Vesti
Saopštenja

“Pravosuđe na KiM instrument u rukama politike“

“Pravosudni organi na Kosovu i Metohiji su oslobađanjem Ljirima Jakupija, zvanog „Komandant Naci“, još jednom potvrdili da su instrument u rukama politike, i da ne nameravaju da prekinu sa praksom zataškavanja zločina“, navodi se u saopštenju Kancelarije za Kim.
“Pravosuđe na KiM instrument u rukama politike“
Ilustracija (Foto printskrin)

Iz Kancelarije kažu da će društvo na KiM će biti u ozbiljnoj vrednosnoj i bezbednosnoj krizi dok god ulicama budu slobodno šetali šefovi kriminalnih i paravojnih klanova, a demokratizacija i multietničnost će biti samo mrtvo slovo na papiru.

“Podsećam da su početkom ovog meseca pravosudni organi na KiM oslobodili gradonačelnika Srbice Samija Ljuštakua svih optužbi za ratne zločine, a pre dva meseca obustavljena je istraga za zločin nad 14 srpskih civila u Starom Grackom“, navodi se u saopštenju.

U saopštenju se ističe da pravosuđe mora imati presudnu ulogu u borbi protiv organizovanog kriminala, ali da pravosuđe na KiM iznova dokazuje da je “oruđe u službi onih koji bi trebalo da se prvi nađu na njegovom udaru“.

“Odluke sudova na KiM pokazuju da privremene pokrajinske institucije nemaju kapacitet za pravljenje takvog otklona i okretanje ka budućnosti koja neće biti opterećena zločinačkim nasleđem tamošnje političke elite“, navodi se.

“Novo oslobađanje Jakupija svih optužbi, pet godina posle oslobađanja optužbe za terorističke akte na jugu Srbije počinjene 2003. godine, samo je još jedna poruka kojom se potvrđuje i neuspeh međunarodne zajednice da na KiM napravi društvo zasnovano na vladavini prava. Odluka da se na slobodu puštaju optuženi teroristi za počinjene zločine, pokazuje da u našoj južnoj pokrajini nema pravde ni za srpske, ali ni za albanske žrtve terora takozvanih OVK i OVPMB, i da je Srbe na KiM dozvoljeno ubijati“, saopštila je Kancelarija za KiM.Ostale vesti

Osmani u Pragu tražila podršku za integraciju u EU
Predsednica Kosova Vjosa Osmani je na početku Samitu Evropske političke zajednice u Pragu naglasila stratešku orijentaciju Kosova prema evroatlantskim integracijama, kao najboljoj garanciji za mir i sigurnist.
  • 06.10.2022
Osmani u Pragu na prvom samitu Evropske političke zajednice
"Na poziv predsednika Evropskog saveta Šarla Mišela i premijera Češke Petra Fiale, predsednica Vjosa Osmani otputovala je u Prag gde će predstavljati Kosovo na prvom samitu Evropske političke zajednice", saopšteno je iz njenog kabineta.
  • 05.10.2022
Kancelarija za KiM: Opljačkana kuća povratnika iz Osojana
"U Osojanu je obijena i opljačkana kuća povratnika Ilije Tošića dok se nalazio na pregledima kod doktora u centralnoj Srbiji. On je danas, po povratku zatekao razvaljena ulazna vrata i premetačinu po kući iz koje su mu nestali brojni kućni aparati", saopšteno je iz Kancelarije za KiM.
  • 05.10.2022
Tribina o goranskom jeziku
U petak 7. oktobra u Domu kulture "Gračanica" održaće se tribina pod nazivom „Jezik izolovanih sredina goranske zajednice (odstupanja od standarda, uticaj albanskog i strah od upotrebe maternjeg jezika)“.
  • 05.10.2022
’’Venčeva škola folklora’’ u Gračanici i Lapljem Selu

Ansambl "Venac", nakon dve godine pauze usled pandemije kovida-19, ovog meseca je ponovo obnovio svoj rad sa decom kroz edukativni projekat "Venčeva škola folklora".

  • 05.10.2022
Klokot: Na pravoslavnom groblju polomljen spomenik

Na srpskom pravoslavnom groblju u Klokotu polomljen je spomenik pokojnom Milanu Nisiću. Oskrnavljeni spomenik su zatekli sinovi, koji su slučaj prijavili policiji, saopšteno je iz Kancelarija za Kosovo i Metohiju.

  • 04.10.2022