Vesti
Saopštenja

"Pozitivni pomaci ostali u senci kršenja Zakona o upotrebi jezika"

Danas se obeležava Evropski dan jezika. Iz Kancelarije poverenika za jezike koja funkcioniše pri kabinetu premijera Kosova ističu da je upravo situacija izazvana pandemijom koronavirusa pokazala "koliko neke insitucije nisu bile spremne da sprovedu Zakon i istovremeno i pravovremeno svim zajednicama pruže neophodne informacije".
Ilustracija (Foto Pixabay.com)

"Upravo zbog pandemije moramo napomenuti i to da su praktično svi pozitivni pomaci načinjeni tokom prethodnih godina u proteklih nekoliko meseci ostali u senci očiglednih kršenja Zakona o upotrebi jezika od institucija koje su najodgovornije da upravljanje pandemijom, kao što su na primer Ministarstvo Zdravstva, Institut za javno zdravlje i Ministarstvo unutrašnjih poslova", navodi se u saopštenju Kancelarije poverenika za jezike.

Navodi se da je u duhu današnjeg dana vredno pomenuti inicijative i aktivnosti u kojima su brojni lokalni i međunarodni akteri i Kancelarija povernika za jezike učestvovali tokom proteklog perioda "a koji su usmereni upravo na učenje jezika okruženja u cilju izgradnje funkcionalnog i integrisanog multietničkog društva".

"Među njima se ističu izgradnja online platforme za učenje albanskog i srpskog jezika, izrada online rečnika, rad na reakreditaciji programa za balkanistiku na Univerzitetu u Prištini, brojni kursevi za omladinu, civilne službenike, stručnjake iz razlitičitih oblasti, itd. Zbog okolnosti nastalih pandemijom kovid-19, ove godine nije planiran veći broj aktivnosti u cilju obeležavanja ovog dana i promocije ovih aktivnosti", ističe se u saopštenju.

Dodaje se da je "Kosovo kao kao multietničko i višejezično okruženje istovremeno primer i svih prednosti višejezinog društva ali i svih i izazova koje to sa sobom donosi".

"Težimo tome da Kosovo bude najbolji primer višejezičnosti u regionu, u cilju izgradnje istinski multietničkog društva, bolje vladavine prava, ostvarivanja prava pripadnika svih naroda koji žive na Kosovu, jačanja opšteg ugleda institucija, i brže integracije u evro-atlanske strukture", navedeno je u saopštenju.

Takođe, saopšteno je da je postalo jasno i koliko je primena Zakona o upotrebi jezika bitan element garantovanja bezbenosti, drugih prava, vladavine prava, ali i čak i javnog zdravlja.

"Iskreno se nadamo da ćemo sledeći Evropski dan jezika dočekati u atmosferi veće višejezičnosti i bolje performanse institucija, te da ćemo biti u mogućnosti da taj dan obeležimo onako kako dolikuje", zaključuje se u saopštenju.

Evropski dan jezika obeležava se od 2001. godine širom Evrope sa idejom jačanja svesti o važnosti učenja jezika u cilju jačanja višejezičnosti interkulturalnog razumevanja, promocije bogatog jezičkog diverziteta Evrope i ohrabrivanja učenja drugih jezika u školama i van njih.

 

 

 Ostale vesti

"Odluka takozvanog Vrhovnog suda Кosova da potvrdi osuđujuću presudu Nenadu Arsiću, Srbinu iz Čaglavice, novi je u nizu dokaza pristrasnosti sudskih instanci iz Prištine", stoji u saopštenju Kancelarije za Kosovo i Metohiju dostavljenom medijima.

  • 20.10.2021
Sofronijević u stabilnom stanju

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković obišao je i razgovarao danas u Urgentnom centru u Beogradu sa Srećkom Sofronijevićem, Srbinom iz Zvečana ranjenim prošle nedelje tokom akcije kosovskih specijalaca na severu, saopšteno je iz Kancelarije.

  • 20.10.2021
UNS i UNS na Кosovu: Tražimo da SL na konferencije poziva sve medije
Udruženje novinara Srbije (UNS) sa svojim ogrankom na Кosovu traži da Srpska lista na konferencije za novinare i događaje koje organizuje poziva sve redakcije koje svakodnevno izveštavaju sa Кosova.
  • 18.10.2021
Kako popuniti glasački listić za gradonačelnika i skupštinu opštine
Na sutrašnjim lokalnim izborima na Kosovu biće dozvoljeno glasanje isključivo licima koja imaju važeća kosovska dokumenta.
  • 16.10.2021
’’Lažni narativ da nijedan vojnik OVK nije počinio nikakav zločin’’
Na početku suđenja Hisniju Gucatiju i Nasimu Haradinaju, koji su optuženi za ometanje rada Specijalizovanog tužilaštva i zastrašivanje i odmazdu prema svedocima, Specijalizovani tužilac Džek Smit saopštio je da se u predmetu radi o „uslovima koji se iziskuju za nepristranu primenu pravde“ i „onome što je potrebno da bi vladavina zakona postala realnost“.
  • 16.10.2021
Civilni sektor i mediji osuđuju upotrebu prekomerne sile u akcijama policije na severu
Grupa organizacija civilnog društva i medija u okviru Inicijative OPEN najoštrije je osudila upotrebu prekomerne sile specijalnih policijskih snaga Vlade Kosova u srpskim opštinama na severu Kosova, kao i njihovo angažovanje na zadacima koje su u nadležnosti lokalnih policijskih snaga, navodi se u saopštenju dostavljenom medijima.
  • 14.10.2021