Vesti
Saopštenja

"Pravo na povratak se ne sme dovoditi u pitanje"

U okviru regionalne inicijative "Skopski proces" koja je pokrenuta u cilju obezbeđivanja trajnih rešenja za sva raseljena lica unutar i van Кosova, juče je održana video konferencija Tehničke radne grupe. "Pravo na povratak se ne sme dovoditi u pitanje", rekao je ministar za povratak i zajednice Dalibor Jevtić.

Dalibor Jevtić (Foto MZZP)

Konferenciju su organizovali Oebs i Unhcr, a učestvovali su predstavnici delegacija Prištine, Beograda, Skoplja i Podgorice. Delegacije su istakle napredak u obezbeđivanju boljih uslova za povratak i trajna rešenja u sledećim oblastima: lična dokumantacija, imovinska prava (pristup imovini), bezbednost i dijalog, planiranje i sporovođenje trajnih rešenja za raseljena lica i uspostavljanje sistema za upravljanje podacima, saopšteno je iz Ministarstva za zajednice i povratak u vladi Kosova.

”Pravo na povratak se ne sme dovoditi u pitanje. Trenutak u kome se nalazimo je i te kako važan za povratak raseljenih. Važno je nastaviti regionalnu inicijativu koja značajno može doprineti u sprovođenju 12. tačke Vašingtonskog sporazuma, čiji je deo "Skopski proces", a koja se tiče obezbeđivanja trajnih rešenja za izbeglice i interno raseljena lica. Pitanje povratka raseljenih odnosi se na vladavinu prava i upravo zato je važno konstantno raditi na što boljem rešavanju ovog problema”, rekao je ministar za zajednice i povratak u kosovskoj vladi, Dalibor Jevtić.

Dogovoreno je i održavanje foruma na visokom nivou koji bi kroz „Skopski proces“ obezbedio političku podršku sprovođenju regionalnog stambenog programa za zbrinjavanje i integraciju raseljenih i povratnika na i van Кosova.Ostale vesti

Petković: Kurti priziva sukobe
"Nema sumnje da Aljbin Кurti i najnovijom izjavom pokazuje da otvoreno želi rat, a ne dijalog i dogovor! Ako Кurti javno potvrđuje da Zajednica srpskih opština nikada neće biti formirana, a da Srbi moraju da prihvate jednostrane i nasilne odluke o tablicama i ličnim kartama, svima je jasno da Кurti priziva sukobe na Кosovu i Metohiji", navedeno je u najnovijem saopštenju za javnost direktora Кancelarije za Кosovo i Metohiju dr Petra Petkovića.
  • 08.08.2022
Nastavljena akcija ’’Brezovica’’
Osnovno tužilaštvo u Uroševcu u koordinaciji i saradnji sa Upravom za teška krivična dela (DKR) u Prištini, Inspektoratom Ministarstva životne sredine, Odeljenjem za zaštitu životne sredine, Inspektoratom opštine, Direkcijom nacionalnog paraka "Šara" i Katastarskom agencijom Kosova i danas vrši inspekcijski nadzor na području Brezovice.
  • 08.08.2022
Petković: Bisljimi izgubio kredibilitet
Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petkovića izjavio je da je glavni prištinski pregovarač Besnik Bisljimi izgubio svaki kredibilitet da govori o procesu dijaloga i postignutim sporazumima.
  • 06.08.2022
Petković: Očekuje nas značajna diplomatska borba

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju dr Petar Petković sastao se sa zamenikom načelnika Odseka za Zapadni Balkan u Ministarstvu inostranih poslova Savezne Republike Nemačke, Jergensom Frederikom sa kojim je razgovarao o dijalogu Beograda i Prištine, s posebnim osvrtom na poslednja dešavanja na severu, navodi se u saopštenju Kancelarije za KiM.

  • 05.08.2022
UNS i DNКiM: Zaštititi novinare Radio Goraždevca od pretnji
Udruženje novinara Srbije (UNS) sa svojim ogrankom Društvom novinara Кosova i Metohije (DNКiM) osuđuje verbalne pretnje koje je novinaru Miliću Petroviću uputio sin radnice policijske stanice u Goraždevcu Momir Bulatović zbog teksta koji je objavljen na portalu Radio Goraždevca i traže efikasnu istragu ovog incidenta.
  • 04.08.2022
Nastavljeno izdavanje ličnih karata
Kosovsko Ministarstvo unutrašnjih poslova i Agencija za civilnu registraciju obaveštavaju javnost da je popravljen uređaj za personalizaciju ličnih dokumenata koji je na nekoliko dana onemogućio izdavanje ličnih karata.
  • 04.08.2022