Vesti
Saopštenja

Poslanici “Srpske” posetili Vučitrn

Poslanici Srpske liste obišli su danas opštinu Vučitrn. Sastanku su, pored gradonačelnika i članova njegovog kabineta, prisustvovali i jedini srpski odbornik u skupštini Vučitrna Zoran Rakić , kao i direktor Kancelarije za zajednice u opštini Branimir Vuksanović.
Poslanici “Srpske” posetili Vučitrn
Poslanici Srpske liste (Foto Kim)

Na sastanku se govorilo o aktuelnim temama i problemima u ovoj opštini. Najveći problem za srpsku zajednicu u Vučitrnu je ekonomske prirode. Kada je u pitanju povratak raseljenih, u vučitrnskoj opštini je održivost povratka bolja u većinsko albanskim sredinama. Srbi su slabo zastupljeni u javnom sektoru i lokalnim institucijama. 

Učesnici sastanka su se složili da je bezbednosna situacija u opštini poslednjih par godina stabilna, što je izuzetno bitno za suživot. Predstavnici Srba u lokalnim institucijama su pohvalili saradnju sa gradonačelnikom, ali i izrazili želju da se ta saradnja produbi.

Nakon sastanka, poslanici su posetili crkvu Svetog Ilije u ovom gradu, gde su razgovarali sa protom Simom Čimburovićem i građanima o problemima i potrebama, ali i o svakodnevnom životu u Vučitrnu. Prota je rekao da su slične posete veoma bitne jer šalju ohrabrujuću poruku Srbima da nisu sami, kao i da su poslanici uvek dobrodošli. 

Poslanici Srpske liste će u narednom periodu, prema najavama, posetiti opštine Zubin Potok i Istok.Ostale vesti

Đurić poziva na jačanje ekonomske saradnje
Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić, ocenio je ispravnom današnju odluku Vlade Kosova o ukidanju zabrane trgovine i dodao da je ona odavno morala da bude doneta.
  • 06.06.2020
Kfor: Poljski vojnici spremni da pruže sigurno okruženje
Poljski vojni kontingent koji deluje u sastavu Kfor-a sprovodi širok spektar aktivnosti kako bi doprineo sigurnom okruženju regionu koji se prostire od Štrpca na jugu do Mitrovice na severu, navodi se u saopštenju Kfor-a.
  • 05.06.2020
Na Kosovo stiglo još medicinske pomoći od EU
Evropska unija je danas isporučila treću turu hitne pomoći vredne 5 miliona evra za sistem zdravstvene zaštite na Kosovu.
  • 05.06.2020
OG: IBCM obezbedio tri stipendije
Predstavnici Međunarodnog poslovnog koledža iz Mitrovice posetili su danas Opštinu Gračanica, gde su se sastali sa direktoricom obrazovanja Brankicom Ničić i predsednikom Omladinskog saveta Gračanica Dušanom Borisavljević, navodi se u saopštenju.
  • 03.06.2020
Đurić i Harčenko o novim merama Prištine i dijalogu
Direktor Кancelarije za Кosovo i Metohiju Marko Đurić sastao se danas sa ambasadorom Rusije Aleksandrom Bocan-Harčenkom. Đurić je još jednom potvrdio da je Srbija opredeljena za put dijaloga, navodi se u saopštenju.
  • 01.06.2020
Ombudsman: Razvoj dece od suštinske važnosti
Povodom Međunarodnog dana deteta, iz Kancelarije Ombudsmana poručuju da je "zdrav razvoj dece od suštinske važnosti za dobrobit svakog društva".
  • 01.06.2020