Predsednik Popović obišao žetvene radove

Predsednik opštine Gračanica Srđan Popović obišao je danas žetvene radove na području lokalne samouprave.

Podeli ovaj članak sa:
 • Srđan Popović sa poljoprivrednikom (Foto OG)

Nakon kišoviog vremena i stvaranjem boljih uslova, na području opštine Gračanica nastavljena je žetva pšenice. To je bio jedan od glavnih povoda da predsednik opštine Gračanica Srđan Popović obiđe žeteoce i uveri se u kvalitet radova i ovogodišnji prinos.

Popović je obišao radove u ataru sela Sušice i tom prilikom sa poljoprivrednicima razgovarao i o problemima sa kojima se susreću tokom žetve.

"U par navrata imali smo i sastanke sa poljoprivrednicima u cilju poboljšanja uslova. Trenutno raspolažemo malim budžetom za poljoprivredu, ali radimo na tome da naredne godine bude veći. Poljoprivreda je jedna od osnovnih grana razvoja naše opštine i zato smo u stalnoj komunikaciji sa nadležnim ministarstvom kako bi stanje popravili. Jedan od načina su subvencije i ove godine uspeli smo da registrujemo najveći broj poljoprivrednika, i one koji do sada nisu konkurisali, tako da verujemo da će iznos koji se dodeljuje po hektaru koliko toliko unaprediti njihov rad", kazao je Popović.

Prema njegovim rečima, poljoprivrednicima će pomoći i Zemljoradnička zadruga u Donjoj Gušterici koja će uskoro u potpunosti biti u funkciji.

Kao i ranijih godina poljoprivrednici su nezadovoljni otkupnom cenom pšenice, pa je uglavnom predaju na čuvanje u silose.

"Trenutna otkupna cena je 16 centi, ne isplati se, ali moramo da radimo. Ministarstvo za poljoprivredu treba više da uradi i da podsticajnim merama pomogne poljoprivrednike", kaže Ratko Mitić iz Sušice.

"Da nije subvencija bili bi smo u gubitku, jer u nekoj meri nadoknade nisku cenu žita. Nadamo se da će biti bolje, zato se mučimo i radimo. Očekujemo da zaživi Zemljoradnička zadruga i da će biti lakše", kaže Dragutin Jovanović koji obrađuje četiri hektara zemlje.

Poljoprivrednici ističu da ove godine veliki problem predstavlja i niži prinos žita zbog obilinih kiša u proteklom periodu.

Ostale vesti

 • Predavanje o pčelarstvu

  Predavanje o pčelarstvu

  Udruženje pčelara Nukleus u saradnji sa odeljenjem za poljoprivredu opštine Gračanica će u nedelju 18. novembra u 13 sati u Domu kulture u Gračanici organizovati stručno predavanje na temu priprema pčela za zimovanje.

 • "BG i PR su se zalagali za sveobuhvatni sporazum"

  Šef Unmika Zahir Tanin rekao je tokom njegovog tromesečnog obraćanja Savetu bezbednosti UN-a u Njujorku da su se u proteklom periodu Beograd i Priština zalagali za sveobuhvatni dogovor, uključujući razmenu teritorija.

 • Jevtić i Štrahe: Probleme na Kosovu rešavati dijalogom

  Jevtić i Štrahe: Probleme na Kosovu rešavati dijalogom

  Potpredsednik kosovske Vlade i ministar za zajednice i povratak u ostavci Dalibor Jevtić sastao se u Beču sa vicekancelarom Austrije Hajncom Kristijanom Štraheom. Oni su se složili da sve probleme koji opterećuju dva naroda na Kosovu, srpski i albanski, treba rešavati isključivo dijalogom.

 • Poziv građanima na sastanak sa predstavnicima opštine

  Poziv građanima na sastanak sa predstavnicima opštine

  Opština Gračanica uz pomoć USAID projekta Lokalno efikasno upravljanje (LEGO), organizuje zajednički javni sastanak nevećinskih i većinskih zajednica u opštini, kako bi raspravljali o nivou angažovanosti građana i njihovom učešću u procesu donošenja odluka.

© Copyright 2000-2013 Radio KIM. All Rights Reserved.
created by:   W3Industry izrada web sajta cms SEO

Vrh strane