Vesti
Saopštenja

"Pozivamo Kfor da zaštiti Srbe, jer Policija ne može ili neće"

Predsednik opštine Gračanica Srđan Popović pozvao je Kfor da zaštiti srpsko stanovništvo na teritoriji opštine Gračanica koje je, kako navodi, poslednjih dana izloženo sve učestalijim provokacijama i incidentima.
Bilbord na ulazu u Gračanicu (Foto RTV Gračanica)

Popović navodi da se poslednji u nizu incident dogodio tokom protekle noći kada su nepoznati počinioci na bilbordu koji se nalazi na lokalnom putu Gračanica-Laplje Selo, ispisali “Albanija UĆK”.

„Kosovska policija pokazala je svu nemoć kada je u pitanju zaštita Srba njihove lične imovine kao i imovine Srpske pravoslavne crkve i bezbednosna situacija je svakim danom sve lošija na teritoriji opštine Gračanica. S toga tražimo od Kfor-a da pojača svoje prisustvo na teritoriji naše opštine i zaštiti srpsko stanovništvo od očigledno dobro organizovanih kriminalnih i nacionalističkih grupa koje se slobodno i bez ikakve kontrole kreću i vrše incidente", naveo je on.

Napominje da kosovska policija "nije u stanju da se odupre nacionalističkim provokacijama".

"Kao što smo i bili svedoci u proteklom periodu nije uspele ni da se odupre nasilju, incidentima i napadima na Srbe te s toga pozivamo Kfor da osigura bezbednost za naše građane. Pozivam meštane naše opštine da ostanu smireni da ne nasedaju na provokacije a policiju i pravosudne organe da se probude i počnu da rade svoj posao“, kazao je predsednik opštine Gračanica.

Popović podseća da su u vidovdanskoj noći nepoznati počinioci polomili su i odneli zastavu Srpske pravoslavne crkve sa glavne manastirske kapije u Gračanici.

Kancelarija za KiM osudila ispisivanje grafita

Kancelarija za Kosovo i Metohiju saopštila je da je poruka koja je osvanula na putu između Lapljeg Sela i Gračanice, a na kojoj je napisano "Albanija UČK", izazvala opravdanu uznemirenost među srpskim narodom.

"Nema sumnje da svaki ovakav čin ima svoj potpis u Prištini, iz koje učestalo dolaze poruke o svojatanju srpske kulturne baštine i hramova SPC, kao i izjave mržnje i netrpeljivosti. A kolika je netrpeljivost Albanaca prema Srbima na Kosovu i Metohiji pokazuje i najnoviji primer iz Lipljana, kada je grupa huligana pokušala da spreči srpske mladiće da na sportskom igralištu postave koševe", navodi se u saopštenju.

Dodaje se da su "Albanci su u rukama nosili metalne šipke i provocirali incident", ali da se grupa srpskih mladića ponela odgovorno i nije nasela na njihove provokacije.

"Samo dan ranije, zaplenjena su nova bezbednosna vrata iz stana Dragice Gašić. Nema sumnje da Albanci, osim uništavanja srpskih i pravoslavnih simbola, paljenja trobojke SPC, skrnavljenja crkava i manastira, sada prebrojavaju i krvna zrnca ulaznim vratiam i sportskim rekvizitima".

Takođe ističu da zabrinjava činjenica da niko od političara u Prištini nije osudio nijedan incident, niti su izvršioci uhapšeni, "a utihnuli su i predstavnici evropskih i svetskih organizacija, u čijem opisu posla jeste osiguranje mira, slobode i bezbednosti za srpski narod na Kosovu".Ostale vesti

Kancelarija za KiM: Nedopustivo skrnavljenje ploče
Kancelarija za Kosovo i Metohiju Vlade Srbije osudila je jučerašnje rušenje spomen ploče u blizini Velike Hoče.
  • 04.12.2021
Preispitati odluku o dodeli nagrade za „Najbolju praksu u primeni Zakona o upotrebi jezika“
Izražavamo snažno protivljenje odluci o dodeli nagrade za „Najbolje prakse u primeni Zakona o upotrebi jezika“ u trenutku kada je pravovremena i jezički ispravna informacija na srpskom jeziku u najvećem broju slučajeva nedostižna i kada smo svedoci brojnih primera kako javne institucije krše pravo na informisanje na srpskom jeziku, navodi se u zajedničkom saopštenju članova Empirike.
  • 03.12.2021
Optužnica za organizovanje i učešće u terorističkoj grupi
Specijalno tužilaštvo Kosova podiglo je optužnicu u Posebnom odeljenju Osnovnog suda u Prištini protiv okrivljenog N.L. zbog učešća u ratu u Siriji.
  • 03.12.2021
Velika Britanija imenovala novog izaslanika za Zapadni Balkan
Ser Stjuart Pič imenovan je od strane britanskog premijera Borisa Džonsona za specijalnog izaslanika za Zapadni Balkan.
  • 02.12.2021
Apliciranje za dečiji dodatak u posebnim slučajevima preko platforme eKosova
Ministarstvo finansija, rada i transfera Kosova obaveštava građane da će se apliciranje za dečiji dodatak u posebnim slučajevima obavljati preko platforme eKosova.
  • 01.12.2021
Jevtić: Ski centar Brezovica neiskorišćeni resurs
Novi gradonačelnik Štrpca Dalibor Jevtić svoj mandat započeo je posetom Ski centru Brezovica i razgovorom sa zaposlenima. Kazao je da je Ski centar najznačajnije ekonomsko pitanje opštine i da je neiskorišćen resurs.
  • 01.12.2021