Vesti
Saopštenja

Posle deset godina očišćeno groblje u Petrovcu kod Đakovice

Pravoslavno groblje u selu Petrovac (Ljugbunar) u blizini Đakovice očišćeno je i uređeno posle više od deset godina, saopšteno je iz  Privremenog organa te opštine.
Posle deset godina očišćeno groblje u Petrovcu kod Đakovice
Groblje u Petrovcu (Foto PO Đakovica)

Groblje je godinama bilo zapušteno i sraslo u korov i nisko rastinje, a akcija čišćenja i uređenja sprovedena je u saradnji sa Кancelarijom za Кosovo i Metohiju.

„Bilo je izuzetno naporno očisiti i urediti ovo groblje, tim pre jer duže od deset godina nije održavano na bilo koji način, pa smo mu uz velike poteškoće i prišli zajedno sa angažovanim radnicima. Očekujemo da ćemo uskoro biti u mogućnosti da raseljenim Srbima iz ovog i okolnih sela omogućimo da posete očišćeno groblje, uz prethodno garancije za njihovu bezbednosi„, navodi se u saopštenju Privremenog organa opštine Đakovica.

Početkom godine uređeno je i đakovičko gradsko groblje u naselju Piskoti.

U Đakovici je do juna 1999. živelo oko 12.000 Srba, koji su nakon NATO bombardovanja proterani. U ovom gradižu žive jedino monahinje u manastiru u centru grada koje čuvaju pripadnici kosovske policije.

U ovom gradu uništena je većina spomenika na pravoslavnim grobljima, sravnjena je sa zemljom crkva Sv. Кneza Lazara u Piskotima, a u martovskom pogromu 2004. zapaljena je i crkva Uspenja Presvete Bogorodice, koja je u međuvremenu obnovljena i preimenovana u manastir.Ostale vesti

Pripadnici Kfora i Vojske Srbije patrolirali zajedno kod Kamenice
Pripadnici Kfora iz Regionalne komande Istok sproveli  su sinhronizovanu patrolu sa kolegama iz Vojske Srbije (VS) na administrativnoj liniji u blizini sela Hodonovce, u opštini Kamenica, saopšteno je iz Kfora.
  • 08.08.2020
Kfor dodelio šivaće mašine ženama žrtvama nasilja
Kfor je donirao profesionalne šivaće mašine i druge alate i opremu za krojenje nevladinoj organizaciji “Jeta” sa sedištem u Dečanima za žene koje su žrtve rodno zasnovanog nasilja.
  • 07.08.2020
U Osojanu obeležavanje 19 godina od povratka raseljenih i izbeglih Srba
U nedelju 9. avgusta u Osojanu će biti obeleženo devetnaest godina od početka povratka raseljenih i izbeglih Srba u Metohiju, saopšteno je iz Doma kulture "Gračanica".
  • 07.08.2020
Kancelarija za Kosovo i Metohiju saopštila je da je oružani napad na povratničku porodicu Кostić u Vidanju kod Кline potvrda da na Кosovu i dalje "postoje snage koje bi silom da menjaju etničku sliku na terenu".
  • 04.08.2020
Nova pošiljka pomoći Kosovu od EU
U okviru pomoći koji Kosovu daje EU u borbi protiv kovida-19, danas je dodeljeno 30 respiratora za intenzivnu negu, 200 pulsnih oksimetara i 20 elektrokardiografa.
  • 04.08.2020
Fondacija “Delije” iz Beograda, tokom jula, realizovala je niz akcija pomoći srpskom narodu na Kosovu.
  • 04.08.2020