. Dvojica sagovornika razgovarala su o susretu u Severnoj Makedoniji, evropskom predlogu, pripremama i očekivanjima od sastanka, saopšteno je medijima iz kosovske vlade. 

  • 17.03.2023
Osmani imenovala tužioce sa početnim mandatom

Na predlog Tužilačkog saveta Kosova predsednica Vjosa Osmani imenovala je danas 21 tužioca sa početnim mandatom na tri godine, dok će isti biti sistematizovani u osnovnim tužilaštvima, saopšteno je medijima.

  • 17.03.2023
Petković: Dužni smo da se sećamo naših stradalnika, porušenih kuća i svetinja
"Bliže se dve decenije, tačnije 19 godina, od jednog od najtežih masovnih zločina u novijoj evropskoj istoriji – martovskog pogroma nad srpskim narodom na Кosovu i Metohiji – i u međuvremenu, ne samo da smo ostali uskraćeni za kažnjavanje odgovornih, već smo svedoci da je politička i društvena atmosfera iz koje je ovaj strašan događaj proistekao i dalje prisutna i da je, štaviše, šovinizam i mržnja do danas ideološka konstanta u Prištini", naveo je Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković povodom 19 godina od martovskog pogroma Srba na Kosovu.
  • 17.03.2023