Vesti
Saopštenja

"Pravo na povratak se ne sme dovoditi u pitanje"

U okviru regionalne inicijative "Skopski proces" koja je pokrenuta u cilju obezbeđivanja trajnih rešenja za sva raseljena lica unutar i van Кosova, juče je održana video konferencija Tehničke radne grupe. "Pravo na povratak se ne sme dovoditi u pitanje", rekao je ministar za povratak i zajednice Dalibor Jevtić.

Dalibor Jevtić (Foto MZZP)

Konferenciju su organizovali Oebs i Unhcr, a učestvovali su predstavnici delegacija Prištine, Beograda, Skoplja i Podgorice. Delegacije su istakle napredak u obezbeđivanju boljih uslova za povratak i trajna rešenja u sledećim oblastima: lična dokumantacija, imovinska prava (pristup imovini), bezbednost i dijalog, planiranje i sporovođenje trajnih rešenja za raseljena lica i uspostavljanje sistema za upravljanje podacima, saopšteno je iz Ministarstva za zajednice i povratak u vladi Kosova.

”Pravo na povratak se ne sme dovoditi u pitanje. Trenutak u kome se nalazimo je i te kako važan za povratak raseljenih. Važno je nastaviti regionalnu inicijativu koja značajno može doprineti u sprovođenju 12. tačke Vašingtonskog sporazuma, čiji je deo "Skopski proces", a koja se tiče obezbeđivanja trajnih rešenja za izbeglice i interno raseljena lica. Pitanje povratka raseljenih odnosi se na vladavinu prava i upravo zato je važno konstantno raditi na što boljem rešavanju ovog problema”, rekao je ministar za zajednice i povratak u kosovskoj vladi, Dalibor Jevtić.

Dogovoreno je i održavanje foruma na visokom nivou koji bi kroz „Skopski proces“ obezbedio političku podršku sprovođenju regionalnog stambenog programa za zbrinjavanje i integraciju raseljenih i povratnika na i van Кosova.Ostale vesti

Vjosa Osmani otputovala u Njujork
Predsednica Kosova Vjosa Osmani je otputovala u Njujork u pratnji ministarke spoljnih poslova Donike Gervale, gde će na marginama 76. sesije Skupštine Ujedinjenih nacija imati niz sastanaka sa delegacijama nekoliko država učesnica, predsednicima, premijerima i ministrima spoljnih poslova.
  • 19.09.2021
Petković sa ambasadorom Belgije o Kosovu
Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković razgovarao je  sa ambasadorom Kraljevine Belgije u Srbiji Kunradom Adamom, koga je upoznao sa položajem srpskog naroda na Kosovu i tokom dijaloga Beograda i Prištine, saopšteno je iz Kancelarije za KiM. 
  • 16.09.2021
Grupa izbeglica iz Avganistana otputovala za Veliku Britaniju
Britanska ambasada u Prištini saopštila je da je grupa od 117 evakuisanih građana Avganistana povezanih sa Nato-om napustila Kosovo i otputovala za Veliku Britaniju. 
  • 16.09.2021
Petković sa Lo Kašom i Harčenkom o dijalogu i političkoj situaciji na Kosovu

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković razgovarao je sa ambasadorima Italije i  Ruske Fedracije u Republici Srbiji Karlom Lo Kašom i Aleksandrom Bocan Harčenkom o poslednjoj rundi razgovora Beograda i Prištine, održanoj nedavno u Briselu i o aktuelnoj političko-bezbednosnoj situaciji na Kosovu, saopšteno je iz Kancelarije za KiM.

  • 14.09.2021
YIHR: Građani moraju znati sadržaj dogovora o otvaranju tajnih arhiva
Inicijativa mladih za ljudska prava Srbija (YIHR Srbija) i Inicijativa mladih za ljudska prava Kosovo (YIHR Kosovo) zahtevaju od pregovaračkih timova Beograda i Prištine da što pre objave dokument na srpskom i albanskom jeziku o razmeni, odnosno otvaranju tajnih arhiva kako bi javnost, a pre svega porodice nestalih bile upoznate sa daljim koracima u potrazi za nestalim osobama.
  • 13.09.2021
Kosovski zvaničnici odali počast žrtvama 11. septembra
Predsednica Kosova Vjosa Osmani, predsednik Skupštine Gljauk Konjufca i premijer Kosova Aljbin Kurti su, zajedno sa zamenikom američkog ambasadora Nikolasom Đakobom, odali počast i položili venac kod spomen ploče „Kosovo se seća“, povodom 20. godišnjice terorističkih napada na SAD, navodi se u saopštenju dostavljenom medijima.
  • 11.09.2021