Vesti
Saopštenja

"Pozivamo Kfor da zaštiti Srbe, jer Policija ne može ili neće"

Predsednik opštine Gračanica Srđan Popović pozvao je Kfor da zaštiti srpsko stanovništvo na teritoriji opštine Gračanica koje je, kako navodi, poslednjih dana izloženo sve učestalijim provokacijama i incidentima.
Bilbord na ulazu u Gračanicu (Foto RTV Gračanica)

Popović navodi da se poslednji u nizu incident dogodio tokom protekle noći kada su nepoznati počinioci na bilbordu koji se nalazi na lokalnom putu Gračanica-Laplje Selo, ispisali “Albanija UĆK”.

„Kosovska policija pokazala je svu nemoć kada je u pitanju zaštita Srba njihove lične imovine kao i imovine Srpske pravoslavne crkve i bezbednosna situacija je svakim danom sve lošija na teritoriji opštine Gračanica. S toga tražimo od Kfor-a da pojača svoje prisustvo na teritoriji naše opštine i zaštiti srpsko stanovništvo od očigledno dobro organizovanih kriminalnih i nacionalističkih grupa koje se slobodno i bez ikakve kontrole kreću i vrše incidente", naveo je on.

Napominje da kosovska policija "nije u stanju da se odupre nacionalističkim provokacijama".

"Kao što smo i bili svedoci u proteklom periodu nije uspele ni da se odupre nasilju, incidentima i napadima na Srbe te s toga pozivamo Kfor da osigura bezbednost za naše građane. Pozivam meštane naše opštine da ostanu smireni da ne nasedaju na provokacije a policiju i pravosudne organe da se probude i počnu da rade svoj posao“, kazao je predsednik opštine Gračanica.

Popović podseća da su u vidovdanskoj noći nepoznati počinioci polomili su i odneli zastavu Srpske pravoslavne crkve sa glavne manastirske kapije u Gračanici.

Kancelarija za KiM osudila ispisivanje grafita

Kancelarija za Kosovo i Metohiju saopštila je da je poruka koja je osvanula na putu između Lapljeg Sela i Gračanice, a na kojoj je napisano "Albanija UČK", izazvala opravdanu uznemirenost među srpskim narodom.

"Nema sumnje da svaki ovakav čin ima svoj potpis u Prištini, iz koje učestalo dolaze poruke o svojatanju srpske kulturne baštine i hramova SPC, kao i izjave mržnje i netrpeljivosti. A kolika je netrpeljivost Albanaca prema Srbima na Kosovu i Metohiji pokazuje i najnoviji primer iz Lipljana, kada je grupa huligana pokušala da spreči srpske mladiće da na sportskom igralištu postave koševe", navodi se u saopštenju.

Dodaje se da su "Albanci su u rukama nosili metalne šipke i provocirali incident", ali da se grupa srpskih mladića ponela odgovorno i nije nasela na njihove provokacije.

"Samo dan ranije, zaplenjena su nova bezbednosna vrata iz stana Dragice Gašić. Nema sumnje da Albanci, osim uništavanja srpskih i pravoslavnih simbola, paljenja trobojke SPC, skrnavljenja crkava i manastira, sada prebrojavaju i krvna zrnca ulaznim vratiam i sportskim rekvizitima".

Takođe ističu da zabrinjava činjenica da niko od političara u Prištini nije osudio nijedan incident, niti su izvršioci uhapšeni, "a utihnuli su i predstavnici evropskih i svetskih organizacija, u čijem opisu posla jeste osiguranje mira, slobode i bezbednosti za srpski narod na Kosovu".Ostale vesti

SAD nastavljaju sa podrškom Kosovu u borbi protiv kovida-19
Prošlog meseca, laboratorijska oprema namenjena unapređenju dijagnostičkog testiranja na SARS-CoV-2, donirana od strane Agencije Sjedinjenih Država za međunarodni razvoj (USAID) u ime američkog naroda, postala je potpuno operativna. USAID i Kancelarija Svetske zdravstvene organizacije (SZO) u Prištini, uspostavili su bolničku mikrobiološku laboratoriju za bolnicu u Gračanici, saopšteno je medijima iz USAID-a.
  • 28.06.2022
MZK: Odobrena vakcinacija trećom dozom za starije od 12 godina

Ministarstvo zdravlja Kosova saopštilo je da je odobrilo davanje treće doze vakcine protiv koronavirusa za decu stariju od 12 godina, kao i za osobe koje su primile drugu dozu najmanje pet meseci ranije.

  • 26.06.2022
Lajčak dolazi u dvodnevnu posetu Kosovu

Specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog između Beograda i Prištine i druga regionalna pitanja na Zapadnom Balkanu Miroslav Lajčak, posetiće Kosovo od 27. do 29. juna, saopšteno je iz Kancelarije Evropske unije na Kosovu.

  • 26.06.2022
Vjosa Osmani u poseti Tajlandu i Singapuru
Predsednica Kosova Vjosa Osmani otputovala je u radnu posetu Tajlandu i Singapuru, saopšteno je iz njenog kabineta.
  • 24.06.2022
Položen kamen temeljac za izgradnju kuće porodici Perić iz Prekovca

Ministar za zajednice i povratak Goran Rakić danas je položio kamen temeljac za izgradnju kuće šestočlanoj porodici Bojana Perića iz sela Prekovce u opštini Novo Brdo.

  • 23.06.2022
Prva pitijada ’’Kosovska pita’’
 U okviru Vidovdanskih dana, seoske slave koja se obeležava i u Donjoj Gušterici, Turistička organizacija Gračanice će u koordinaciji sa Opštinom Gračanica organizovati 26. juna prvu pitijadu ”Кosovska pita”, manifestaciju na kojoj će veštine u pripremi slatkih i slanih posnih kosovskih pita odmeriti domaćice, ali i muškarci skloni kulinarstvu, saopšteno je iz TOG-a.
  • 18.06.2022