Vesti
Saopštenja

"Potrebna saglasnost Kfor-a da KBS ode na sever Kosova"

Nakon izveštaja da su ministar odbrane Republike Srbije Miloš Vučević i načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović pre nekoliko dana posetili jedinice Vojske Srbije raspoređene u Raškoj oblasti na oko dva kilometara od administrativne granične linije sa Kosovom iz Kfor-a podsećaju da Vojsci Srbije nije potrebno ovlašćenje ove misije da se njeni pripadnici kreću i treniraju na srpskoj teritoriji.
Ilustracija (Foto FoNet)

Takođe navode da je u skladu sa postojećim sporazumima Vojska Srbije dužna da obavesti štab Kfor-a u slučaju da neka od njihovih jednica treba da priđe bliže od 1.000 metara od administrativne granične linije (ABL).

"Zajednička komisija za implementaciju mora dostaviti informacije Kfor-u, čija je misija tu da olakša komunikaciju i razumevanje između komandanta Kfor-a i srpskih snaga bezbednosti", navedeno je u saopštenju.

Iz ove misije dodaju da što se tiče Kosovskih bezbednosnih snaga (KBS), njihovo raspoređivanje, prema postojećim sporazumima zahteva prethodnu saglasnost komandanta Kfor-a za odlazak na sever Kosova.

"Kfor u skladu sa svojim mandatom može da se angažuje sa legitimnim predstavnicima lokalne zajednice na severu Kosova. Podsećamo da su se sve strane uvek pridržavale postojećih sporazuma i mi ih pozivamo da to rade i dalje", stoji u saopštenju dostavljenom medijima.

Napominje se da Kfor ostaje izuzetno oprezan i da ima sposobnosti da obezbedi sigurno i bezbedno okruženje i slobodu kretanja za sve zajednice na osnovu Rezolucije 1244 SB UN.

"Kfor nastavlja da pažljivo prati situaciju na terenu i duž administrativne granične linije, podržavajući dijalog za pronalaženje sporazumnog rešenja za smirivanje tenzija na severu Kosova", zaključeno je iz ove misije.Ostale vesti

KP ponovo poziva manjinske zajednice da se prijave na konkurs

Kosovska policija uputila je još jedan pozivi članovima manjinskih zajednica da se prijave na konkurs i postanu deo te službe.

  • 29.01.2023
Dodeljena oprema Dečanskoj vinici i manastiru Zočište
Dečanska vinica i manastir Zočište dobili su opremu za razvoj ekonomije od strane Кancelarije za Кosovo i Metohiju.
  • 28.01.2023
Osmani: Kriminalnim bandama Srbija pokušava da destabilizuje Kosovo
Predsednica Kosova Vjosa Osmani sastala se sa delegacijomm Grupe prijateljstva Austrija-Kosovo, koju je predvodio evropski poslanik Lukas Mandl, a u kojoj su bili visoki austrijski zvaničnici i privrednici. Tom prilikom razgovarano je i o procesu dijaloga, a Osmanijeva je kazala da "Srbija upotrebom kriminalnih grupa na severu pokušava da destabilizuje Kosovo".
  • 27.01.2023
Srpska lista najavljuje žalbu na odluku o eksproprijaciji zemljišta na severu

Predstavnici Srpske liste Zoran Todić i Igor Simić održali su danas sastanak sa vlasnicima parcela, njihovim naslednicima i predstavnicima naselja Lešak, zaseoka Zaselje, sela Mekiniće i sela Dren u opštini Leposavić kojima, kako navode, režim Aljbina Kurtija nastoji da otme zemlju ukupne površine više od 83 hektara "pravnim nasiljem, kršeći sopstvene zakonske regulative, bez ikakvog prethodnog obaveštenja i konsultacija sa vlasnicima parcela, lokalnom samoupravom i legitimnim predstavnicima srpskog naroda".

  • 27.01.2023
Izložba „Manastir Gračanica na starim razglednicama i fotografijama“

Arhiv Kosova i Metohije i Dom kulture „Gračanica“ organizuju izložbu „Manastir Gračanica na starim razglednicama i fotografijama“. Postavka se sastoji od 56 različitih, većinom neobjavljivanih razglednica i fotografija, koje su nastajale od kraja 19. do druge polovine 20. veka. Svečano otvaranje je u ponedeljak 30. januara 2023. godine od 19 časova u Galeriji Doma kulture.

  • 27.01.2023
Osmani odlikovala komandanta Nacionalne garde Ajova
Predsednica Kosovo Vjosa Osmani sastala se sa delegacijom Sjedinjenih Američkih Država, koju je predvodio general-major Benjamin J. Korel, komandant Nacionalne garde Ajove, američki ambasador Đefri Hovenier i drugi visoki zvaničnici odbrane, saopšteno je iz njenog kabineta.
  • 26.01.2023