Vesti
Saopštenja

„Poslanici propustili šansu za formiranje nezavisnog kanala“

Davanjem saglasnosti za ratifikaciju SSP srpski poslanici propustili još jednu priliku da se izbore za zakon koji bi garantovao formiranje nezavisnog srpskog kanala, saopštili UNS i DNKiM.
„Poslanici propustili šansu za formiranje nezavisnog kanala“
Članovi DNKiM (Foto arhiva Kim)

„UNS i DNKiM podržavaju Kosovsko strateško akcionu mrežu, koja okuplja pretežno srpske nevladine organizacije, a koja je izrazila zabrinutost zbog nesprovođenja mnogih zakona i Ustavom Kosova zagarantovanih prava koji se odnose na srpsku  zajednicu, među kojima je i formiranje nezavisnog televizijskog kanala na srpskom jeziku“, piše u saopštenju dostavljenom medijima.

UNS i DNKiM smatraju opravdanim kritike koje je srpskim poslanicima uputio KSAM, jer su glasanjem za SSP dali legitimitet nesprovođenju garantovanih prava i zakona koji se odnose na srpsku i druge nealbanske zajednice na KiM.

„Dok se u Briselu vode intenzivni pregovori o budućnosti srpske zajednice na Kosovu, UNS i DNKiM smatraju neprimerenim da srpski poslanici u Skupštini Kosova glasaju za zakone koje predlaže vladajuća većina, uprkos tome što se ne sprovode zakoni i ustavne obaveze Kosova koji se odnose na srpski narod“.Ostale vesti

ERP: Nova pravila zaštite sveštenstva i vernika tokom pandemije
Eparhija raško-prizrenska obaveštava verni narod o novim pravilima zaštite tokom epidemije koronavirusa, “budući da je pred nama period u kome se u normalnim okolnostima svečano proslavlja više manastirskih, parohijskih i porodičnih slava”.
  • 20.10.2020
Euleks: Potrebno poboljšati saradnju policije i tužilastva
Misija Evropske unije za vladavinu prava na Kosovu (Euleks) predstavila je svoj prvi Izveštaj o sistemskom i tematskom nadgledanju pravosuđa.
  • 19.10.2020
Zamenik premijera Kosova i ministar lokalne samouprave Goran Rakić sastao se danas sa delegacijom za energetiku SAD a tema sastanka bila je implementacija sporazuma koji je potpisan u Vašingtonu.
  • 19.10.2020
Tači: Kosovo postiglo napredak u borbi protiv trgovine ljudima

Kosovo je postiglo napredak u borbi protiv trgovine ljudima, rekao je kosovski predsednik Hašim Tači na konferenciji povodom Međunarodnog dana borbe protiv trgovine ljudima, saopšteno je iz predsedničkog kabineta.

  • 19.10.2020
Odloženi vandredni izbori u Podujevu i Severnoj Mitrovici
Predsednik Kosova Hašim Tači danas je nakon razgovara sa predsednicom Centralne izborne komisije Valdetom Dakom, odložio održavanje vandrednih izbora u opštinama Podujevo i Severna Mitrovica, u cilju sprečavanja širenja koronavirusa.
  • 19.10.2020
Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je sinoć da pitanje Kosova i odnos sa Prištinom ostaje jedan od najvećih izazova i za pitanje bezbednosti zemlje.
  • 19.10.2020