Vesti
Saopštenja

Popović: Opština podnela prijavu zbog uništavanja javne imovine

Opština Gračanica podnela je prijavu zbog uništavanja javne imovine protiv N.N. izvršilaca koji su tokom noći crnim sprejem prefarbali tablu sa natpisom Gračanica na regionalnom putu Priština- Gnjilane, navodi se u saopštenju dostavljenom medijima. 

Popović: Opština podnela prijavu zbog uništavanja javne imovine
Prefarbana tabla na ulazu u Gračanicu iz pravca Gnjilana (Foto Opština Gračanica)

Predsednik ove lokalne samouprave Srđan Popović kaže da je Kosovska policija neotkrivanjem izvršilaca ranijih incidenata otvorila prostora da se nastavi sa provokacijama na srpsko stanovništvo.

Kako se navodi, nakon što je jutros po prijavi meštana rukovodstvo opštine Gračanica dobilo informaciju da je na izlazu iz Gračanice crnim sprejem prefarbana tabla na kojoj piše Gračanica nadležni u ovoj lokalnoj samoupravi su podneli prijavu protiv N.N. lica zbog uništavanja javne imovine.

„Ovo je četvrti incident na teritoriji naše opštine za manje od mesec dana. Mi i dalje ne znamo ko konstantno hara opštinom tokom noći unišavajući javnu imovinu, lomi zastave srpske pravoslavne crkve i ispisuje grafite sa parolama OVK. Policija očigledno nije kadra da radi svoj posao dovoljno dobro, a institucije u Prištini i međunarodna zajednica ostaju neme nad sve učestalijim pritiscima. Tokom noći prefarban je natpis Gračanice u neposrednoj blizini mesta na kojem je pre nekoliko meseci psotavljen bilbord sa natpisom “Sloboda ima ime UĆK” na samom ulazu u Kišnicu gde u stalnom strahu živi desetak preostalih srpskih porodica“, rekao je Popović.

On je, dodaje se, još jednom apelovao na policiju da odgovorno radi svoj posao i zatražio da KFOR pojača patrole na teritoriji opštine Gračanica.

Kancelarija za KiM: Podići stepen zaštite srpskog naroda na viši nivo

Kancelarija za Kosovo i Metohiju saopštila je da izražava snažnu zabrinutost "zbog najnovije provokacije koja  se dogodila u opštini Gračanica, kada su za sada nepoznate osobe crnom farbom prefarbale tablu sa imenom ove opštine".

U saopštenju se navodi da posebno zabrinjava činjenica da je ovo četvrti u nizu incidenta u Gračanici, u veoma kratkom periodu, što ukazuje, kako ističu, "da je reč o sistematskom i planskom izazivanju incidenata, kojima je cilj da se onespokoji srpsko stanovništvo u ovom mestu".

"Činjenica da policija do sada nije otkrila ni sankcionisala nijednog počinioca nedela, nije otkriveno ko je lomio i palio zastavu Srpske pravoslavne crkve s manastira Gračanica, niti ko je ispisivao parole kojima se slavi teroristička OVK, što stimulativno deluje na izgrednike i ponavljanje incidenata", navodi se u saopštenju dostavljenom medijima.

Iz Kancelarije ističu da je neophodno podići stepen zaštite srpskog naroda i javne imovine, kako u Gračanici, tako i u ostalim srpskim sredinama, na još viši nivo.

 Ostale vesti

Na Kosovu sutra Dan žalosti
Predsednica Kosova Vjosa Osmani proglasila je ponedeljak danom žalosti zbog žrtava tragične nesreće u Hrvatskoj, navodi se u saopštenju Predsedništva.
  • 25.07.2021
Deca iz Gračanice u poseti Starom dvoru
Učenici osnovnih škola sa područja opštine Gračanica posetili su tokom jučerašnjeg dana Stari dvor u Beogradu, manastir Rakovicu, hram Svetog Save, Kalemegdan i Muzej vazduhoplovstva, saopšteno je iz Turističke organizacije Gračanice. 
  • 24.07.2021
Veselinović prebačen na saslušanje u Prizren
Srboljub Veselinović (80) koga je Кosovska policija više sati držala na administrativnom prelazu Jarinje, u kasnim poslepodnevnim satima prebačen je na saslušanje u Prizren, navodi se u saopštenju Kancelarije za KiM.
  • 21.07.2021
Kancelarija za KiM: Veselinović zadržan na Jarinju
Kancelarija za Kosovo i Metohiju saopštila je da se Srboljub Veselinović (80), interno raseljeno lice sa Kosova i dalje se nalazi na prelazu Jarinje, gde ga je zadržala Kosovska policija, koja mu ne dozvoljava da nastavi put dok ne izvrše, kako je rečeno, "dodatne kontrole", iako je prethodo saopšteno da je Veselinović uhapšen. 
  • 21.07.2021
Petković razgovarao sa Bocan Harčenkom o dijalogu
Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju dr Petar Petković razgovarao je sa ambasadorom Ruske Federacije u Republici Srbiji Aleksandrom Bocan Harčenkom, koga je upoznao sa poslednjom rundom dijaloga Beograda i Prištine, održanom juče u Briselu i sa političko-bezbednosnom situacijom na Kosovu, saopšteno je iz Kancelarije za KiM.  
  • 20.07.2021
Vujičić: Vučić nas se seti samo tokom izbora

Predsednik Udruženja Crnogoraca Kosova Slobodan Vujičić reagovao je na jučerašnju izjavu predsednika Srbije Aleksandra Vučića iz Brisela da je od juče mnogo zabrinutiji za položaj Srba na Kosovu, dok je, kako navodi Vujičić, njegova briga za "kosovske Crnogorce koji su državljani Srbije kao i uvek do sada izostala".

  • 20.07.2021