Vesti
Saopštenja

Popović od komandata Kfor-a zatražio zaštitu za srpsko stanovništvo

Nakon učestalih incidenata na teritoriji opštine Gračanica koji su rezultirali uništavanjem javne imovine predsednik opštine Gračanica Srđan Popović danas se sastao sa komandatom Kfor-a Frankom Federičijem, kome je, kako se navodi, preneo svoju zabrinutost i strah da se zbog neblagovremene reakcije Policije, pritisci i provokacije na srpsko stanovništvo mogu nastaviti.
Popović od komandata Kfor-a zatražio zaštitu za srpsko stanovništvo
Popović sa predstavnicima Kfor-a (Foto OG)

Popović je komandanta Kfor-a obavestio o poslednjim incidentima na teritoriji opštine Gračanica. On je kako se navodi, zatražio veće anagažovanje u zaštiti srpskog stanovništva i javne imovine na teritoriji ove lokalne samouprave.

„Kfor mora da pojača svoje prisustvo na teritoriji opštine Gračanica, moraju da se pojačaju patrole. Oni razumeju situaciju i znaju da postoji tenzija u našoj opštini. Nama je najvažnije da su razumeli naše probleme i našu zabrinutost i da su do sada uvek blagovremeno reagovali te da smo uvek zajednički rešavali sve probleme. Mnogi naši sugrađani su ove incidente shvatili kao pretnju i ovo nije ni malo naivno i zato pokušavamo da delujemo preventivno kako bi se ovo zaustavilo što pre“, rekao je Popović.

Dodaje se, da se Popović nada da će nakon današnjeg sastanka Kfor biti vidljiviji na terenu jer je, kako je kazao, očigledno da Policija ne radi svoj posao dovoljno dobro.

„Oštra retorika koja dolazi niz Prištine i koja je sve prisutnija sigurno je doprinela ovakvom razvoju situacije na teritoriji opštini Gračanica. Mora se stati sa takvom retorikom. Ono što je začuđujuće jeste da iz Prištine ali i iz Međunarodne zajednice i ambasada nema osude za ovakve stvari i to je poražavajuće“, naveo je Popović.

Sastanku Popovića i Federičija prisustvovao je i Kolonel Brej Hopkins regionalni komandant Kfor-a kao i predstavnici Kfor-a za vezu.Ostale vesti

Na Kosovu sutra Dan žalosti
Predsednica Kosova Vjosa Osmani proglasila je ponedeljak danom žalosti zbog žrtava tragične nesreće u Hrvatskoj, navodi se u saopštenju Predsedništva.
  • 25.07.2021
Deca iz Gračanice u poseti Starom dvoru
Učenici osnovnih škola sa područja opštine Gračanica posetili su tokom jučerašnjeg dana Stari dvor u Beogradu, manastir Rakovicu, hram Svetog Save, Kalemegdan i Muzej vazduhoplovstva, saopšteno je iz Turističke organizacije Gračanice. 
  • 24.07.2021
Veselinović prebačen na saslušanje u Prizren
Srboljub Veselinović (80) koga je Кosovska policija više sati držala na administrativnom prelazu Jarinje, u kasnim poslepodnevnim satima prebačen je na saslušanje u Prizren, navodi se u saopštenju Kancelarije za KiM.
  • 21.07.2021
Kancelarija za KiM: Veselinović zadržan na Jarinju
Kancelarija za Kosovo i Metohiju saopštila je da se Srboljub Veselinović (80), interno raseljeno lice sa Kosova i dalje se nalazi na prelazu Jarinje, gde ga je zadržala Kosovska policija, koja mu ne dozvoljava da nastavi put dok ne izvrše, kako je rečeno, "dodatne kontrole", iako je prethodo saopšteno da je Veselinović uhapšen. 
  • 21.07.2021
Petković razgovarao sa Bocan Harčenkom o dijalogu
Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju dr Petar Petković razgovarao je sa ambasadorom Ruske Federacije u Republici Srbiji Aleksandrom Bocan Harčenkom, koga je upoznao sa poslednjom rundom dijaloga Beograda i Prištine, održanom juče u Briselu i sa političko-bezbednosnom situacijom na Kosovu, saopšteno je iz Kancelarije za KiM.  
  • 20.07.2021
Vujičić: Vučić nas se seti samo tokom izbora

Predsednik Udruženja Crnogoraca Kosova Slobodan Vujičić reagovao je na jučerašnju izjavu predsednika Srbije Aleksandra Vučića iz Brisela da je od juče mnogo zabrinutiji za položaj Srba na Kosovu, dok je, kako navodi Vujičić, njegova briga za "kosovske Crnogorce koji su državljani Srbije kao i uvek do sada izostala".

  • 20.07.2021