Vesti
Saopštenja

Popović od komandata Kfor-a zatražio zaštitu za srpsko stanovništvo

Nakon učestalih incidenata na teritoriji opštine Gračanica koji su rezultirali uništavanjem javne imovine predsednik opštine Gračanica Srđan Popović danas se sastao sa komandatom Kfor-a Frankom Federičijem, kome je, kako se navodi, preneo svoju zabrinutost i strah da se zbog neblagovremene reakcije Policije, pritisci i provokacije na srpsko stanovništvo mogu nastaviti.
Popović od komandata Kfor-a zatražio zaštitu za srpsko stanovništvo
Popović sa predstavnicima Kfor-a (Foto OG)

Popović je komandanta Kfor-a obavestio o poslednjim incidentima na teritoriji opštine Gračanica. On je kako se navodi, zatražio veće anagažovanje u zaštiti srpskog stanovništva i javne imovine na teritoriji ove lokalne samouprave.

„Kfor mora da pojača svoje prisustvo na teritoriji opštine Gračanica, moraju da se pojačaju patrole. Oni razumeju situaciju i znaju da postoji tenzija u našoj opštini. Nama je najvažnije da su razumeli naše probleme i našu zabrinutost i da su do sada uvek blagovremeno reagovali te da smo uvek zajednički rešavali sve probleme. Mnogi naši sugrađani su ove incidente shvatili kao pretnju i ovo nije ni malo naivno i zato pokušavamo da delujemo preventivno kako bi se ovo zaustavilo što pre“, rekao je Popović.

Dodaje se, da se Popović nada da će nakon današnjeg sastanka Kfor biti vidljiviji na terenu jer je, kako je kazao, očigledno da Policija ne radi svoj posao dovoljno dobro.

„Oštra retorika koja dolazi niz Prištine i koja je sve prisutnija sigurno je doprinela ovakvom razvoju situacije na teritoriji opštini Gračanica. Mora se stati sa takvom retorikom. Ono što je začuđujuće jeste da iz Prištine ali i iz Međunarodne zajednice i ambasada nema osude za ovakve stvari i to je poražavajuće“, naveo je Popović.

Sastanku Popovića i Federičija prisustvovao je i Kolonel Brej Hopkins regionalni komandant Kfor-a kao i predstavnici Kfor-a za vezu.Ostale vesti

SAD nastavljaju sa podrškom Kosovu u borbi protiv kovida-19
Prošlog meseca, laboratorijska oprema namenjena unapređenju dijagnostičkog testiranja na SARS-CoV-2, donirana od strane Agencije Sjedinjenih Država za međunarodni razvoj (USAID) u ime američkog naroda, postala je potpuno operativna. USAID i Kancelarija Svetske zdravstvene organizacije (SZO) u Prištini, uspostavili su bolničku mikrobiološku laboratoriju za bolnicu u Gračanici, saopšteno je medijima iz USAID-a.
  • 28.06.2022
MZK: Odobrena vakcinacija trećom dozom za starije od 12 godina

Ministarstvo zdravlja Kosova saopštilo je da je odobrilo davanje treće doze vakcine protiv koronavirusa za decu stariju od 12 godina, kao i za osobe koje su primile drugu dozu najmanje pet meseci ranije.

  • 26.06.2022
Lajčak dolazi u dvodnevnu posetu Kosovu

Specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog između Beograda i Prištine i druga regionalna pitanja na Zapadnom Balkanu Miroslav Lajčak, posetiće Kosovo od 27. do 29. juna, saopšteno je iz Kancelarije Evropske unije na Kosovu.

  • 26.06.2022
Vjosa Osmani u poseti Tajlandu i Singapuru
Predsednica Kosova Vjosa Osmani otputovala je u radnu posetu Tajlandu i Singapuru, saopšteno je iz njenog kabineta.
  • 24.06.2022
Položen kamen temeljac za izgradnju kuće porodici Perić iz Prekovca

Ministar za zajednice i povratak Goran Rakić danas je položio kamen temeljac za izgradnju kuće šestočlanoj porodici Bojana Perića iz sela Prekovce u opštini Novo Brdo.

  • 23.06.2022
Prva pitijada ’’Kosovska pita’’
 U okviru Vidovdanskih dana, seoske slave koja se obeležava i u Donjoj Gušterici, Turistička organizacija Gračanice će u koordinaciji sa Opštinom Gračanica organizovati 26. juna prvu pitijadu ”Кosovska pita”, manifestaciju na kojoj će veštine u pripremi slatkih i slanih posnih kosovskih pita odmeriti domaćice, ali i muškarci skloni kulinarstvu, saopšteno je iz TOG-a.
  • 18.06.2022