Vesti
Saopštenja

Popović: Opština podnela prijavu zbog uništavanja javne imovine

Opština Gračanica podnela je prijavu zbog uništavanja javne imovine protiv N.N. izvršilaca koji su tokom noći crnim sprejem prefarbali tablu sa natpisom Gračanica na regionalnom putu Priština- Gnjilane, navodi se u saopštenju dostavljenom medijima. 

Popović: Opština podnela prijavu zbog uništavanja javne imovine
Prefarbana tabla na ulazu u Gračanicu iz pravca Gnjilana (Foto Opština Gračanica)

Predsednik ove lokalne samouprave Srđan Popović kaže da je Kosovska policija neotkrivanjem izvršilaca ranijih incidenata otvorila prostora da se nastavi sa provokacijama na srpsko stanovništvo.

Kako se navodi, nakon što je jutros po prijavi meštana rukovodstvo opštine Gračanica dobilo informaciju da je na izlazu iz Gračanice crnim sprejem prefarbana tabla na kojoj piše Gračanica nadležni u ovoj lokalnoj samoupravi su podneli prijavu protiv N.N. lica zbog uništavanja javne imovine.

„Ovo je četvrti incident na teritoriji naše opštine za manje od mesec dana. Mi i dalje ne znamo ko konstantno hara opštinom tokom noći unišavajući javnu imovinu, lomi zastave srpske pravoslavne crkve i ispisuje grafite sa parolama OVK. Policija očigledno nije kadra da radi svoj posao dovoljno dobro, a institucije u Prištini i međunarodna zajednica ostaju neme nad sve učestalijim pritiscima. Tokom noći prefarban je natpis Gračanice u neposrednoj blizini mesta na kojem je pre nekoliko meseci psotavljen bilbord sa natpisom “Sloboda ima ime UĆK” na samom ulazu u Kišnicu gde u stalnom strahu živi desetak preostalih srpskih porodica“, rekao je Popović.

On je, dodaje se, još jednom apelovao na policiju da odgovorno radi svoj posao i zatražio da KFOR pojača patrole na teritoriji opštine Gračanica.

Kancelarija za KiM: Podići stepen zaštite srpskog naroda na viši nivo

Kancelarija za Kosovo i Metohiju saopštila je da izražava snažnu zabrinutost "zbog najnovije provokacije koja  se dogodila u opštini Gračanica, kada su za sada nepoznate osobe crnom farbom prefarbale tablu sa imenom ove opštine".

U saopštenju se navodi da posebno zabrinjava činjenica da je ovo četvrti u nizu incidenta u Gračanici, u veoma kratkom periodu, što ukazuje, kako ističu, "da je reč o sistematskom i planskom izazivanju incidenata, kojima je cilj da se onespokoji srpsko stanovništvo u ovom mestu".

"Činjenica da policija do sada nije otkrila ni sankcionisala nijednog počinioca nedela, nije otkriveno ko je lomio i palio zastavu Srpske pravoslavne crkve s manastira Gračanica, niti ko je ispisivao parole kojima se slavi teroristička OVK, što stimulativno deluje na izgrednike i ponavljanje incidenata", navodi se u saopštenju dostavljenom medijima.

Iz Kancelarije ističu da je neophodno podići stepen zaštite srpskog naroda i javne imovine, kako u Gračanici, tako i u ostalim srpskim sredinama, na još viši nivo.

 Ostale vesti

SAD nastavljaju sa podrškom Kosovu u borbi protiv kovida-19
Prošlog meseca, laboratorijska oprema namenjena unapređenju dijagnostičkog testiranja na SARS-CoV-2, donirana od strane Agencije Sjedinjenih Država za međunarodni razvoj (USAID) u ime američkog naroda, postala je potpuno operativna. USAID i Kancelarija Svetske zdravstvene organizacije (SZO) u Prištini, uspostavili su bolničku mikrobiološku laboratoriju za bolnicu u Gračanici, saopšteno je medijima iz USAID-a.
  • 28.06.2022
MZK: Odobrena vakcinacija trećom dozom za starije od 12 godina

Ministarstvo zdravlja Kosova saopštilo je da je odobrilo davanje treće doze vakcine protiv koronavirusa za decu stariju od 12 godina, kao i za osobe koje su primile drugu dozu najmanje pet meseci ranije.

  • 26.06.2022
Lajčak dolazi u dvodnevnu posetu Kosovu

Specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog između Beograda i Prištine i druga regionalna pitanja na Zapadnom Balkanu Miroslav Lajčak, posetiće Kosovo od 27. do 29. juna, saopšteno je iz Kancelarije Evropske unije na Kosovu.

  • 26.06.2022
Vjosa Osmani u poseti Tajlandu i Singapuru
Predsednica Kosova Vjosa Osmani otputovala je u radnu posetu Tajlandu i Singapuru, saopšteno je iz njenog kabineta.
  • 24.06.2022
Položen kamen temeljac za izgradnju kuće porodici Perić iz Prekovca

Ministar za zajednice i povratak Goran Rakić danas je položio kamen temeljac za izgradnju kuće šestočlanoj porodici Bojana Perića iz sela Prekovce u opštini Novo Brdo.

  • 23.06.2022
Prva pitijada ’’Kosovska pita’’
 U okviru Vidovdanskih dana, seoske slave koja se obeležava i u Donjoj Gušterici, Turistička organizacija Gračanice će u koordinaciji sa Opštinom Gračanica organizovati 26. juna prvu pitijadu ”Кosovska pita”, manifestaciju na kojoj će veštine u pripremi slatkih i slanih posnih kosovskih pita odmeriti domaćice, ali i muškarci skloni kulinarstvu, saopšteno je iz TOG-a.
  • 18.06.2022