Vesti
Saopštenja

Posledice pandemije po građane i biznis

“Pandemija koronavirusa za sobom ostavlja razarajuće posledice u socijalnom, ekonomskom i političkom životu, po fizičko i mentalno zdravlje ljudi", zaključi su izveštaja kosovskog tima Ujedinjenih nacija (UNKT) o uticaju kovida-19.
Posledice pandemije po građane i biznis
Predstavnice UN-ovih organizacija (Foto UNDP)

Širenje virusa uticalo je na domaćinstva i biznise na Kosovu.

“Od smanjenih radnih sati koji su umanjili i primanja, borba sa učenjem na daljinu i suočavanje sa psihološkim preprekama, mentalnim i emotivnim zdravljem usled pandemije – efekti na članove domaćinstva bili su višestruki. Biznisi su morali da se suoče sa odugovlačenjima, sa time kako da omoguće zdravlje svojim radnicima, kako i da li će obavljati svoje poslovanje, šta i kako kupovati, prodati ili proizvesti”, navode u UNDP-u.

UNDP je zajedno sa UN Women i UNFPA započeo brzu procenu kako bi se shvatio uticaj virusa i bolje definisale mere odgovora na krizu.

Rezultati ove procene koristiće se za informisanje i formulaciju socijalno-ekonomskog plans koji će UNKT uskoro pripremiti”, rekla je glavna predstavnica UNDP-a Maria Suoko.

“Žene i devojke ostaju pogođenije pandemijom. Na Kosovu, kao i globalno, svedoci smo tamne strane ove pandemije, a to je uvećano nasilje nad ženama. Izveštaj o brzoj proceni socijalno-ekonomskog uticaja otkriva povećani teret žena, tako da je imperativ da se uzme u obzir specifična potreba žena i devojaka, kada se odgovara na pandemiju” kazala je Vljora Tuzi Nuši, šefica Kancelarije UN Women.

Visare Mujko Nimani, šefica UNFPA kancelarije istakla je da im je ova procena dala jasan pogled na poteškoće i na nivo zdravstvenih usluga na Kosovu.

Ključni nalazi iz izveštaja

Prema izveštaju, 89% ispitanika se o kovidu-19 informisalo putem medija - radio, televizija, novine, dok je 74% njih informacije dobijalo na internetu i društvenim mrežama.

Istraživanje pokazuje da je 96% dece koja su ispitana bilo prisutno na časovima tokom preioda učenja na daljinu, dok je 4% propustilo učenje, najviše zbog nedostatka opreme ili zbog problema sa internet vezom.

Jedan od rezultata istraživanja pokazuje da je od izbijanja kovid-19, čak 28% ispitanika iskusilo psihološke, mentalne i emotivne zdravstvene probleme.

“Kada su u pitanju osnovne socijalne i zdravstvene usluge, 13% tvrdi da je imalo poteškoće u pristupu uslugama, uključujući snabdevanje strujom i vodom. Prepreke u pristupu socijalnim uslugama iskusilo je 19%, a 26% je imalo poteškoće u pristupu zdravstvenim uslugama”.

Čak 56% ispitanika misli da se povećalo porodično nasilje, dok 35% ne zna gde bi tražilo pomoć u slučaju da ga iskusi.

“Teret žena je još veći zbog neplaćenog posla u odnosu na muškarce. Sati rada tokom kojih žene čiste povećani su za 18% u odnosu na muškarce, a za kuvanje i služenje obroka 29%. Takođe se više igraju, čitaju i brinu o deci i to za 8% i 9%, u odnosu na muškarce”.

Tokom anketiranja, 40% zaposlenih ispitanika je zadržalo svoje poslove, ali nisu radili u vreme intervjuisanja, dok je 22% skratilo svoje radno vreme, a 22% kaže da je nastavilo sa radom isto kao i u vreme pandemije, dok je 8% prijavilo da je izgubilo posao za vreme kovid-19 pandemije.

“Moralo da se zatvori 55% biznisa, dok je 30% moralo delimično da se pritvori. Svega 15% je radilo“.

UNDP je u partnerstvu sa UN Women i UNFPA tokom aprila i maja meseca intervjuisao članove ukupno 1.412 domaćinstava u svih 38 opština i 202 biznisa u sedam opština.

 



Ostale vesti

Svetski dan igre obeležen na tvrđavi Zvečan i u Kosovskoj Mitrovici

Zajedničkim performansom Ansambla narodnih igara i pesma „Venac“ i Fakulteta umetnosti Univerziteta u Prištini, te promocijom knjige Vere Obradović Ljubinković, obeležen je Svetski dan igre.

  • 18.06.2021
Deca sa Кosova putuju u Republiku Srpsku
Deca iz različitih sredina sa Kosova, uglavnom učenici osnovnih škola, u subotu putuju u Republiku Srpsku gde će provesti nekoliko dana kod tamošnjih domaćina.
  • 17.06.2021
„Nemački kutak“ na Univerzitetu u Prištini
Danas se na Univerzitetu u Prištini otvara novi „Nemačka kutak“, a u isto vreme se predstavlja novi master studijski program „Nemački kao strani jezik“ koji će biti uveden u  2021/22. akademskoj godini.
  • 16.06.2021
Oskrnavljene nadgrobne ploče na pravoslavnom groblju u Orahovcu
Na pravoslavnom groblju u Orahovcu proteklog vikenda polomljene su nadgrobne ploče i porušeni krstovi na grobovima Ružice Stojanović, Božidara i Bogdana Šarića, saopštila je Kancelarija za Kosovo i Metohiju.
  • 14.06.2021
Deca sa Kosova borave u Sutomoru

Kancelarija za Kosovo i Metohiju u saradnji sa humanitarnom organizacijom "Srpska solidarnost" organizovala je putovanje na more za decu iz socijalno ugroženih porodica sa teritorije Kosova.

  • 13.06.2021
Šef OEBS-a u UNS-u: Imaćete našu podršku u borbi za slobodu medija
Šef misije Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) u Srbiji Jan Bratu posetio je Udruženje novinara Srbije i preneo predsedniku Živojinu Rakočeviću da će UNS imati podršku te međunarodne organizacije u borbi za slobodu medija i unapređenje bezbednosti novinara.
  • 11.06.2021