Vesti
Saopštenja

Portugal razmatra potrebu angažovanja u Kforu

Portugal analizira potrebu daljeg vojnog anagažovanja svojih pripadnika u okviru Kfora, izjavio je u Prištini ministar odbrane Portugala Žoze Pedro Agiar-Branko na prijemu kod predsednice Kosova Atifete Jahjage.
Portugal razmatra potrebu angažovanja u Kforu
Frančesko Filjolo i Žoze Pedro Agiar-Branko (Foto Kfor)

Kako je saopšteno iz kabineta Jahjage, tokom susreta je bilo reči i o mogućnosti saradnje dve zemlje u oblasti bezbednosti i produbljivanja već postojeće pogotovo one u oblasti privrede.

Predsednica Jahjaga i ministar Agiar Branko ponovili su i značaj očuvanja bezbednosti u periodu glabalnih pretnji i obostrane saradnje.

Jahjaga je, kako je navedeno, rekla da su mirovne snage imale važnu ulogu u bezbednosti zemlje i da nastavljaju da zauzimaju važnu ulogu za stabilnost u celom regionu Jugostočne Evrope a i šire.

Tokom posete Kosovu portugalski ministar posetio je pripadnike mirovnih snaga iz njegove zemlje koji su deo snaga Kfora.

On je razgovarao u glavnom štabu Kfora u Prištini sa komandantom vojnih snaga Frančeskom Filjolom o bezbednosnoj situaciji na Kosovu i značaju uloge Kfora za stabilno i bezbedno okruženje i osiguravanje slobode kretanja širom Kosova.
    
Portugalske vojne snage učestvuju u misiji Kfora od 1999. godine. Trenutno je na Kosovu prisutno 200 portugalskih vojnika koji su deo štabnog osoblja Kfora i KTM bataljona u kampu „Slim lines“.Ostale vesti

Kfor: Izvedena vežba „Ujedinjeni odgovor“
Operacija koju je predvodio Nato, u partnerstvu sa policijom Kosova i misijom Evropske unije za vladavinu prava Euleksom, izvela je integrisanu vežbu bezbednosti kako bi obučila preko 300 učesnika u oblasti kontrole mase i suzbijanje nereda, navaodi se u saopštenju Kfora.
  • 30.10.2020
„Što pre primeniti postignute sporazume“
Dijalog u Briselu je najbolji način za rešavanje svih otvorenih pitanja, kazao je šef poslaničke grupe Srpska lista Igor Simić tokom sastanka sa šefom kancelarije i specijalnim predstavnikom EU na Кosovu Tomašom Sunnjogom.
  • 30.10.2020
Pomoć EU privatnom sektoru i izgradnji obdaništa
U okviru podrške kosovskom privatnom sektoru, EU je dodelila 29 ugovora vrednih 10,8 miliona evra kako bi se poboljšale perspektive i mogućnosti za zapošljavanje mladih ljudi, žena i ugroženih grupa na Kosovu.
  • 30.10.2020
Jevtić: Povratak raseljenih na nezadovoljavajućem nivou
Ministar za zajednice i povratak Dalibor Jevtić prisustvovao je sastanku Кomisije za prava i interese zajednica i povratak Skupštine Кosova, kojoj je predstavio izveštaj o radu Ministarstva za zajednice i povratak u 2020. godini. Кomisija broji 18 poslanika iz redova 12 političkih partija koje zastupaju interese nacionalnih zajednica u Skupštini Кosova, navodi se u saopštenju MZZP-a.
  • 28.10.2020
Petković: Beograd će ponovo pokrenuti pitanje ZSO
Beograd će tokom predstojećih tehničkih razgovora u Briselu ponovo pokrenuti pitanje nesprovođenja dogovora o Zajednici srpskih opština, kazao je direktor Kancelarije za KiM Petar Petković na sastanku sa ambasadorom Norveške u Srbiji Jernom Eugenom Jelstadom.
  • 28.10.2020
Rakić i Abot o napadima na Srbe i sporazumu iz Vašingtona
Ministar lokalne samouprave u kosovskoj vladi Goran Rakić razgovarao je sa ambasadorom Velike Britanije na Kosovu Nikolasom Abotom o bezbednosnoj situaciji, sporazumu iz Vašingtona i predstojećim izborima u Severnoj Mitrovici i Podujevu, saopšteno je iz  MLS-a.
  • 28.10.2020