Vesti
Saopštenja

Poslanici “Srpske” posetili Vučitrn

Poslanici Srpske liste obišli su danas opštinu Vučitrn. Sastanku su, pored gradonačelnika i članova njegovog kabineta, prisustvovali i jedini srpski odbornik u skupštini Vučitrna Zoran Rakić , kao i direktor Kancelarije za zajednice u opštini Branimir Vuksanović.
Poslanici “Srpske” posetili Vučitrn
Poslanici Srpske liste (Foto Kim)

Na sastanku se govorilo o aktuelnim temama i problemima u ovoj opštini. Najveći problem za srpsku zajednicu u Vučitrnu je ekonomske prirode. Kada je u pitanju povratak raseljenih, u vučitrnskoj opštini je održivost povratka bolja u većinsko albanskim sredinama. Srbi su slabo zastupljeni u javnom sektoru i lokalnim institucijama. 

Učesnici sastanka su se složili da je bezbednosna situacija u opštini poslednjih par godina stabilna, što je izuzetno bitno za suživot. Predstavnici Srba u lokalnim institucijama su pohvalili saradnju sa gradonačelnikom, ali i izrazili želju da se ta saradnja produbi.

Nakon sastanka, poslanici su posetili crkvu Svetog Ilije u ovom gradu, gde su razgovarali sa protom Simom Čimburovićem i građanima o problemima i potrebama, ali i o svakodnevnom životu u Vučitrnu. Prota je rekao da su slične posete veoma bitne jer šalju ohrabrujuću poruku Srbima da nisu sami, kao i da su poslanici uvek dobrodošli. 

Poslanici Srpske liste će u narednom periodu, prema najavama, posetiti opštine Zubin Potok i Istok.Ostale vesti

Jevtić: Povratak raseljenih na nezadovoljavajućem nivou
Ministar za zajednice i povratak Dalibor Jevtić prisustvovao je sastanku Кomisije za prava i interese zajednica i povratak Skupštine Кosova, kojoj je predstavio izveštaj o radu Ministarstva za zajednice i povratak u 2020. godini. Кomisija broji 18 poslanika iz redova 12 političkih partija koje zastupaju interese nacionalnih zajednica u Skupštini Кosova, navodi se u saopštenju MZZP-a.
  • 28.10.2020
Petković: Beograd će ponovo pokrenuti pitanje ZSO
Beograd će tokom predstojećih tehničkih razgovora u Briselu ponovo pokrenuti pitanje nesprovođenja dogovora o Zajednici srpskih opština, kazao je direktor Kancelarije za KiM Petar Petković na sastanku sa ambasadorom Norveške u Srbiji Jernom Eugenom Jelstadom.
  • 28.10.2020
Rakić i Abot o napadima na Srbe i sporazumu iz Vašingtona
Ministar lokalne samouprave u kosovskoj vladi Goran Rakić razgovarao je sa ambasadorom Velike Britanije na Kosovu Nikolasom Abotom o bezbednosnoj situaciji, sporazumu iz Vašingtona i predstojećim izborima u Severnoj Mitrovici i Podujevu, saopšteno je iz  MLS-a.
  • 28.10.2020
Kurti pozitivan na koronavirus
Lider Pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti saopštio je putem Fejsbuka da je pozitivan na koronavirus i da će ostati u samoizolaciji.
  • 28.10.2020
Petković sa Gajcbilerom o toku dijaloga BG i PR
Direktor Кancelarije za Кosovo i Metohiju Petar Petković  razgovarao je sa pomoćnikom državnog sekretara Ministarstva spoljnih poslova Švajcarske Simonom Gajcbilerom o toku dijaloga Beograda i Prištine.
  • 27.10.2020
Kancelarija za KiM: Organizovana kampanja zastrašivanja
„Upad maskiranih provalnika na imanje porodice Veljka Vuksanovića u Plemetini, peti je napad na Srbe i njihovu imovinu u opštini Obilić u protekla tri meseca, i sada je sasvim jasno da ne sme biti više nikakvog oklevanja u stvaranju uslova za normalan i bezbedan život Srba južno od Ibra”, navodi se u saopštenju Kancelarije za KiM.
  • 27.10.2020