Vesti
Saopštenja

Prava i pravda tema sastanka EK i Vlade Kosova

Zvaničnici sa Kosova i iz Evropske unije zasedali su poslednja dva dana na digitalnom sastanku na kome su diskutovali o dešavanjima u oblasti pravde, slobode i bezbednosti. Jedna od tema je bila i primena zakona o upotrebi jezika.
Prava i pravda tema sastanka EK i Vlade Kosova
Ilustracija (Foto RSE)

U zajedničkom saopštenju nakon dvodnevnog sastanka, predstavnici Evropske komisije i Vlade Kosova naveli su da su razmenjivali stavove o različitim oblastima u vezi sa vladavinom prava, osnovnim pravima i unutrašnjim poslovima.

„U vezi sa osnovnim pravima i pravima manjina, zaštitnik građana je izneo opšte stanje na Kosovu, a predstavnici su razgovarali o opštoj primeni ljudskih prava i prava manjina, rodne ravnopravnosti, slobode izražavanja i imovinskih prava. Razgovaralo se i o situaciji manjinskih zajednica, uključujući primenu zakona o upotrebi jezika i integraciji romske i aškalijske zajednice“, navedeno je u saopštenju.

Kada je u pitanju oblast unutrašnjih poslova, razmenjeni su stavovi o suzbijanju terorizma, suzbijanju nasilnog ekstremizma i radikalizacije, kao i o migraciji, azilu i upravljanju granicama.

„Obe strane su se saglasile da je puna primena svih strategija u ovim oblastima od presudnog značaja. Komisija je podvukla posvećenost organa vlasti dogovoru Kosova i EU o primeni Zajedničkog akcionog plana za suzbijanje terorizma za Zapadni Balkan“.

Što se tiče pravosuđa, pomenuto je dalje puštanje u rad sistema za elektronsko upravljanje predmetima i centralizovanog registra krivičnih dosijea.

„EU je naglasila i potrebu da Skupština imenuje preostale članove Sudskog saveta Kosova i Tužilačkog saveta Kosova te da organi vlasti u celosti primene Zakon o posredovanju i Zakon o disciplinskoj odgovornosti sudija i tužilaca“, navodi se u ovom saopštenju.

Tema razgovora bila je i suzbijanja korupcije i organizovanog kriminala, a kako se navodi razgovaralo se o većem broju zakonodavnih dešavanja.

„Obe strane su se saglasile da je puna primena svih novih zakona u vezi sa vladavinom prava od presudnog značaja. EU je pozvala kosovske organe vlasti da usvoje revidirani Zakonik o krivičnom postupku i dodatne zakone u vezi sa suzbijanjem korupcije“.

Bilo je reči i o pitanju policijske i međunarodne policijske saradnje, ali i o potrebi da se pojačaju napori i unaprede kapaciteti za rad na suzbijanju korupcije i organizovanog kriminala na visokom nivou.

„Posebno je ukazano na oduzimanje imovine proistekle iz krivičnih dela kao ključne stvari za postizanje napretka u ovoj oblasti“.

Razgovor je održan u okviru Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP), koji je stupio na snagu aprila 2016. god.

 Ostale vesti

MZZP: Oprema za četiri porodice radi pokretanja posla
Četiri porodice u opštinama Gračanica, Obilić i Klina dobile su od Ministarstva za zajednice i povratak u kosovskoj vladi opremu za pokretanje sopstvenog posla, navedeno je u saopštenju MZZP-a.
  • 02.07.2020
Novi krov nad glavom za 38 interno raseljenih porodica
Ministarstvo za zajednice i povratak započelo je izgradnju 38 kuća za interno raseljena lica na Kosovu. 
  • 01.07.2020
UNDP nastavlja sa podrškom borbe protiv korupcije
Program za razvoj Ujedinjenih nacija (UNDP) na Kosovu počinje treću fazu projekta za podršku borbi protiv korupcije na Kosovu koji će finansirati Vlade Švajcarske i Švedske.
  • 01.07.2020
Rakić sa ambasadorkom Francuske o daljoj saradnji
Potpredsednik Vlade i ministar lokalne samouprave Goran Rakić sastao se danas sa ambasadorkom Francuske na Kosovu Mari-Kristin Butel sa kojom je razgovarao o aktuelnim pitanjima i načinima unapređenja saradnje u oblasti javne uprave, saopšteno je iz MALS-a.
  • 30.06.2020
Rakić sa ambasadorom Norveške o koronavirusu
Zamenik premijera i ministar lokalne samouprave u kosovskoj vladi Goran Rakić sastao se sa norveškim ambasadorom na Kosovu Jensom Erikom Grondahlom sa kojim je razgovarao o efikasnijem upravljanju opštinama i borbi protiv koronavirusa.
  • 29.06.2020
Kancelarija za KiM: Strahovlada Prištine

"Prebijanje dvojice srpskih mladića zbog isticanja srpske zastave povodom Vidovdana jeste manifestacija institucionalnog nasilja Prištine i strahovlade koja svima, osim Albancima, uskraćuje pravo na nacionalni ponos i pripadnost", navodi Kancelarija za KiM nakon privođenja dvojice srpskih mladića iz Lapljeg Sela na Gazimestanu.

  • 28.06.2020