Vesti
Saopštenja

"Pozivamo Kfor da zaštiti Srbe, jer Policija ne može ili neće"

Predsednik opštine Gračanica Srđan Popović pozvao je Kfor da zaštiti srpsko stanovništvo na teritoriji opštine Gračanica koje je, kako navodi, poslednjih dana izloženo sve učestalijim provokacijama i incidentima.
Bilbord na ulazu u Gračanicu (Foto RTV Gračanica)

Popović navodi da se poslednji u nizu incident dogodio tokom protekle noći kada su nepoznati počinioci na bilbordu koji se nalazi na lokalnom putu Gračanica-Laplje Selo, ispisali “Albanija UĆK”.

„Kosovska policija pokazala je svu nemoć kada je u pitanju zaštita Srba njihove lične imovine kao i imovine Srpske pravoslavne crkve i bezbednosna situacija je svakim danom sve lošija na teritoriji opštine Gračanica. S toga tražimo od Kfor-a da pojača svoje prisustvo na teritoriji naše opštine i zaštiti srpsko stanovništvo od očigledno dobro organizovanih kriminalnih i nacionalističkih grupa koje se slobodno i bez ikakve kontrole kreću i vrše incidente", naveo je on.

Napominje da kosovska policija "nije u stanju da se odupre nacionalističkim provokacijama".

"Kao što smo i bili svedoci u proteklom periodu nije uspele ni da se odupre nasilju, incidentima i napadima na Srbe te s toga pozivamo Kfor da osigura bezbednost za naše građane. Pozivam meštane naše opštine da ostanu smireni da ne nasedaju na provokacije a policiju i pravosudne organe da se probude i počnu da rade svoj posao“, kazao je predsednik opštine Gračanica.

Popović podseća da su u vidovdanskoj noći nepoznati počinioci polomili su i odneli zastavu Srpske pravoslavne crkve sa glavne manastirske kapije u Gračanici.

Kancelarija za KiM osudila ispisivanje grafita

Kancelarija za Kosovo i Metohiju saopštila je da je poruka koja je osvanula na putu između Lapljeg Sela i Gračanice, a na kojoj je napisano "Albanija UČK", izazvala opravdanu uznemirenost među srpskim narodom.

"Nema sumnje da svaki ovakav čin ima svoj potpis u Prištini, iz koje učestalo dolaze poruke o svojatanju srpske kulturne baštine i hramova SPC, kao i izjave mržnje i netrpeljivosti. A kolika je netrpeljivost Albanaca prema Srbima na Kosovu i Metohiji pokazuje i najnoviji primer iz Lipljana, kada je grupa huligana pokušala da spreči srpske mladiće da na sportskom igralištu postave koševe", navodi se u saopštenju.

Dodaje se da su "Albanci su u rukama nosili metalne šipke i provocirali incident", ali da se grupa srpskih mladića ponela odgovorno i nije nasela na njihove provokacije.

"Samo dan ranije, zaplenjena su nova bezbednosna vrata iz stana Dragice Gašić. Nema sumnje da Albanci, osim uništavanja srpskih i pravoslavnih simbola, paljenja trobojke SPC, skrnavljenja crkava i manastira, sada prebrojavaju i krvna zrnca ulaznim vratiam i sportskim rekvizitima".

Takođe ističu da zabrinjava činjenica da niko od političara u Prištini nije osudio nijedan incident, niti su izvršioci uhapšeni, "a utihnuli su i predstavnici evropskih i svetskih organizacija, u čijem opisu posla jeste osiguranje mira, slobode i bezbednosti za srpski narod na Kosovu".Ostale vesti

Na Kosovu sutra Dan žalosti
Predsednica Kosova Vjosa Osmani proglasila je ponedeljak danom žalosti zbog žrtava tragične nesreće u Hrvatskoj, navodi se u saopštenju Predsedništva.
  • 25.07.2021
Deca iz Gračanice u poseti Starom dvoru
Učenici osnovnih škola sa područja opštine Gračanica posetili su tokom jučerašnjeg dana Stari dvor u Beogradu, manastir Rakovicu, hram Svetog Save, Kalemegdan i Muzej vazduhoplovstva, saopšteno je iz Turističke organizacije Gračanice. 
  • 24.07.2021
Veselinović prebačen na saslušanje u Prizren
Srboljub Veselinović (80) koga je Кosovska policija više sati držala na administrativnom prelazu Jarinje, u kasnim poslepodnevnim satima prebačen je na saslušanje u Prizren, navodi se u saopštenju Kancelarije za KiM.
  • 21.07.2021
Kancelarija za KiM: Veselinović zadržan na Jarinju
Kancelarija za Kosovo i Metohiju saopštila je da se Srboljub Veselinović (80), interno raseljeno lice sa Kosova i dalje se nalazi na prelazu Jarinje, gde ga je zadržala Kosovska policija, koja mu ne dozvoljava da nastavi put dok ne izvrše, kako je rečeno, "dodatne kontrole", iako je prethodo saopšteno da je Veselinović uhapšen. 
  • 21.07.2021
Petković razgovarao sa Bocan Harčenkom o dijalogu
Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju dr Petar Petković razgovarao je sa ambasadorom Ruske Federacije u Republici Srbiji Aleksandrom Bocan Harčenkom, koga je upoznao sa poslednjom rundom dijaloga Beograda i Prištine, održanom juče u Briselu i sa političko-bezbednosnom situacijom na Kosovu, saopšteno je iz Kancelarije za KiM.  
  • 20.07.2021
Vujičić: Vučić nas se seti samo tokom izbora

Predsednik Udruženja Crnogoraca Kosova Slobodan Vujičić reagovao je na jučerašnju izjavu predsednika Srbije Aleksandra Vučića iz Brisela da je od juče mnogo zabrinutiji za položaj Srba na Kosovu, dok je, kako navodi Vujičić, njegova briga za "kosovske Crnogorce koji su državljani Srbije kao i uvek do sada izostala".

  • 20.07.2021