Vesti
Saopštenja

"Pozitivni pomaci ostali u senci kršenja Zakona o upotrebi jezika"

Danas se obeležava Evropski dan jezika. Iz Kancelarije poverenika za jezike koja funkcioniše pri kabinetu premijera Kosova ističu da je upravo situacija izazvana pandemijom koronavirusa pokazala "koliko neke insitucije nisu bile spremne da sprovedu Zakon i istovremeno i pravovremeno svim zajednicama pruže neophodne informacije".
Ilustracija (Foto Pixabay.com)

"Upravo zbog pandemije moramo napomenuti i to da su praktično svi pozitivni pomaci načinjeni tokom prethodnih godina u proteklih nekoliko meseci ostali u senci očiglednih kršenja Zakona o upotrebi jezika od institucija koje su najodgovornije da upravljanje pandemijom, kao što su na primer Ministarstvo Zdravstva, Institut za javno zdravlje i Ministarstvo unutrašnjih poslova", navodi se u saopštenju Kancelarije poverenika za jezike.

Navodi se da je u duhu današnjeg dana vredno pomenuti inicijative i aktivnosti u kojima su brojni lokalni i međunarodni akteri i Kancelarija povernika za jezike učestvovali tokom proteklog perioda "a koji su usmereni upravo na učenje jezika okruženja u cilju izgradnje funkcionalnog i integrisanog multietničkog društva".

"Među njima se ističu izgradnja online platforme za učenje albanskog i srpskog jezika, izrada online rečnika, rad na reakreditaciji programa za balkanistiku na Univerzitetu u Prištini, brojni kursevi za omladinu, civilne službenike, stručnjake iz razlitičitih oblasti, itd. Zbog okolnosti nastalih pandemijom kovid-19, ove godine nije planiran veći broj aktivnosti u cilju obeležavanja ovog dana i promocije ovih aktivnosti", ističe se u saopštenju.

Dodaje se da je "Kosovo kao kao multietničko i višejezično okruženje istovremeno primer i svih prednosti višejezinog društva ali i svih i izazova koje to sa sobom donosi".

"Težimo tome da Kosovo bude najbolji primer višejezičnosti u regionu, u cilju izgradnje istinski multietničkog društva, bolje vladavine prava, ostvarivanja prava pripadnika svih naroda koji žive na Kosovu, jačanja opšteg ugleda institucija, i brže integracije u evro-atlanske strukture", navedeno je u saopštenju.

Takođe, saopšteno je da je postalo jasno i koliko je primena Zakona o upotrebi jezika bitan element garantovanja bezbenosti, drugih prava, vladavine prava, ali i čak i javnog zdravlja.

"Iskreno se nadamo da ćemo sledeći Evropski dan jezika dočekati u atmosferi veće višejezičnosti i bolje performanse institucija, te da ćemo biti u mogućnosti da taj dan obeležimo onako kako dolikuje", zaključuje se u saopštenju.

Evropski dan jezika obeležava se od 2001. godine širom Evrope sa idejom jačanja svesti o važnosti učenja jezika u cilju jačanja višejezičnosti interkulturalnog razumevanja, promocije bogatog jezičkog diverziteta Evrope i ohrabrivanja učenja drugih jezika u školama i van njih.

 

 

 Ostale vesti

MZZP: Nameštaj i prehrambeni paketi za 14 porodica

Ministarstvo za zajednice i povratak isporučilo je nameštaj, belu tehniku i prehrambene pakete za 14 interno raseljenih i povratničkih porodica u Gračanici i Obiliću.

  • 22.10.2020
UNDP: Program stažiranja za 400 nezaposlenih
Program za razvoj Ujedinjenih nacija na Kosovu i Ministarstvo kulture, omladine i sporta potpisali su sporazum o proširenju programa sticanja radne prakse kako bi se pružile mogućnosti diplomiranim mladićima i devojkama koji su kao tražioci posla prijavljeni na zavodu za zapošljavanje Kosova, saopšteno je iz UNDP-a. 
  • 20.10.2020
ERP: Nova pravila zaštite sveštenstva i vernika tokom pandemije
Eparhija raško-prizrenska obaveštava verni narod o novim pravilima zaštite tokom epidemije koronavirusa, “budući da je pred nama period u kome se u normalnim okolnostima svečano proslavlja više manastirskih, parohijskih i porodičnih slava”.
  • 20.10.2020
Euleks: Potrebno poboljšati saradnju policije i tužilastva
Misija Evropske unije za vladavinu prava na Kosovu (Euleks) predstavila je svoj prvi Izveštaj o sistemskom i tematskom nadgledanju pravosuđa.
  • 19.10.2020
Zamenik premijera Kosova i ministar lokalne samouprave Goran Rakić sastao se danas sa delegacijom za energetiku SAD a tema sastanka bila je implementacija sporazuma koji je potpisan u Vašingtonu.
  • 19.10.2020
Tači: Kosovo postiglo napredak u borbi protiv trgovine ljudima

Kosovo je postiglo napredak u borbi protiv trgovine ljudima, rekao je kosovski predsednik Hašim Tači na konferenciji povodom Međunarodnog dana borbe protiv trgovine ljudima, saopšteno je iz predsedničkog kabineta.

  • 19.10.2020