Vesti
Saopštenja

“Pravosuđe na KiM instrument u rukama politike“

“Pravosudni organi na Kosovu i Metohiji su oslobađanjem Ljirima Jakupija, zvanog „Komandant Naci“, još jednom potvrdili da su instrument u rukama politike, i da ne nameravaju da prekinu sa praksom zataškavanja zločina“, navodi se u saopštenju Kancelarije za Kim.
“Pravosuđe na KiM instrument u rukama politike“
Ilustracija (Foto printskrin)

Iz Kancelarije kažu da će društvo na KiM će biti u ozbiljnoj vrednosnoj i bezbednosnoj krizi dok god ulicama budu slobodno šetali šefovi kriminalnih i paravojnih klanova, a demokratizacija i multietničnost će biti samo mrtvo slovo na papiru.

“Podsećam da su početkom ovog meseca pravosudni organi na KiM oslobodili gradonačelnika Srbice Samija Ljuštakua svih optužbi za ratne zločine, a pre dva meseca obustavljena je istraga za zločin nad 14 srpskih civila u Starom Grackom“, navodi se u saopštenju.

U saopštenju se ističe da pravosuđe mora imati presudnu ulogu u borbi protiv organizovanog kriminala, ali da pravosuđe na KiM iznova dokazuje da je “oruđe u službi onih koji bi trebalo da se prvi nađu na njegovom udaru“.

“Odluke sudova na KiM pokazuju da privremene pokrajinske institucije nemaju kapacitet za pravljenje takvog otklona i okretanje ka budućnosti koja neće biti opterećena zločinačkim nasleđem tamošnje političke elite“, navodi se.

“Novo oslobađanje Jakupija svih optužbi, pet godina posle oslobađanja optužbe za terorističke akte na jugu Srbije počinjene 2003. godine, samo je još jedna poruka kojom se potvrđuje i neuspeh međunarodne zajednice da na KiM napravi društvo zasnovano na vladavini prava. Odluka da se na slobodu puštaju optuženi teroristi za počinjene zločine, pokazuje da u našoj južnoj pokrajini nema pravde ni za srpske, ali ni za albanske žrtve terora takozvanih OVK i OVPMB, i da je Srbe na KiM dozvoljeno ubijati“, saopštila je Kancelarija za KiM.Ostale vesti

Srpska lista: Kurti koristi institucije za obračun sa Srbima

Nakon javno izrečene pretnje da će srpski narod i članovi Srpske liste “platiti i patiti” na Кosovu se sprovodi najstrašniji pritisak na naš narod i članove Srpske liste od strane režima Aljbina Кurtija, naveli su iz ove partije nakon bacanja tri eksplozivne naprave u dvorišta dvojice Srba, inače njihovih članova. Osvrnuli su se i na izjavu ministra unutrašnjih poslova Kosova Dželjalja Svećlje koji tvrdi da je ručna bomba koja je bačena u Bošnjačkoj mahali znak revolta zbog hapšenja trojice Srba, dodajući da je Svećlja bez "ikakvih dokaza" za ovaj događaj okrivio predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

  • 22.09.2023
Srpska lista o govoru Vučića u UN: Srbija svom snagom na strani prava i protiv nasilja
"Predsednik Srbije Aleksandar Vučić još jednom je, svojim govorom pred Generalnom skupštinom Ujedinjenih nacija potvrdio da je veliki državnik i da Srbija nije šaka zobi koju svaka vrana može da pokljuca, već država sa ozbiljnom državotvornom tradicijom, principima i slobodarskim idealima", poručila je Srpska lista nakon Vučićevog govora na 78. zasedanju Generalne skupštine Ujedinjenih nacija.
  • 21.09.2023
Кfor izvodi vežbu na severoistoku Кosova
Misija KFOR-a saopštila je da će sprovesti vežbu “Robust Ram” na severoistoku Kosova koja će trajati do 27. septembra.
  • 21.09.2023
SNV se pita zašto svi ćute
Organizacioni odbor Sabora Srpskog nacionalnog veća (SNV) konstatuje u pisanom saopštenju za javnost da su u Beogradu "svi zanemeli": opozicija, nevladine organizacije, intelektualci i dodaje da pojedini mediji "izbegavaju da objave saopštenja Srpskog nacionalnog veća Кosova i Metohije" jer "ne vide da je borba SNV (...) u stvari borba za demontiranje Vučićevog režima".
  • 20.09.2023
Kancelarija za KiM: Novo zaoštravanje i unošenje nemira među Srbe

Nakon privođenja dvojice Srba sa severa Kosova, iz Kancelarije za Kosovo i Meotohiju poručuju da je "jasno je da je po sredi novo zastrašivanje" situacije i, kako navode, unošenje nemira među Srbe koji ne žele da napuste ognjišta.

  • 20.09.2023
Srpska lista o  hapšenju u Mitrovici i Zvečanu

Iz Srpske liste navode da su danas u Severnoj Mitrovici i Zvečanu "na prevaru" uhapšena dva Srbina.

  • 20.09.2023