Vesti
Saopštenja

Prava i pravda tema sastanka EK i Vlade Kosova

Zvaničnici sa Kosova i iz Evropske unije zasedali su poslednja dva dana na digitalnom sastanku na kome su diskutovali o dešavanjima u oblasti pravde, slobode i bezbednosti. Jedna od tema je bila i primena zakona o upotrebi jezika.
Prava i pravda tema sastanka EK i Vlade Kosova
Ilustracija (Foto RSE)

U zajedničkom saopštenju nakon dvodnevnog sastanka, predstavnici Evropske komisije i Vlade Kosova naveli su da su razmenjivali stavove o različitim oblastima u vezi sa vladavinom prava, osnovnim pravima i unutrašnjim poslovima.

„U vezi sa osnovnim pravima i pravima manjina, zaštitnik građana je izneo opšte stanje na Kosovu, a predstavnici su razgovarali o opštoj primeni ljudskih prava i prava manjina, rodne ravnopravnosti, slobode izražavanja i imovinskih prava. Razgovaralo se i o situaciji manjinskih zajednica, uključujući primenu zakona o upotrebi jezika i integraciji romske i aškalijske zajednice“, navedeno je u saopštenju.

Kada je u pitanju oblast unutrašnjih poslova, razmenjeni su stavovi o suzbijanju terorizma, suzbijanju nasilnog ekstremizma i radikalizacije, kao i o migraciji, azilu i upravljanju granicama.

„Obe strane su se saglasile da je puna primena svih strategija u ovim oblastima od presudnog značaja. Komisija je podvukla posvećenost organa vlasti dogovoru Kosova i EU o primeni Zajedničkog akcionog plana za suzbijanje terorizma za Zapadni Balkan“.

Što se tiče pravosuđa, pomenuto je dalje puštanje u rad sistema za elektronsko upravljanje predmetima i centralizovanog registra krivičnih dosijea.

„EU je naglasila i potrebu da Skupština imenuje preostale članove Sudskog saveta Kosova i Tužilačkog saveta Kosova te da organi vlasti u celosti primene Zakon o posredovanju i Zakon o disciplinskoj odgovornosti sudija i tužilaca“, navodi se u ovom saopštenju.

Tema razgovora bila je i suzbijanja korupcije i organizovanog kriminala, a kako se navodi razgovaralo se o većem broju zakonodavnih dešavanja.

„Obe strane su se saglasile da je puna primena svih novih zakona u vezi sa vladavinom prava od presudnog značaja. EU je pozvala kosovske organe vlasti da usvoje revidirani Zakonik o krivičnom postupku i dodatne zakone u vezi sa suzbijanjem korupcije“.

Bilo je reči i o pitanju policijske i međunarodne policijske saradnje, ali i o potrebi da se pojačaju napori i unaprede kapaciteti za rad na suzbijanju korupcije i organizovanog kriminala na visokom nivou.

„Posebno je ukazano na oduzimanje imovine proistekle iz krivičnih dela kao ključne stvari za postizanje napretka u ovoj oblasti“.

Razgovor je održan u okviru Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP), koji je stupio na snagu aprila 2016. god.

 Ostale vesti

Svetski dan igre obeležen na tvrđavi Zvečan i u Kosovskoj Mitrovici

Zajedničkim performansom Ansambla narodnih igara i pesma „Venac“ i Fakulteta umetnosti Univerziteta u Prištini, te promocijom knjige Vere Obradović Ljubinković, obeležen je Svetski dan igre.

  • 18.06.2021
Deca sa Кosova putuju u Republiku Srpsku
Deca iz različitih sredina sa Kosova, uglavnom učenici osnovnih škola, u subotu putuju u Republiku Srpsku gde će provesti nekoliko dana kod tamošnjih domaćina.
  • 17.06.2021
„Nemački kutak“ na Univerzitetu u Prištini
Danas se na Univerzitetu u Prištini otvara novi „Nemačka kutak“, a u isto vreme se predstavlja novi master studijski program „Nemački kao strani jezik“ koji će biti uveden u  2021/22. akademskoj godini.
  • 16.06.2021
Oskrnavljene nadgrobne ploče na pravoslavnom groblju u Orahovcu
Na pravoslavnom groblju u Orahovcu proteklog vikenda polomljene su nadgrobne ploče i porušeni krstovi na grobovima Ružice Stojanović, Božidara i Bogdana Šarića, saopštila je Kancelarija za Kosovo i Metohiju.
  • 14.06.2021
Deca sa Kosova borave u Sutomoru

Kancelarija za Kosovo i Metohiju u saradnji sa humanitarnom organizacijom "Srpska solidarnost" organizovala je putovanje na more za decu iz socijalno ugroženih porodica sa teritorije Kosova.

  • 13.06.2021
Šef OEBS-a u UNS-u: Imaćete našu podršku u borbi za slobodu medija
Šef misije Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) u Srbiji Jan Bratu posetio je Udruženje novinara Srbije i preneo predsedniku Živojinu Rakočeviću da će UNS imati podršku te međunarodne organizacije u borbi za slobodu medija i unapređenje bezbednosti novinara.
  • 11.06.2021