Vesti
Saopštenja

Povređeni italijanski vojnici otputovali u Italiju

Italijansko vojno osoblje raspoređeno u misiji KFOR-a pod vođstvom NATO-a povređeno prošlog ponedeljka tokom protesta na severu Kosova prevezeno je nazad u Italiju, saopšteno je medijima iz ove misije.
Povređeni italijanski vojnici otputovali u Italiju
Italijanski vojnici na aerodromu u Prištini (Foto KFOR)

Pored 11 vojnika koji su povređeni u napadima na jedinice KFOR-a raspoređene u opštini Zvečan 29. maja, još 8 vojnika iz italijanskog kontingenta Regionalne komande Zapad stacioniranog u Peći upućena je u Italiju zbog lakših povreda.

Danas se 15 od 19 vojnika vratilo u Italiju. Prebačeni su u italijansku vojnu bolnicu „Čelio” na dalji medicinski tretman. Ostali će se oporaviti u ambulanti KFOR-a u Prištini i uskoro bi trebalo da se vrate svojim dužnostima, navedeno je u saopštenju.

Vojnici 9. puka su povređeni u izvršavanju zadatka, umećući se između strana, u punom skladu sa mandatom KFOR-a, na osnovu Rezolucije Saveta bezbednosti UN 1244 iz 1999. godine.

Komandant KFOR-a general-major Anđelo Mikele Ristuča je pozdravio italijanske vojnike na prištinskom aerodromu i još jednom im poželeo brz i potpun oporavak.

Misija KFOR-a predvođena NATO-om je u potpunosti fokusirana na svakodnevnu implementaciju svog mandata UN-a i na obezbeđivanje bezbednosnog okvira neophodnog za napredak dijaloga predvođenog EU za normalizaciju odnosa između Beograda i Prištine, zaključeno je u saopštenju dostavljenom medijima iz KFOR-a.Ostale vesti

Kancelarija za KiM: Kosovska policija brutalno pretukla trojicu Srba
"Pripadnici specijalnog odreda kosovske policije Aljbina Кurtija danas su brutalno pretukli trojicu Srba iz sela Gornje Varage u opštini Zubin Potok, čime je nastavljena spirala nasilja kojom Priština proteklih dana nastoji da na svaki način onemogući i pomisao na normalan život srpskog naroda na severu Кosova", navedeno je u saopštenju dostavljenom medijima iz Kancelarije za Kosovo i Metohiju.
  • 30.09.2023
Suspendovan direktor RTK2 Željko Tvrdišić
"Upravni odbor Radio-televizije Kosova (RTK) je nakon ocene izveštaja koji je sačinjen povodom tragičnog događaja terorističkog napada srpskih paravojnih formacija u kojem je ubijen kosovski policajac, preduzeo nekoliko važnih mera da ispravi kršenje standarda profesionalnog izveštavanja", navedeno je u saopštenju dostavljenom medijima iz ove kuće. Direktor Tvrdišić je suspendovan na, za sada, 30 dana.
  • 30.09.2023
’’Sve dosadašnje vlasti u Srbiji snose odgovornost’’
„Poslednji događaji u Banjskoj pokazuju svu hipokriziju srpske politike i politike nama nametnutih nazovi predstavnika“, navodi se u saopštenju dostavljenom medijima u ime Srpskog nacionalnog foruma, Narodnog pokreta „Otadžbina“ i  Odbora Sabora Srpskog nacionalnog veća Кosova i Metohije.
  • 30.09.2023
Tužilaštvo objavilo spisak zaplenjene imovine i predmeta
Specijalno tužilaštvo je potvrdilo da je po njihovom nalogu specijalna jedinica Kosovske policije izvršila akciju na pet različitih lokacija u opštinama na severu Kosova, uglavnom na imanjima koja su prethodno identifikovana kao vlasništvo M.R. i V.R.
  • 29.09.2023
Advokat Goran Petronijević obratiće se u ime Milana Radoičića

Punomoćnik Milana Radoičića, advokat Goran Petronijević obratiće se javnosti povodom događaja od 24.09.2023. godine, najavljeno je iz Medija centra Beograd. 

  • 29.09.2023
Kancelarija za KiM i SL o upadu Kosovske policije u KBC: Demonstracija sile

Kancelarija za Kosovo i Metohiju i Srpska lista saopštile su da je jutros Kosovska policija "nasilno upali u Кliničko- bolnički centar Кosovska Mitrovica, kao i u još nekoliko privatnih objekata na severu".

  • 29.09.2023