Vesti
Saopštenja

Posledice pandemije po građane i biznis

“Pandemija koronavirusa za sobom ostavlja razarajuće posledice u socijalnom, ekonomskom i političkom životu, po fizičko i mentalno zdravlje ljudi", zaključi su izveštaja kosovskog tima Ujedinjenih nacija (UNKT) o uticaju kovida-19.
Posledice pandemije po građane i biznis
Predstavnice UN-ovih organizacija (Foto UNDP)

Širenje virusa uticalo je na domaćinstva i biznise na Kosovu.

“Od smanjenih radnih sati koji su umanjili i primanja, borba sa učenjem na daljinu i suočavanje sa psihološkim preprekama, mentalnim i emotivnim zdravljem usled pandemije – efekti na članove domaćinstva bili su višestruki. Biznisi su morali da se suoče sa odugovlačenjima, sa time kako da omoguće zdravlje svojim radnicima, kako i da li će obavljati svoje poslovanje, šta i kako kupovati, prodati ili proizvesti”, navode u UNDP-u.

UNDP je zajedno sa UN Women i UNFPA započeo brzu procenu kako bi se shvatio uticaj virusa i bolje definisale mere odgovora na krizu.

Rezultati ove procene koristiće se za informisanje i formulaciju socijalno-ekonomskog plans koji će UNKT uskoro pripremiti”, rekla je glavna predstavnica UNDP-a Maria Suoko.

“Žene i devojke ostaju pogođenije pandemijom. Na Kosovu, kao i globalno, svedoci smo tamne strane ove pandemije, a to je uvećano nasilje nad ženama. Izveštaj o brzoj proceni socijalno-ekonomskog uticaja otkriva povećani teret žena, tako da je imperativ da se uzme u obzir specifična potreba žena i devojaka, kada se odgovara na pandemiju” kazala je Vljora Tuzi Nuši, šefica Kancelarije UN Women.

Visare Mujko Nimani, šefica UNFPA kancelarije istakla je da im je ova procena dala jasan pogled na poteškoće i na nivo zdravstvenih usluga na Kosovu.

Ključni nalazi iz izveštaja

Prema izveštaju, 89% ispitanika se o kovidu-19 informisalo putem medija - radio, televizija, novine, dok je 74% njih informacije dobijalo na internetu i društvenim mrežama.

Istraživanje pokazuje da je 96% dece koja su ispitana bilo prisutno na časovima tokom preioda učenja na daljinu, dok je 4% propustilo učenje, najviše zbog nedostatka opreme ili zbog problema sa internet vezom.

Jedan od rezultata istraživanja pokazuje da je od izbijanja kovid-19, čak 28% ispitanika iskusilo psihološke, mentalne i emotivne zdravstvene probleme.

“Kada su u pitanju osnovne socijalne i zdravstvene usluge, 13% tvrdi da je imalo poteškoće u pristupu uslugama, uključujući snabdevanje strujom i vodom. Prepreke u pristupu socijalnim uslugama iskusilo je 19%, a 26% je imalo poteškoće u pristupu zdravstvenim uslugama”.

Čak 56% ispitanika misli da se povećalo porodično nasilje, dok 35% ne zna gde bi tražilo pomoć u slučaju da ga iskusi.

“Teret žena je još veći zbog neplaćenog posla u odnosu na muškarce. Sati rada tokom kojih žene čiste povećani su za 18% u odnosu na muškarce, a za kuvanje i služenje obroka 29%. Takođe se više igraju, čitaju i brinu o deci i to za 8% i 9%, u odnosu na muškarce”.

Tokom anketiranja, 40% zaposlenih ispitanika je zadržalo svoje poslove, ali nisu radili u vreme intervjuisanja, dok je 22% skratilo svoje radno vreme, a 22% kaže da je nastavilo sa radom isto kao i u vreme pandemije, dok je 8% prijavilo da je izgubilo posao za vreme kovid-19 pandemije.

“Moralo da se zatvori 55% biznisa, dok je 30% moralo delimično da se pritvori. Svega 15% je radilo“.

UNDP je u partnerstvu sa UN Women i UNFPA tokom aprila i maja meseca intervjuisao članove ukupno 1.412 domaćinstava u svih 38 opština i 202 biznisa u sedam opština.

 Ostale vesti

MZZP: Oprema za četiri porodice radi pokretanja posla
Četiri porodice u opštinama Gračanica, Obilić i Klina dobile su od Ministarstva za zajednice i povratak u kosovskoj vladi opremu za pokretanje sopstvenog posla, navedeno je u saopštenju MZZP-a.
  • 02.07.2020
Novi krov nad glavom za 38 interno raseljenih porodica
Ministarstvo za zajednice i povratak započelo je izgradnju 38 kuća za interno raseljena lica na Kosovu. 
  • 01.07.2020
UNDP nastavlja sa podrškom borbe protiv korupcije
Program za razvoj Ujedinjenih nacija (UNDP) na Kosovu počinje treću fazu projekta za podršku borbi protiv korupcije na Kosovu koji će finansirati Vlade Švajcarske i Švedske.
  • 01.07.2020
Rakić sa ambasadorkom Francuske o daljoj saradnji
Potpredsednik Vlade i ministar lokalne samouprave Goran Rakić sastao se danas sa ambasadorkom Francuske na Kosovu Mari-Kristin Butel sa kojom je razgovarao o aktuelnim pitanjima i načinima unapređenja saradnje u oblasti javne uprave, saopšteno je iz MALS-a.
  • 30.06.2020
Rakić sa ambasadorom Norveške o koronavirusu
Zamenik premijera i ministar lokalne samouprave u kosovskoj vladi Goran Rakić sastao se sa norveškim ambasadorom na Kosovu Jensom Erikom Grondahlom sa kojim je razgovarao o efikasnijem upravljanju opštinama i borbi protiv koronavirusa.
  • 29.06.2020
Kancelarija za KiM: Strahovlada Prištine

"Prebijanje dvojice srpskih mladića zbog isticanja srpske zastave povodom Vidovdana jeste manifestacija institucionalnog nasilja Prištine i strahovlade koja svima, osim Albancima, uskraćuje pravo na nacionalni ponos i pripadnost", navodi Kancelarija za KiM nakon privođenja dvojice srpskih mladića iz Lapljeg Sela na Gazimestanu.

  • 28.06.2020