Vesti
Saopštenja

Popović od komandata Kfor-a zatražio zaštitu za srpsko stanovništvo

Nakon učestalih incidenata na teritoriji opštine Gračanica koji su rezultirali uništavanjem javne imovine predsednik opštine Gračanica Srđan Popović danas se sastao sa komandatom Kfor-a Frankom Federičijem, kome je, kako se navodi, preneo svoju zabrinutost i strah da se zbog neblagovremene reakcije Policije, pritisci i provokacije na srpsko stanovništvo mogu nastaviti.
Popović od komandata Kfor-a zatražio zaštitu za srpsko stanovništvo
Popović sa predstavnicima Kfor-a (Foto OG)

Popović je komandanta Kfor-a obavestio o poslednjim incidentima na teritoriji opštine Gračanica. On je kako se navodi, zatražio veće anagažovanje u zaštiti srpskog stanovništva i javne imovine na teritoriji ove lokalne samouprave.

„Kfor mora da pojača svoje prisustvo na teritoriji opštine Gračanica, moraju da se pojačaju patrole. Oni razumeju situaciju i znaju da postoji tenzija u našoj opštini. Nama je najvažnije da su razumeli naše probleme i našu zabrinutost i da su do sada uvek blagovremeno reagovali te da smo uvek zajednički rešavali sve probleme. Mnogi naši sugrađani su ove incidente shvatili kao pretnju i ovo nije ni malo naivno i zato pokušavamo da delujemo preventivno kako bi se ovo zaustavilo što pre“, rekao je Popović.

Dodaje se, da se Popović nada da će nakon današnjeg sastanka Kfor biti vidljiviji na terenu jer je, kako je kazao, očigledno da Policija ne radi svoj posao dovoljno dobro.

„Oštra retorika koja dolazi niz Prištine i koja je sve prisutnija sigurno je doprinela ovakvom razvoju situacije na teritoriji opštini Gračanica. Mora se stati sa takvom retorikom. Ono što je začuđujuće jeste da iz Prištine ali i iz Međunarodne zajednice i ambasada nema osude za ovakve stvari i to je poražavajuće“, naveo je Popović.

Sastanku Popovića i Federičija prisustvovao je i Kolonel Brej Hopkins regionalni komandant Kfor-a kao i predstavnici Kfor-a za vezu.Ostale vesti

Kancelarija za KiM: Nedopustivo skrnavljenje ploče
Kancelarija za Kosovo i Metohiju Vlade Srbije osudila je jučerašnje rušenje spomen ploče u blizini Velike Hoče.
  • 04.12.2021
Preispitati odluku o dodeli nagrade za „Najbolju praksu u primeni Zakona o upotrebi jezika“
Izražavamo snažno protivljenje odluci o dodeli nagrade za „Najbolje prakse u primeni Zakona o upotrebi jezika“ u trenutku kada je pravovremena i jezički ispravna informacija na srpskom jeziku u najvećem broju slučajeva nedostižna i kada smo svedoci brojnih primera kako javne institucije krše pravo na informisanje na srpskom jeziku, navodi se u zajedničkom saopštenju članova Empirike.
  • 03.12.2021
Optužnica za organizovanje i učešće u terorističkoj grupi
Specijalno tužilaštvo Kosova podiglo je optužnicu u Posebnom odeljenju Osnovnog suda u Prištini protiv okrivljenog N.L. zbog učešća u ratu u Siriji.
  • 03.12.2021
Velika Britanija imenovala novog izaslanika za Zapadni Balkan
Ser Stjuart Pič imenovan je od strane britanskog premijera Borisa Džonsona za specijalnog izaslanika za Zapadni Balkan.
  • 02.12.2021
Apliciranje za dečiji dodatak u posebnim slučajevima preko platforme eKosova
Ministarstvo finansija, rada i transfera Kosova obaveštava građane da će se apliciranje za dečiji dodatak u posebnim slučajevima obavljati preko platforme eKosova.
  • 01.12.2021
Jevtić: Ski centar Brezovica neiskorišćeni resurs
Novi gradonačelnik Štrpca Dalibor Jevtić svoj mandat započeo je posetom Ski centru Brezovica i razgovorom sa zaposlenima. Kazao je da je Ski centar najznačajnije ekonomsko pitanje opštine i da je neiskorišćen resurs.
  • 01.12.2021