Vesti
Saopštenja

"Pravo na povratak se ne sme dovoditi u pitanje"

U okviru regionalne inicijative "Skopski proces" koja je pokrenuta u cilju obezbeđivanja trajnih rešenja za sva raseljena lica unutar i van Кosova, juče je održana video konferencija Tehničke radne grupe. "Pravo na povratak se ne sme dovoditi u pitanje", rekao je ministar za povratak i zajednice Dalibor Jevtić.

Dalibor Jevtić (Foto MZZP)

Konferenciju su organizovali Oebs i Unhcr, a učestvovali su predstavnici delegacija Prištine, Beograda, Skoplja i Podgorice. Delegacije su istakle napredak u obezbeđivanju boljih uslova za povratak i trajna rešenja u sledećim oblastima: lična dokumantacija, imovinska prava (pristup imovini), bezbednost i dijalog, planiranje i sporovođenje trajnih rešenja za raseljena lica i uspostavljanje sistema za upravljanje podacima, saopšteno je iz Ministarstva za zajednice i povratak u vladi Kosova.

”Pravo na povratak se ne sme dovoditi u pitanje. Trenutak u kome se nalazimo je i te kako važan za povratak raseljenih. Važno je nastaviti regionalnu inicijativu koja značajno može doprineti u sprovođenju 12. tačke Vašingtonskog sporazuma, čiji je deo "Skopski proces", a koja se tiče obezbeđivanja trajnih rešenja za izbeglice i interno raseljena lica. Pitanje povratka raseljenih odnosi se na vladavinu prava i upravo zato je važno konstantno raditi na što boljem rešavanju ovog problema”, rekao je ministar za zajednice i povratak u kosovskoj vladi, Dalibor Jevtić.

Dogovoreno je i održavanje foruma na visokom nivou koji bi kroz „Skopski proces“ obezbedio političku podršku sprovođenju regionalnog stambenog programa za zbrinjavanje i integraciju raseljenih i povratnika na i van Кosova.Ostale vesti

Petković sa britanskom ministarkom Vendi Morton o Kosovu
Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković sastao se danas sa ministarkom u Vladi Velike Britanije za evropsko susedstvo i Ameriku, Vendi Morton sa kojom je razgovarao o političkoj i bezbednosnoj situaciji na Kosovu, nastavku pregovora i Zajednici srpskih opština. 
  • 02.12.2020
Polomljeni prozori na kući povratnika u Klini
Povratnik Miodrag Stašić iz Drenovca kod Kline napadnut je pre nekoliko dana u svom dvorištu. Mlađa lica su 25. novembra Stašića gađala kamenicama i tom prilikom je polomljeno staklo na prozoru njegove kuće, saopštilo je Ministarstvo za zajednice i povratak.  
  • 01.12.2020
Rakić i Sunjog o aktuelnim temama i saradnji
Potpredsednik Vlade i ministar lokalne samouprave Goran Rakić razgovarao je danas sa šefom Kancelarije EU na Kosovu Tomašom Sunjogom o aktuelnim temama i situaciji u vezi sa pandemijom kovida-19, saopšteno je iz MLS-a. 
  • 01.12.2020
Opština Gračanica od večeras u crvenoj zoni
Ministarstvo zdravlja Kosova ističe da od večeras na snagu stupa nova kategorizacija opština vezana za kovid-19, prema broju zaraženih na 100.000 stanovnika. Opština Gračanica je od večeras u crvenoj zoni, navodi se u saopštenju.
  • 27.11.2020
OG: Još 11 osoba pozitivno na koronavirus
Prema podacima pristiglim u poslednja 24 časa, na teritoriji opštine Gračanica registrovano je 11 novoobolelih lica od koronavirusa, saopšteno je iz opštinske Informativne službe.
  • 27.11.2020
Priština: Požar u delu Paviljona ”E”
U delu Paviljona ”E” koji se nalazi preko puta univerzitetske Biblioteke u Prištini, gde živi ukupno petnaest srpskih i albanskih porodica, oko ponoći izbio je požar, saopštilo je Ministarstvo za zajednice i povratak.
  • 27.11.2020