Vesti
Saopštenja

„Poslanici propustili šansu za formiranje nezavisnog kanala“

Davanjem saglasnosti za ratifikaciju SSP srpski poslanici propustili još jednu priliku da se izbore za zakon koji bi garantovao formiranje nezavisnog srpskog kanala, saopštili UNS i DNKiM.
„Poslanici propustili šansu za formiranje nezavisnog kanala“
Članovi DNKiM (Foto arhiva Kim)

„UNS i DNKiM podržavaju Kosovsko strateško akcionu mrežu, koja okuplja pretežno srpske nevladine organizacije, a koja je izrazila zabrinutost zbog nesprovođenja mnogih zakona i Ustavom Kosova zagarantovanih prava koji se odnose na srpsku  zajednicu, među kojima je i formiranje nezavisnog televizijskog kanala na srpskom jeziku“, piše u saopštenju dostavljenom medijima.

UNS i DNKiM smatraju opravdanim kritike koje je srpskim poslanicima uputio KSAM, jer su glasanjem za SSP dali legitimitet nesprovođenju garantovanih prava i zakona koji se odnose na srpsku i druge nealbanske zajednice na KiM.

„Dok se u Briselu vode intenzivni pregovori o budućnosti srpske zajednice na Kosovu, UNS i DNKiM smatraju neprimerenim da srpski poslanici u Skupštini Kosova glasaju za zakone koje predlaže vladajuća većina, uprkos tome što se ne sprovode zakoni i ustavne obaveze Kosova koji se odnose na srpski narod“.Ostale vesti

Vjosa Osmani se vraća iz Njujorka
"Predsednica Republike Kosovo Vjosa Osmani prekinula svoju posetu Njujorku i pošla za Prištinu zbog događaja na severu zemlje", saopšteno je medijima iz njenog kabineta.
  • 25.09.2021
Kancelarija za KiM: Grafit UČK na zidu kuće u Klokotu
Na zidu kuće u srpskoj opštini Klokot danas je osvanuo ispisan grafit UČK, saopšteno je iz Kancelarije za Kosovo i Metohiju. 
  • 25.09.2021
Petković: Pretučena trojica Srba u blizini prelaza Brnjak
Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković saopštio je da su danas u blizni administrativnog prelaza Brnjak, pripadnici specijalne jedinice kosovske policije pretukli trojicu srpskih mladića. 
  • 23.09.2021
Tanin: Pozivam obe strane da pokažu odgovorno vođstvo
Specijalni predstavnik generalnog sekretara i šef UNMIK-a Zahir Tanin saopštio je da primećuje nastavak zastoja u vezi sprovođenja mera po pitanju registarskih tablica i pridružuje se međunarodnim partnerima u pozivu svim stranama da reše pitanja kroz uspostavljene mehanizme dijaloga, u znak podrške slobodnom kretanju ljudi i robe, i u interesu stanovništva.
  • 23.09.2021
Kancelarija za KiM: Privođenje zbog bilborda ZSO
Kosovska policija je privela danas u policijsku stanicu trojicu Srba koji su u Gračanici postavljali bilbord "Dobro došli u Zajednicu srpskih opština". Nakon datih izjava oni su pušteni na slobodu, stoji u saopštenju Kancelarije za Kosovo i Metohiju.
  • 22.09.2021
MUP Kosova: Izbegavati Jarinje i Brnjak
Ministarstvo unutrašnjih poslova poručilo je građanima da izbegavaju saobraćajnicu koja vodi ka prelazu Jarinje i Brnjak zbog prepreka na putu. 
  • 20.09.2021