Vesti
Saopštenja

Posle deset godina očišćeno groblje u Petrovcu kod Đakovice

Pravoslavno groblje u selu Petrovac (Ljugbunar) u blizini Đakovice očišćeno je i uređeno posle više od deset godina, saopšteno je iz  Privremenog organa te opštine.
Posle deset godina očišćeno groblje u Petrovcu kod Đakovice
Groblje u Petrovcu (Foto PO Đakovica)

Groblje je godinama bilo zapušteno i sraslo u korov i nisko rastinje, a akcija čišćenja i uređenja sprovedena je u saradnji sa Кancelarijom za Кosovo i Metohiju.

„Bilo je izuzetno naporno očisiti i urediti ovo groblje, tim pre jer duže od deset godina nije održavano na bilo koji način, pa smo mu uz velike poteškoće i prišli zajedno sa angažovanim radnicima. Očekujemo da ćemo uskoro biti u mogućnosti da raseljenim Srbima iz ovog i okolnih sela omogućimo da posete očišćeno groblje, uz prethodno garancije za njihovu bezbednosi„, navodi se u saopštenju Privremenog organa opštine Đakovica.

Početkom godine uređeno je i đakovičko gradsko groblje u naselju Piskoti.

U Đakovici je do juna 1999. živelo oko 12.000 Srba, koji su nakon NATO bombardovanja proterani. U ovom gradižu žive jedino monahinje u manastiru u centru grada koje čuvaju pripadnici kosovske policije.

U ovom gradu uništena je većina spomenika na pravoslavnim grobljima, sravnjena je sa zemljom crkva Sv. Кneza Lazara u Piskotima, a u martovskom pogromu 2004. zapaljena je i crkva Uspenja Presvete Bogorodice, koja je u međuvremenu obnovljena i preimenovana u manastir.Ostale vesti

Bolnici u Gračanici uručeni reagensi za laboratorijske analize obolelih od kovida
Međunarodna organizacija za migracije (IOM), preko Opštine Gračanica, dopremila je KBC-u Priština u Gračanici reagense za laboratorijsku dijagnostiku, odnosno obavljanja neophodnih analiza u praćenju obolelih od kovida-19, saopšteno je iz Opštine Gračanica.
  • 11.05.2021

Eparhija raško-prizrenska izrazila je duboku zabrinutost zbog najnovijih u nizu napada na verske objekte Srpske pravoslavne crkve na Кosovu i Metohiji, navodi se u saopštenju.

  • 11.05.2021
Euleks i Kfor u zajedničkoj vežbi kontrole mase i nemira

Specijalizovana policijska jedinica Misije Evropske unije za vladavinu prava na Kosovu (Euleks) održala je sa Taktičkim rezervnim bataljonom mađarskog kontingenta Kfor-a, zajedničku obuku o kontroli mase i nemira u kampu Novo Selo, saopšteno je iz Misije Euleks. 

  • 07.05.2021
Srpska lista protv hrvatske vojne baze na Kosovu
"Najstrože se protivimo najavi Hrvatske da se na Kosovu grade vojne baze čime se najdirektnije ugrožava mir i spokojstvo građana", navodi se u zajedničkom saopštenju gradonačelnika opština sa srpskom većinom na Kosovu.
  • 06.05.2021
Majkl Davenport posetio Severnu Mitrovicu
Ambasador misije OEBS-a na Кosovu Majkl Davenport je tokom posete Severnoj Mitrovici razgovarao sa gradonačelnikom Milanom Radojevićem i zamenicom gradonačelnika Adrijanom Hodžić, o aktuelnoj situaciji sa pandemijom, izazovima po pitanju bezbednosti, uključujući najnovije incidente.
  • 05.05.2021
Kancelarija za KiM: Kamenovana kuća porodice Jaćović iz Kosovske Vitine

Kancelarija za Kosovo i Metohiju saopštila je da je u ponedeljak uveče, kamenovana porodična kuća Aleksandra Jaćovića iz Kosovske Vitine, dok je noćas razbijeno staklo na automobilu đakona iz Orahovca.

  • 04.05.2021