Vesti
Saopštenja

Poseta ambasadora SAD-a Štrpcu

Ekonomski razvoj, turistički potencijali ali, pre svega, opšta političko-bezbednosna situacija u opštini Štrpce i na Кosovu bile su teme današnje posete ambasadora Sjedinjenih Američkih Država Džefrija Hovenijera ovoj lokalnoj samoupravi tokom koje mu je domaćin bio gradonačelnik Dalibor Jevtić sa svojim saradnicima, objavljeno je u saopštenju Opštine Štrpce.
Poseta ambasadora SAD-a Štrpcu
Džefri Hovenijer i Dalibor Jevtić (Foto Opština Štrpce)

Na početku posete ambasador Hovenijer je zajedno sa predsednikom Jevtićem posetio porodično preduzeće „Šar beri“ porodice Stojčetović gde su se upoznali sa kapacitetima prikupljanja maline, ali i prerade ovog bobičastog voća, navodi u saopštenju.

Malina koja se gaji na teritoriji opštine Štrpce je visokog kvaliteta i kao takva svima onima koji je uzgajaju omogućava značajan priliv novca, što u pozitivnom smislu ima uticaj na ekonomiju opštine Štrpce, dodaje se.

Nakon posete preduzeću „Šar beri“, Dalibor Jevtić se sastao sa ambasadorom Hovenijerom u zgradi Opštine Štrpce. U razgovoru dvojice zvaničnika dominirala je tema opšte bezbednosne i političke situacije u Štrpcu i na Кosovu. Jevtić je svog sagovornika upoznao sa svim izazovima sa kojima se Opština, ali i građani Štrpca suočavaju, navedeno je.

Naglašeno je da je odnos centralnih institucija prema lokalnoj samoupravi jako loš i da pored tog negativnog odnosa postoji i određeni stepen institucionalnog pritiska na građane i njihove političke predstavnike. Jevtić je i ovom prilikom naglasio da je interes njega kao predsednika, ali i svih građana, mir.

Na sastanku je razgovarano i o razvoju ekonomije i turizma i tom prilikom je domaćin svog sagovornika upoznao sa razvojnim planovima Opštine Štrpce. Kao najvažniju stavku gradonačelnik je istakao mogućnost da Opština Štrpce preuzme rukovođenje Ski centrom Brezovica i na taj način konačno pokrene veća ulaganja u Ski centar kroz javno-privatno partnerstvo i uz punu posvećenost lokalne samouprave, zaključuje se u saopštenju.

O poseti opštini Štrpce na društvenim mrežama se oglasio i ambasador SAD-a Džefri Hovenijer. On je napisao "da je ovaj kraj lep" i da mu je bilo zadovoljstvo što je upoznao predsednika opštine.Ostale vesti

Kancelarija za KiM: Položen kamen temeljac za kuću Pirića u Vrbovcu
Zahvaljujući sredstvima Кancelarije za Кosovo i Metohiju, danas je u Vrbovcu položen kamen temeljac za gradnju nove porodične kuće za porodicu Marka i Jelene Pirić koji godinama nakon raseljeništva žive kao podstanari, navodi se u saopštenju Kancelarije za KiM.
  • 01.10.2022
Šubarić: Procene su da menjamo tri hektara kamenjara za 18 ari puta
"Zbog istinitog i objektivnog informisanja javnosti, ističem da su apsolutno netačna i proizvoljna tumačenja da je Opština Gračanica izvršila zamenu 17 hektara opštinskog zemljišta za 18 ari privatnog zemljišta. Procene stručnih službi su da to neće biti više od jedne šestine pomenute parcele - kamenjara", navela je u saopštenju za medije predsednica opštine Gračanica Ljiljana Šubarić.
  • 29.09.2022
Grnčarska radionica za decu u Gračanici
Dom kulture „Gračanica“ organizuje grnčarsku radionicu „Vredne ruke“ i poziva decu uzrasta od sedam do 12 godina da se prijave za učešće. Broj učesnika je ograničen, navodi se u saopštenju.
  • 29.09.2022
EU nastavlja izgradnju zgrada za raseljene i ugrožene u Gračanici
Izgradnja dve nove stambene zgrade koje finansira EU za 34 porodice koje su više od 20 godina živele u kolektivnom centru Padalište u opštini Gračanica ušla je u drugu fazu, a preseljenje porodica se očekuje u septembru 2023. godine, saopšteno je iz kancelarije Evropske unije na Kosovu.
  • 29.09.2022
GI Srpski opstanak i Zubin Potok: Hitno povlačenje odluke SO Gračanica
GI Srpski opstanak i GI za Zubin Potok zahtevaju hitno povlačenje odluke Skupštine opštine Gračanica o razmeni 17 hektara zemljišta u Gračanici za 18 ari u Čaglavici.
  • 29.09.2022
Kosovo dobilo više od pet miliona od Evropske komisije
Evropska komisija uplatila je Kosovu 5,25 miliona evra kako bi pomogla u ublažavanju uticaja pandemije kovid-19 i brzog rasta cena energije i hrane.
  • 28.09.2022