Vesti
Saopštenja

„Pravi muškarci nikada ne udaraju žene“

Misija Oebsa na Kosovu započela je danas kampanju protiv porodičnog nasilja pod nazivom „Pravi muškarci nikada ne udaraju žene.“

Kampanja, povodom 16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama ima za cilj da podrži napore kancelarije za zaštitu i zastupanje žrtava da spreči porodično nasilje i motiviše javnost da prijavi bilo koji slučaj. Telefonska linija, koja je otvorena za prijave nasilja nad ženama, je 0800 11 11 2.

„Porodično nasilje je široko rasprostranjena pojava na Kosovu, isto kao i u ostatku sveta, i nažalost nije ga uvek lako identifikovati ili reagovati na njega zato što puno ljudi smatra da je to unutrašnje pitanje porodice. Mi danas kažemo da porodično nasilje nije unutrašnje pitanje porodice i da mora da bude krivično gonjeno“, istakao je na početku kampanje Neil Tobin, šef regionalnog centra u Prištini pri Oebsu.

Tobin je dodao da je samo u periodu od januara do juna 2014. godine više od 400 slučajeva porodičnog nasilja prijavljeno kosovskoj policiji kao i da mnogo više slučajeva ostaje neprijavljeno.  
U okviru Oebsove kampanje „Pravi muškarci nikada ne udaraju žene“, koja se vodi širom Kosova, biće emitovani i i predstavljeni posteri na albanskom i srpskom jeziku. Kampanja će trajati četiri nedelje.Ostale vesti

UNS poziva mlade novinare na jednodnevni kurs sa Jelenom Zorić
Udruženje novinara Srbije organizuje za mlade novinare i studente novinarstva jednodnevni kurs „Afera Jovanjica – dokumenti, izvori i novinarska misija“, koji će voditi nagrađivana novinarka Jelena Zorić.
  • 09.08.2022
Poseta ambasadora SAD-a Štrpcu
Ekonomski razvoj, turistički potencijali ali, pre svega, opšta političko-bezbednosna situacija u opštini Štrpce i na Кosovu bile su teme današnje posete ambasadora Sjedinjenih Američkih Država Džefrija Hovenijera ovoj lokalnoj samoupravi tokom koje mu je domaćin bio gradonačelnik Dalibor Jevtić sa svojim saradnicima, objavljeno je u saopštenju Opštine Štrpce.
  • 09.08.2022
Obijene dve prodavnice u Velikoj Hoči
Dve prodavnice mešovite robe u Velikoj Hoči, vlasnika Bojana Pavlovića i Dušana Lukića, obijene su u toku prošle noći. Iz njih su odneti mešovita roba i novac.
  • 09.08.2022
Petković: Kurti priziva sukobe
"Nema sumnje da Aljbin Кurti i najnovijom izjavom pokazuje da otvoreno želi rat, a ne dijalog i dogovor! Ako Кurti javno potvrđuje da Zajednica srpskih opština nikada neće biti formirana, a da Srbi moraju da prihvate jednostrane i nasilne odluke o tablicama i ličnim kartama, svima je jasno da Кurti priziva sukobe na Кosovu i Metohiji", navedeno je u najnovijem saopštenju za javnost direktora Кancelarije za Кosovo i Metohiju dr Petra Petkovića.
  • 08.08.2022
Nastavljena akcija ’’Brezovica’’
Osnovno tužilaštvo u Uroševcu u koordinaciji i saradnji sa Upravom za teška krivična dela (DKR) u Prištini, Inspektoratom Ministarstva životne sredine, Odeljenjem za zaštitu životne sredine, Inspektoratom opštine, Direkcijom nacionalnog paraka "Šara" i Katastarskom agencijom Kosova i danas vrši inspekcijski nadzor na području Brezovice.
  • 08.08.2022
Petković: Bisljimi izgubio kredibilitet
Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petkovića izjavio je da je glavni prištinski pregovarač Besnik Bisljimi izgubio svaki kredibilitet da govori o procesu dijaloga i postignutim sporazumima.
  • 06.08.2022