Vesti
Saopštenja

Potpisan sporazum o unapređenju mogućnosti zapošljavanja mladih

Ambasada Švajcarske na Kosovu i Ministarstvo za rad i socijalnu zaštitu potpisali su novi sporazum o unapređenju mogućnosti zapošljavanja za mlade žene i muškarce na Kosovu u naredne četiri godine, saopšteno je iz ambasade Švajcarske.

Potpisan sporazum o unapređenju mogućnosti zapošljavanja mladih
Potpisivanje sporazuma (Foto Švajcarska ambasada na Kosovu)

Tomas Koli ambasador Švajcarske na Kosovu i Skender Rečica, vršilac dužnosti ministra za rad i socijalnu zaštitu potpisali sporazum o produženju projekta „Poboljšanje zapošljavanja mladih“ za naredne četiri godine.

"Cilj je da se smanji visoka stopa nezaposlenosti kod mladih tako što će se olakšati tranzicija od obrazovanja do zapošljavanja kod mladih žena i muškaraca. Ovom prilikom je ambasador Koli naglasio važnost bliskog angažovanja privatnog sektora na centralom i lokalnom nivou", navodi se u saopštenju.

Kako se dodaje ova inicijativa se nadovezuje na postignuća i naučene lekcije iz prethodnih faza .

"Zahvaljujući razvoju veština relevantnih za tržište rada i pružanju efikasnijih informacija privatnom sektoru i tražiocima posla, preko 5.000 mladih je našlo zaposlenje u proteklih 8 godina. Očekuje se da će dodatno 3.000 mladih ljudi dobiti posao kroz ovaj projekat u periodu od 2021 do 2024 godine".

Mere podrške obuhvatiće neformalnu i industrijsku obuku koji će imati za cilj da uskladi veštine mladih sa potrebama na tržištu rada i poboljša usluge u orijentaciji karijere i posredovanja u zapošljavanju.

Projekat finansira Švajcarska agencija za razvoj i saradnju, a sprovodi ga konzorcijum između „Heltvetas Swiss Intercooperation“ i „Management Development Associates“.Ostale vesti

Eparhija podržava najavu Vučića o pomoći Srbima na Kosovu
Eparhija raško-prizrenska pozdravlja inicijativu predsednika Srbije Aleksandra Vučiića o pomoći srpskom narodu na Kosovu.
  • 27.02.2021
Opština Gračanica od večeras u žutoj zoni
Ministarstvo zdravlja Kosova saopštilo je novu odluku o podeli opština po zonama prema broju zaraženih na 100.000 stanovnika. Opština Gračanica od večeras se nalazi u žutoj zoni.
  • 26.02.2021
Održana vežba Kfora
Misija Kfor-a koju predvodi Nato sprovela je letačku obuku, u kojoj je učestvovalo šest helikoptera iz kontingenata Hrvatske, Švajcarske i Sjedinjenih Američkih Država, ističe se u saopštenju Kfora.
  • 25.02.2021
Kfor sutra održava rutinsku vežbu
Pripadnici Kfora će sutra, 25. februara širom Kosova održati rutinsku vežbu u kojoj će učestvovati više helikoptera, navodi se u saopštenju.
  • 24.02.2021
Računari za mlade žene iz RAE zajednice
UN Women i Britanska ambasada podelilu su laptopove mladim ženama i devojkama iz zajednica Roma, Aškalija i Egipćana, kako bi im olakšali učenje putem intereneta.
  • 23.02.2021
Srpska lista i Kancelarija za KiM: Tuča nema veze sa politikom

Iako su prvobitno osudili prebijanje osamnaestogodišnjeg Nikole Rašića, predstavnici Srpske liste i Kancelarije za Kosovo i Metohiju ubrzo su izdali nova saopštenja u kojima navode da Nenad Rašić i Aljbin Kurti ovaj događaj pokušavaju da zloupotrebe u političke svrhe.

  • 23.02.2021