Vesti
Saopštenja

Pomoć za povratničke RAE porodice

Ministarstvo za zajednice i povratak Vlade Kosova i Danski savet za izbeglice pokriće troškove stanovanja i komunalija za 49 povratničkih porodica Roma, Egipćana i Aškalija u opštinama Prizren, Uroševac, Obilić, Gračanica, Dragaš, Peć i Gnjilane koje još uvek nemaju svoje domove.

Pomoć za povratničke RAE porodice
Povratnička porodica (Foto MZZP)

Zbog zaostalih dugovanja za kiriju i neplaćenih računa za komunalne usluge, pretila je opasnost da ostanu i bez svog privremenog krova nad glavom.

Ministarstvo je apelovalo na opštine da naredne godine ove ugrožene porodice uključe u socijalne šeme staranja u skladu sa važećim zakonima.

Iz Ministarstva podsećaju da su se 75 porodica na Kosovo vratilo još 2017. iz Severne Makedonije i Crne Gore, ali da još uvek nisu dobile svoje domove.

“Nažalost, većina ovih porodica još uvek nisu trajno rešile svoje stambeno pitanje i žive u veoma teškim i nehumanim uslovima. Razlozi za to su najčešće neposedovanje zemljišta u vlasništvu ovih porodica, loša ekonomska situacija, nezaposlenost, proceduralne smetnje oko izgradnje kuća i drugo”.

Pandemija korona virusa je dodatno otežala lošu ekonomsku situaciju i mogućnost sezonskog zaposlenja za mnogobrojne članove ovih porodica. “Njihovo izbacivanje na ulicu bi izazvalo pravu humanitarnu katastrovu u kriznim vremenima pandemije”, navode iz Ministarstva.Ostale vesti

Grafiti UČK ispisani na Brezovici

Na putu ka Ski centru Brezovica ispisani su grafiti koji posvećeni Oslobodilačkoj vojsci Kosova (UČК) i to na asfaltnom putu, kao i na pomoćnom objektu uz sam put, što je izazvalo veliku zabrinutost meštana Štrpca, navode iz Kancelarije za Kosovo i Metohiju.

  • 28.11.2022
Kancelarija za KiM: Zastave Albanije u Klokotu provociraju i zastrašuju Srbe

"Isticanje crveno-crnih zastava u Klokotu, uoči obeležavanja Dana zastave Albanije, još jedan je pokušaj zastrašivanja srpskog naroda u tom delu naše južne pokrajine", saopštila je Kancelarija za Kosovo i Metohiju.

  • 27.11.2022
Petković: Kurti obmanjuje da postoje rokovi za normalizaciju
Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković naveo je, povodom izjave premijera Kosova Aljbina Кurtija o unapred postavljenim rokovima za normalizaciju odnosa Beograda i Prištine, da je krajnje vreme da "prestane da obmanjuje javnost i suoči se sa istinom i činjenicama koje jasno dokazuju da nema nikakvih zacrtanih i unapred postavljenih rokova za normalizaciju odnosa Beograda i Prištine". 
  • 26.11.2022
Izbori za Skupštine opština Zvečan i Leposavić 25. decembra
Kosovska predsednica Vjosa Osmani odredila je 25. decembar kao datum za održavanje preveremenih izbora za Skupštinu opštine Zvečan i Leposavić́, saopšteno je iz Predsedništva Kosova. 
  • 25.11.2022
Petković: Deo srpske opozicije priželjkuje sukobe na Кosovu

"Beograd i njegovi predstavnici su, rešavajući najakutniji problem registarskih tablica, uspeli da spreče Aljbina Кurtija u realizaciji plana destabilizacije Кosova i Metohije, eskalaciju situacije na terenu i potencijalno tragične posledice", naveo je u saopštenju direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković.

  • 24.11.2022
Zijade pozdravlja sporazum postignut u Briselu

Specijalna predstavnica generalnog sekretara i šefica UNMIK-a Karolin Zijade pozdravlja dogovor postignut u Briselu o merama za deeskalaciju tenzija, saopšteno je medijima.

  • 24.11.2022