Vesti
Saopštenja

Pomoć za povratničke RAE porodice

Ministarstvo za zajednice i povratak Vlade Kosova i Danski savet za izbeglice pokriće troškove stanovanja i komunalija za 49 povratničkih porodica Roma, Egipćana i Aškalija u opštinama Prizren, Uroševac, Obilić, Gračanica, Dragaš, Peć i Gnjilane koje još uvek nemaju svoje domove.

Pomoć za povratničke RAE porodice
Povratnička porodica (Foto MZZP)

Zbog zaostalih dugovanja za kiriju i neplaćenih računa za komunalne usluge, pretila je opasnost da ostanu i bez svog privremenog krova nad glavom.

Ministarstvo je apelovalo na opštine da naredne godine ove ugrožene porodice uključe u socijalne šeme staranja u skladu sa važećim zakonima.

Iz Ministarstva podsećaju da su se 75 porodica na Kosovo vratilo još 2017. iz Severne Makedonije i Crne Gore, ali da još uvek nisu dobile svoje domove.

“Nažalost, većina ovih porodica još uvek nisu trajno rešile svoje stambeno pitanje i žive u veoma teškim i nehumanim uslovima. Razlozi za to su najčešće neposedovanje zemljišta u vlasništvu ovih porodica, loša ekonomska situacija, nezaposlenost, proceduralne smetnje oko izgradnje kuća i drugo”.

Pandemija korona virusa je dodatno otežala lošu ekonomsku situaciju i mogućnost sezonskog zaposlenja za mnogobrojne članove ovih porodica. “Njihovo izbacivanje na ulicu bi izazvalo pravu humanitarnu katastrovu u kriznim vremenima pandemije”, navode iz Ministarstva.Ostale vesti

Penzioneri u obavezi da se prijave u Penzijskim kancelarijama
Ministarstvo rada i socijalne zaštite Vlade Kosova poziva sve penzionere koji su bili dužni da se prijave Penzijskim kancelarijama u periodu od januara do kraja septembra, ali su zbog pandemije kovid-19 bili oslobođeni te obaveze, da se sada jave.
  • 01.10.2020
Đurić: EU da reaguje na zabranu dolaska Šarčevića
Predstavnici Prištine su odlukom da ministru prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Srbije Mladenu Šarčeviću zabrane dolazak na Кosovo "po ko zna koji put na najgrublji i najbezočniji način prekršili niz sporazuma potpisanih u Briselu", kaže Marko Đurić koji ujedno i traži reakciju EU.
  • 01.10.2020
Od sutra prijava za međunarodnu vozačku dozvolu
Prijava za međunarodnu vozačku dozvolu počinje sutra, u četvrtak 1. oktobra, navodi se u saopštenju Agencije za civilnu registraciju Ministarstva unutrašnjih poslova Kosova.
  • 30.09.2020
Rakić sa ambasadorima Finske i Mađarske
Zamenik premijera Kosova i ministar lokalne samouprave Goran Rakić sastao se sa ambasadorkom Finske Piom Stjernval i novoimenovanim ambasadorom Mađarske Jožefom Benceom. Na sastancima je bilo reči o aktuelnim pitanjima i nastavku saradnje, saopšteno je iz MLS-a.
  • 30.09.2020
Đurić od Izraela očekuje poštovanje nacionalnih interesa Srbije
Direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić i novoimenovani ambasador Izraela u Srbiji Jahel Vilan razgovarali su danas o nedavno potpisanom vašingtonskom sporazumu koji predviđa otvaranje ambasade Srbije u Izraelu ali i priznavanje Kosova od strane te zemlje.
  • 30.09.2020
Pregovori Srba i Bošnjaka oko škole u Drajčicima
U nastojanju da se pronađe kompromisno rešenje i spreči rušenje škole u Drajčićima, stare 116 godina, zvaničnici Ministarstva za zajednice i povratak su organizovali sastanak predstavnika Srba i Bošnjaka iz prizrenskog kraja.
  • 30.09.2020