Vesti
Saopštenja

Popović: Opština podnela prijavu zbog uništavanja javne imovine

Opština Gračanica podnela je prijavu zbog uništavanja javne imovine protiv N.N. izvršilaca koji su tokom noći crnim sprejem prefarbali tablu sa natpisom Gračanica na regionalnom putu Priština- Gnjilane, navodi se u saopštenju dostavljenom medijima. 

Popović: Opština podnela prijavu zbog uništavanja javne imovine
Prefarbana tabla na ulazu u Gračanicu iz pravca Gnjilana (Foto Opština Gračanica)

Predsednik ove lokalne samouprave Srđan Popović kaže da je Kosovska policija neotkrivanjem izvršilaca ranijih incidenata otvorila prostora da se nastavi sa provokacijama na srpsko stanovništvo.

Kako se navodi, nakon što je jutros po prijavi meštana rukovodstvo opštine Gračanica dobilo informaciju da je na izlazu iz Gračanice crnim sprejem prefarbana tabla na kojoj piše Gračanica nadležni u ovoj lokalnoj samoupravi su podneli prijavu protiv N.N. lica zbog uništavanja javne imovine.

„Ovo je četvrti incident na teritoriji naše opštine za manje od mesec dana. Mi i dalje ne znamo ko konstantno hara opštinom tokom noći unišavajući javnu imovinu, lomi zastave srpske pravoslavne crkve i ispisuje grafite sa parolama OVK. Policija očigledno nije kadra da radi svoj posao dovoljno dobro, a institucije u Prištini i međunarodna zajednica ostaju neme nad sve učestalijim pritiscima. Tokom noći prefarban je natpis Gračanice u neposrednoj blizini mesta na kojem je pre nekoliko meseci psotavljen bilbord sa natpisom “Sloboda ima ime UĆK” na samom ulazu u Kišnicu gde u stalnom strahu živi desetak preostalih srpskih porodica“, rekao je Popović.

On je, dodaje se, još jednom apelovao na policiju da odgovorno radi svoj posao i zatražio da KFOR pojača patrole na teritoriji opštine Gračanica.

Kancelarija za KiM: Podići stepen zaštite srpskog naroda na viši nivo

Kancelarija za Kosovo i Metohiju saopštila je da izražava snažnu zabrinutost "zbog najnovije provokacije koja  se dogodila u opštini Gračanica, kada su za sada nepoznate osobe crnom farbom prefarbale tablu sa imenom ove opštine".

U saopštenju se navodi da posebno zabrinjava činjenica da je ovo četvrti u nizu incidenta u Gračanici, u veoma kratkom periodu, što ukazuje, kako ističu, "da je reč o sistematskom i planskom izazivanju incidenata, kojima je cilj da se onespokoji srpsko stanovništvo u ovom mestu".

"Činjenica da policija do sada nije otkrila ni sankcionisala nijednog počinioca nedela, nije otkriveno ko je lomio i palio zastavu Srpske pravoslavne crkve s manastira Gračanica, niti ko je ispisivao parole kojima se slavi teroristička OVK, što stimulativno deluje na izgrednike i ponavljanje incidenata", navodi se u saopštenju dostavljenom medijima.

Iz Kancelarije ističu da je neophodno podići stepen zaštite srpskog naroda i javne imovine, kako u Gračanici, tako i u ostalim srpskim sredinama, na još viši nivo.

 Ostale vesti

Kancelarija za KiM: Nedopustivo skrnavljenje ploče
Kancelarija za Kosovo i Metohiju Vlade Srbije osudila je jučerašnje rušenje spomen ploče u blizini Velike Hoče.
  • 04.12.2021
Preispitati odluku o dodeli nagrade za „Najbolju praksu u primeni Zakona o upotrebi jezika“
Izražavamo snažno protivljenje odluci o dodeli nagrade za „Najbolje prakse u primeni Zakona o upotrebi jezika“ u trenutku kada je pravovremena i jezički ispravna informacija na srpskom jeziku u najvećem broju slučajeva nedostižna i kada smo svedoci brojnih primera kako javne institucije krše pravo na informisanje na srpskom jeziku, navodi se u zajedničkom saopštenju članova Empirike.
  • 03.12.2021
Optužnica za organizovanje i učešće u terorističkoj grupi
Specijalno tužilaštvo Kosova podiglo je optužnicu u Posebnom odeljenju Osnovnog suda u Prištini protiv okrivljenog N.L. zbog učešća u ratu u Siriji.
  • 03.12.2021
Velika Britanija imenovala novog izaslanika za Zapadni Balkan
Ser Stjuart Pič imenovan je od strane britanskog premijera Borisa Džonsona za specijalnog izaslanika za Zapadni Balkan.
  • 02.12.2021
Apliciranje za dečiji dodatak u posebnim slučajevima preko platforme eKosova
Ministarstvo finansija, rada i transfera Kosova obaveštava građane da će se apliciranje za dečiji dodatak u posebnim slučajevima obavljati preko platforme eKosova.
  • 01.12.2021
Jevtić: Ski centar Brezovica neiskorišćeni resurs
Novi gradonačelnik Štrpca Dalibor Jevtić svoj mandat započeo je posetom Ski centru Brezovica i razgovorom sa zaposlenima. Kazao je da je Ski centar najznačajnije ekonomsko pitanje opštine i da je neiskorišćen resurs.
  • 01.12.2021