Vesti
Saopštenja

Posledice pandemije po građane i biznis

“Pandemija koronavirusa za sobom ostavlja razarajuće posledice u socijalnom, ekonomskom i političkom životu, po fizičko i mentalno zdravlje ljudi", zaključi su izveštaja kosovskog tima Ujedinjenih nacija (UNKT) o uticaju kovida-19.
Posledice pandemije po građane i biznis
Predstavnice UN-ovih organizacija (Foto UNDP)

Širenje virusa uticalo je na domaćinstva i biznise na Kosovu.

“Od smanjenih radnih sati koji su umanjili i primanja, borba sa učenjem na daljinu i suočavanje sa psihološkim preprekama, mentalnim i emotivnim zdravljem usled pandemije – efekti na članove domaćinstva bili su višestruki. Biznisi su morali da se suoče sa odugovlačenjima, sa time kako da omoguće zdravlje svojim radnicima, kako i da li će obavljati svoje poslovanje, šta i kako kupovati, prodati ili proizvesti”, navode u UNDP-u.

UNDP je zajedno sa UN Women i UNFPA započeo brzu procenu kako bi se shvatio uticaj virusa i bolje definisale mere odgovora na krizu.

Rezultati ove procene koristiće se za informisanje i formulaciju socijalno-ekonomskog plans koji će UNKT uskoro pripremiti”, rekla je glavna predstavnica UNDP-a Maria Suoko.

“Žene i devojke ostaju pogođenije pandemijom. Na Kosovu, kao i globalno, svedoci smo tamne strane ove pandemije, a to je uvećano nasilje nad ženama. Izveštaj o brzoj proceni socijalno-ekonomskog uticaja otkriva povećani teret žena, tako da je imperativ da se uzme u obzir specifična potreba žena i devojaka, kada se odgovara na pandemiju” kazala je Vljora Tuzi Nuši, šefica Kancelarije UN Women.

Visare Mujko Nimani, šefica UNFPA kancelarije istakla je da im je ova procena dala jasan pogled na poteškoće i na nivo zdravstvenih usluga na Kosovu.

Ključni nalazi iz izveštaja

Prema izveštaju, 89% ispitanika se o kovidu-19 informisalo putem medija - radio, televizija, novine, dok je 74% njih informacije dobijalo na internetu i društvenim mrežama.

Istraživanje pokazuje da je 96% dece koja su ispitana bilo prisutno na časovima tokom preioda učenja na daljinu, dok je 4% propustilo učenje, najviše zbog nedostatka opreme ili zbog problema sa internet vezom.

Jedan od rezultata istraživanja pokazuje da je od izbijanja kovid-19, čak 28% ispitanika iskusilo psihološke, mentalne i emotivne zdravstvene probleme.

“Kada su u pitanju osnovne socijalne i zdravstvene usluge, 13% tvrdi da je imalo poteškoće u pristupu uslugama, uključujući snabdevanje strujom i vodom. Prepreke u pristupu socijalnim uslugama iskusilo je 19%, a 26% je imalo poteškoće u pristupu zdravstvenim uslugama”.

Čak 56% ispitanika misli da se povećalo porodično nasilje, dok 35% ne zna gde bi tražilo pomoć u slučaju da ga iskusi.

“Teret žena je još veći zbog neplaćenog posla u odnosu na muškarce. Sati rada tokom kojih žene čiste povećani su za 18% u odnosu na muškarce, a za kuvanje i služenje obroka 29%. Takođe se više igraju, čitaju i brinu o deci i to za 8% i 9%, u odnosu na muškarce”.

Tokom anketiranja, 40% zaposlenih ispitanika je zadržalo svoje poslove, ali nisu radili u vreme intervjuisanja, dok je 22% skratilo svoje radno vreme, a 22% kaže da je nastavilo sa radom isto kao i u vreme pandemije, dok je 8% prijavilo da je izgubilo posao za vreme kovid-19 pandemije.

“Moralo da se zatvori 55% biznisa, dok je 30% moralo delimično da se pritvori. Svega 15% je radilo“.

UNDP je u partnerstvu sa UN Women i UNFPA tokom aprila i maja meseca intervjuisao članove ukupno 1.412 domaćinstava u svih 38 opština i 202 biznisa u sedam opština.

 Ostale vesti

"Odluka takozvanog Vrhovnog suda Кosova da potvrdi osuđujuću presudu Nenadu Arsiću, Srbinu iz Čaglavice, novi je u nizu dokaza pristrasnosti sudskih instanci iz Prištine", stoji u saopštenju Kancelarije za Kosovo i Metohiju dostavljenom medijima.

  • 20.10.2021
Sofronijević u stabilnom stanju

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković obišao je i razgovarao danas u Urgentnom centru u Beogradu sa Srećkom Sofronijevićem, Srbinom iz Zvečana ranjenim prošle nedelje tokom akcije kosovskih specijalaca na severu, saopšteno je iz Kancelarije.

  • 20.10.2021
UNS i UNS na Кosovu: Tražimo da SL na konferencije poziva sve medije
Udruženje novinara Srbije (UNS) sa svojim ogrankom na Кosovu traži da Srpska lista na konferencije za novinare i događaje koje organizuje poziva sve redakcije koje svakodnevno izveštavaju sa Кosova.
  • 18.10.2021
Kako popuniti glasački listić za gradonačelnika i skupštinu opštine
Na sutrašnjim lokalnim izborima na Kosovu biće dozvoljeno glasanje isključivo licima koja imaju važeća kosovska dokumenta.
  • 16.10.2021
’’Lažni narativ da nijedan vojnik OVK nije počinio nikakav zločin’’
Na početku suđenja Hisniju Gucatiju i Nasimu Haradinaju, koji su optuženi za ometanje rada Specijalizovanog tužilaštva i zastrašivanje i odmazdu prema svedocima, Specijalizovani tužilac Džek Smit saopštio je da se u predmetu radi o „uslovima koji se iziskuju za nepristranu primenu pravde“ i „onome što je potrebno da bi vladavina zakona postala realnost“.
  • 16.10.2021
Civilni sektor i mediji osuđuju upotrebu prekomerne sile u akcijama policije na severu
Grupa organizacija civilnog društva i medija u okviru Inicijative OPEN najoštrije je osudila upotrebu prekomerne sile specijalnih policijskih snaga Vlade Kosova u srpskim opštinama na severu Kosova, kao i njihovo angažovanje na zadacima koje su u nadležnosti lokalnih policijskih snaga, navodi se u saopštenju dostavljenom medijima.
  • 14.10.2021